Sačuvajte zdravlje respiratornog sistema preventivnim delovanjem


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

respiratorne infekcije i pastile za grlo

Tokom raznih vremenskih prilika od kojih se posebno ističe period ranog proleća, jeseni i zime, najčešće se javljaju problemi respiratornog sistema. Respiratorni sistem se smatra odgovornim za dalji prenos kiseonika u samom organizmu, bolju cirkulaciju i uopšteno prečišćavanje vazduha koji udišemo. Kompletna nosna i usna duplja predstavljaju značajni deo respiratornog sistema bez čijeg delovanja disanje preko pluća ne bi bilo potpuno. Najosetljiviji deo svakako su glasne žice i same alveole koje često mogu biti zahvaćene virusnim ili bakterijskim infekcijama. Najčešća virusna infekcija upravo je grip sezonskog karaktera sa nadražajima grla koji mogu biti u vidu suvog kašlja, kijavice ili čak otežanog disanja. 


Primena pastila za grlo za upalne ili alergijske promene

Kada nastupi period čestih prehlada koje su praćene nepovoljnim vremenskim prilikama, posebnu pažnju treba usmeriti na jačanje imunog sistema koji kao dobar odgovor pruža dugotrajnu zaštitu. Dobar imunitet se gradi godinama, adekvatnom i zdravom ishranom, aktivnostima koje prate vežbanje, redovan san i dovoljno sunčevih zraka. Ukoliko se naruši neki od datih parametara, imunološki odgovor slabi a respiratorni sistem je prvi u nizu slabih tačaka. 

Tokom prehlada često se javlja pojava suvog kašlja ili opšte suvoće grla, koja se može eliminisati upotrebom pastila za grlo. Sve pastile za grlo u svom sastavu poseduju prirodne sastojke i vitamin C pri čemu blagotvorno dejstvo biljaka poput mente ili žalfije ublažava tegobe otežanog disanja i govora. 

Svaka pastila u sebi sadrži izvesnu dozu antibiotika koji oblaže glasne žice, ublažavajući bakterijske infekcije. Uz upotrebu svih preparata na biljnoj bazi, svaki lekar savetuje dovoljan unos tečnosti koji će omogućiti bolju cirkulaciju korisnih materija kroz organizam.


Preventivno delovanje prirodnim preparatima uz primenu slane vode

Oduvek su postojali pozitivni dokazi blagotvornog delovanja slane vode na respiratorni sistem, naročito tokom upale grla i glasnih žica. Na osnovu navedenog preventivno delovanje je svakako boravak na moru i udisanje svežeg vazduha nakon pljuska talasa, pri čemu se koristi veoma lekovit jod. 

Pored slane vode koja je lek za mnoge bolesti respiratornog sistema, nemojte zanemariti pravilnu ishranu koja uključuje namirnice bogate antioksidansima. Antioksidansi obezbeđuju dovoljan unos kiseonika u zdrave ćelije, sprečavaju nastanak kancerogenih bolesti i predstavljaju tampon zonu za druge oblike. 

Poželjno je ispiranje usne duplje prirodnim preparatima bar tri puta u toku dana, od kojih se takođe ističe soda bikarbona kao dobra za neutralizaciju i ublažavanje bola. Upotrebite tople napitke čaja od nane, žalfije ili kukuruzne svile, što će ublažiti nastale iritacije grla.


Zdravim navikama u borbi protiv gripa

Bar jednom u toku godine javljaju se epidemije gripa koje zahvataju gotovo celokupnu populaciju, ne postoji poseban lek za izbegavanje tegoba koje on nosi ali postoje preventivna delovanja. Prevencija je osnovni korak sprečavanja svih bolesti, posebno uz isticanje zdravih životnih navika i zdrave ishrane

Tokom zime boravite i na svežem vazduhu ili jednostavno češće provetravajte životni prostor, unosite dovoljno tečnosti sa vitaminima dok u ishranu obavezno uvrstite namirnice biljnog porekla. Najefektivnije delovanje ima sinergija belog luka i đumbira, veoma važnih saveznika dobrog zdravlja. Konzumirajte med, propolis i matični mleč, sve što je prirodnim procesom stvoreno ima balgotvorno dejstvo na organizam. 




Srodni tekstovi:


Zdravi i ukusni - evo zašto su dobri posni kolači

Posni kolači postali su prava senzacija među ljubiteljima slatkiša širom sveta. Ovi ča...

Detaljnije

Sve dobrobiti vitamina i šta kad nam nedostaju

Koliko su važni vitamini za pravilno funkcionisanje našeg organizma o tome ne moramo ni da pričamo i...

Detaljnije

Saveti kako da kvalitetno provedemo raspust

Letnji raspust je asocijacija za odmor, putovanja, izlete, kupanje, lenčarenje... To je vreme koje p...

Detaljnije

Ekcem izaziva nelagodnost kod dece. Evo kako možete da im olakšate

Ekcem kod dece se obično javlja u prvoj godini života i zna da stvara poprilične probleme mali&scaro...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS