Gojaznost i zdravstvene tegobe koje ona izaziva


Prevencija i lečenje


Opšta populacija sve više se suočava sa problemom gojaznosti, a osnovni razlog koji dovodi do nje jeste energetska nejednakost između kalorija koje su unete u organizam i kalorija koje su potrošene. Sve češće se konzumira kalorijski jaka hrana, koja je siromašna mineralima i vlaknima a bogata šećerima i nezdravim mastima. 

Isto tako, sve više osoba provodi veći deo dana sedeći, kako na poslu tako i kod kuće, a fizičke aktivnosti u velikom broju slučajeva ili nema, ili je svedena na minimum. Zato je pored zdrave i uravnotežene ishrane, aktivnost u fizičkom smislu veoma važna, jer se samo na ovaj način može obezbediti zdravlje celokupnog organizma. Na žalost, sve je više dece, koja u ranom dobu, imaju problem sa gojaznošću, koji se kasnije sve više produbljuje, i često dovodi do raznih oboljenja.


Visok krvni pritisak

Kada smo gojazni, naše srce mora mnogo jače da pumpa kako bi krv stigla do svih ćelija. Sve ovo dovodi do velikog opterećenja srca, jer ta sila vrši veliki pritisak na zidove arterija i može dovesti do njihovog oštećenja. Sve ovo povećava rizik od moždanog udara i raznih srčanih bolesti. U slučaju da vam je ustanovljeno da imate visok krvni pritisak, lekar će vam preporučiti da redovno vežbate, makar u trajanju od 30 minuta dnevno. To može biti neka šetnja, ili bavljenje nekim sportom. Takođe, preporučuje se prestanak pušenja i ograničenje unosa soli na dnevnom nivou. Nekada je gubitak 4 – 5 kilograma dovoljan da se krvni pritisak vrati u normalno stanje.


Insulinska rezistencija se može lečiti

Kada naše telo ne reaguje normalno na insulin, dolazi do odbrambenog mehanizma od preteranog unosa šećera, stanja poznatijeg kao insulinska rezistencija. Ona može biti privremena i hronična, i u velikom broju slučajeva može doći do izlečenja. Ljudi koji imaju insulinsku rezistenciju često proizvode više insulina nego zdravi ljudi. Ako vaše ćelije postanu otporne na insulin, to će dovesti do povišenog nivoa glukoze u krvi. Sve ovo vremenom može dovesti do dijabetesa. Insulinska rezistencija se povezuje sa gojaznošću, bolestima masne jetre, kao i raznim kardiovaskularnim bolestima. Nedostatak fizičke aktivnosti i višak telesnih masti, naročito onih oko stomaka, doprinose razvoju ovog stanja. Zato održavajte zdravu telesnu težinu, zdravo se hranite i redovno vežbajte, kako biste izbegli da dobijete insulinsku rezistenciju.


Masna jetra i oboljenje bubrega

U slučaju kada se masnoća skuplja u ćelijama jetre, ona može dovesti do njenog oštećenja i do stvaranja ciroze, odnosno ožiljaka koji mogu dovesti do zatvaranja jetre. Gojaznost je jedan od faktora koji mogu dovesti do ovog stanja, pa je zato rano uspostavljanje dijagnoze i pravovremeno lečenje neophodno kako bi se promene koje su nastale na jetri povukle. Simptomi se često ne pojavljuju sve dok bolest nije uznapredovala. Kada ste gojazni, a pritom imate i dijabetes i visok krvni pritisak, to može dovesti do oboljenja bubrega. Bubrezi imaju funkciju filtriranja krvi i tako pomažu da se održi stabilan krvni pritisak. Ali u slučaju kada je osoba gojazna, oni ne mogu da obavljaju ovaj zadatak, jer su oštećeni. Sve ovo može dovesti do taloženja otpadnih i veoma štetnih materija u našem organizmu. 


Problemi sa zglobovima i kostima

Prekomerna težina je ta koja dodatno opterećuje našu hrskavicu i zglobove. Ona može prouzrokovati bolna stanja i ukočenost. Smatra se da gubitak samo 5 % celokupne telesne mase, može dovesti do poboljšanja, i smanjiti pritisak sa kolena, leđa i kukova. Zato je najbolje da posetite lekara i zatražite da vam on preporuči koje su to vežbe koje bi trebali da radite kako bi vam se zdravstveno stanje poboljšalo. Višak telesnih masti dovodi do pojave raznih upala, a vežbanje je najbolji način da postignete smanjenje upale i da rešite problem koji vam izaziva artritis.


Giht i povišene vrednosti holesterola

Bol u palcu na nozi, kolenu ili skočnom zglobu može ukazivati da patite od gihta. Giht je oboljenje  koje nastaje kada dođe do nagomilavanja mokraćne kiseline u organizmu. Ukoliko imate višak kilograma, veća je verovatnoća da ćete dobiti giht. U ovom slučaju preporučuje se promena ishrane, uvođenje zdravih životnih navika i fizička aktivnost, kako bi se smanjio nivo mokraćne kiseline, a samim tim i telesna težina.

Loš ldl holesterol i trigliceridi uglavnom su posledica nezdrave ishrane i načina života. Genetika ima određenu ulogu, ali i redovna i zdrava ishrana i vežbanje mogu organizam vratiti u normalno stanje. Hrana koja je bogata vlaknima, poput žitarica, pasulja, jagoda, jabuka, može nam pomoći da smanjimo vrednosti lošeg holesterola. Na ovaj način duže ćemo ostati siti jer nećemo unositi prekomerne i prazne kalorije, koje će dovesti do uvećanja naše telesne mase.






Srodni tekstovi:


Šta je potrebno da znate pre operacije nosa?

Estetski zahvati ni u najmanjem pogledu više nisu nepoznanica, niti nešto što i...

Detaljnije

Zdravi zalogaji - na poslu se podjednako brine o zdravlju

Ishrana je izvor mnogih pozitivnih vibracija na poslu, od nje, u mnogome, zavisi raspoloženje radnik...

Detaljnije

Zbog čega bismo trebali prioritet dati kupovini domaćih proizvoda u odnosu na proizvode iz supermarketa?

Danas po supermarketima možete pronaći robu koja se uvozi iz najrazličitijih delova sveta, pa je sam...

Detaljnije

Pripremite se na pravi način za studiranje u inostranstvu

Čini se da se danas sve manje mladih odlučuje da studira. U vreme rijaliti zvezda i estradnih umenik...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS