Zelena stolica kod beba? Uobičajene roditeljske dileme sa jednostavnim rešenjima


Roditeljstvo Roditeljstvo

Iako je rođenje deteta jedan od najlepših trenutaka u životu svakog roditelja, tek sa izlaskom iz porodilišta počinje uzbudljivo putovanje. Dok beba upoznaje svet oko sebe, roditelji upoznaju svoje dete i njegove potrebe. Retko će koji roditelj posvedočiti da je to jedan miran put. Veća je istina da se radi o truckanju kroz svakodnevne dileme i strahove. U tim prelepim prvim danima roditelji uživaju u novim ulogama, ali se i prvi put sreću sa činjenicom da jedno malo, osetljivo biće potpuno zavisi od njihove ljubavi i nege. Samim tim neki uobičajeni problem mogu delovati zastrašujuće, iako dolaze sa jednostavnim rešenjima. 

Položaj za dojenje bebe zahteva malo vežbe i upornosti

Iako u filmovima izgleda jednostavno, dojenje bebe je proces koji se uči. Kako ovaj intiman čin ne bi bio izvor frustracija, odgovarajući položaj za dojenje bebe treba da se prilagodi svakoj mami i bebi posebno. U tome mogu biti od pomoći neke opšte smernice. Na primer, mnoge mame će odabrati da se udobno naslone na jastuke, uzmu bebu u naručje, okrenu je prema sebi i pridržavaju joj glavicu u pravom položaju dok je hrane. Mamama koje su se porodile carskim rezom ležeći položaj za dojenje je mnogo jednostavniji, jer eliminiše pritisak na stomak i rez dok on ne zaraste. S obzirom da će u ovom položaju provesti mnogo sati, položaj za dojenje bebe treba biti takav da  podržava pravilan razvoj detetove kičme, udova i vrata, ali i da je mama udobno smeštena, bez potrebe da se stalno pomera i namešta udobnije. 

Zelena pelena nije bauk

Jedan od prvih stresova novih roditelja jeste zelena stolica kod beba. Iako izgleda neuobičajena, ova pojava je sasvim normalna. Najčešće se dešava zbog strukture majčinog mleka, odnosno količine šećera koji se u njemu nalazi. Zbog toga je važno da se beba redovno doji, ali i da taj proces traje dovoljno dugo, kako bi osim šećera beba iz mleka dobila i neophodne proteine i ostale hranjive materije. Zelena stolica kod beba se može javiti i kao posledica nekog sastojka formule ili neke namernice u ishrani kada beba počne da konzumira čvrstu hranu. U svakom slučaju, bebu treba odvesti kod pedijatra tek ukoliko se osim zelene stolice pojavi i povišena temperature, letargija ili proliv koji traje duže od jednog dana. 

Bebina koža je osetljiva i podložna ojedima

Ojed kod bebe će se najčešće javiti na onim delovima na kojima pelena iritira pregibe na koži. Rešenje ovog problema može biti da se promeni brend pelena, sve dok se ne pronađe onaj koji je najnežniji i ne izaziva ojed i crvenilo. Sa druge strane, ojed kod beba može biti mesto na kome će se razviti infekcije bakterijama ili gljivicama, pa ih je neophodno adekvatno tretirati. Nežna sredstva za kupanje na bazi prirodnih ulja i bez dodatnih mirisa će umiriti iritiranu kožu. Takođe je neophodno da se bebina koža održava suvom, naročito u genitalnom predelu koji je izložen stolici i mokraći. Zbog toga se preporučuje da se nakon kupanja ovaj deo tela namaže blagom kremom koja će stvoriti zaštitni film i sprečiti da mokraća i stolica upiju u kožu. 
Srodni tekstovi:


Šta je katarakta? Simptomi, uzroci i lečenje

Promene do kojih dolazi na očnom sočivu dovode do oboljenja, koje je poznato pod nazivom katarakta.&...

Detaljnije

Zdravstvena kriza u digitalnom dobu! Kako dezinformacije utiču na epidemije?

U digitalnom dobu, informacije putuju brže nego ikada pre, imajući moć da oblikuju javno mnjenje, ut...

Detaljnije

Ako želite da zatrudnite - naučite da izračunavate plodne dane

Plodni dani su dani kada jajna ćelija može biti oplođena ukoliko u telu žene odnosno jajovodu ima pr...

Detaljnije

Sve što trebate da znate o punjenju bora popularnim tretmanom hijaluronom

Ovaj sve popularniji estetski tretman koristi hijaluronsku kiselinu kako bi se smanjile bore i linij...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS