Problem sa vidom nije izgovor za neuspeh. Oni su postali legende iako su imali problem sa vidom


Ostalo Ostalo

Sportske legende bore se sa različitim okolnostima i iskušenjima. Od njih se očekuje velika disciplina, upornost, ali i fokusiranost na ostvarenje visokih profesionalnih ciljeva i rezultata. Uspešna borba sa različitim poteškoćama govori da istrajne i uporne ljude ništa ne može sprečiti da ostvaruju svoje ciljeve. 

Veliki broj svetski poznatih sportista u različitim oblastima postali su legende iako imaju oslabljen vid, ili čak nose dioptrijske naočare. U ovom tekstu navešćemo koji su to sportisti, kao i u kojim oblastima su ostvarili odlične profesionalne rezultate, bez obzira na naočare za vid ili dioptrijska sočiva.

Sportisti koji imaju problema sa vidom

Mnogo je naših i inostranih sportista koji nose naočare za vid, a da to nije uticalo na činjenicu da su postali legende sporta. Novak Đoković je teniser broj jedan kod nas, a dugo je bio i prvi na ATP listi – preko 270 nedelja, a često nosi naočare za vid, još češće sočiva. Osvajao je Rolan Garos, Vimbldon i mnogobrojna Otvorena prvenstva u brojnim zemljama. Pored teniskog asa, svetski poznat fudbaler Kristijano Ronaldo sve češće na događajima pojavljuje se a da nosi dioptrijske naočare, jer ima oslabljen vid. To ne umanjuje broj golova koji ostvaruje, već naprotiv, bio je i najbolji igrač, postizao najviše golova i bio najtraženiji od strane svetski poznatih klubova. 

Tu je u istoj sferi sporta i Edgar Davids, fudbaler Milana, Intera, Juventusa i drugih klubova, za koga su naočare za vid svakodnevnica, čak i na utakmicama. Dioptrijski ramovi za naočare kreirani su od specijalnih materijala i izuzetno velike čvrstoće kako bi brz tempo igre fudbalera bio nesmetan, a vid poboljšan.  Vozač formule 1, koji je dominirao vrtoglavo brzim stazama do 2006. godine, Žak Vilnov, takođe ima poteškoća sa vidom. Ipak, naočare za vid, kao i sočiva omogućile su da vidi jasno i precizno i bio je svetski prvak u vožnji formule 1, a aktivno se bavi i muzikom. Peti sportista koji je poznat po tome da su mu neophodne naočare za vid jeste čuveni košarkaš od sedamdesetih do devedesetih godina – Karim Abdul-Džabar, koji se penzionisao. Igrao je na poziciji centra i bio vrlo tražen u svoje vreme, pa je briljirao za Los Anđeles lejkerse i Milvoki baksi. 

Oslabljen vid nije prepreka uspehu

Navedeni su neki od čuvenih sportista za koje oslabljen vid nije bio prepreka ostvarenju pobeda i uspeha, već naprotiv, glavni pomoćnik u poboljšanju i „razmućivanju“ slike i vidnog polja. Pored njih, dosta je drugih sportista u sferi fudbala, plivanja, košarke, golfa i svih drugih oblasti, koje su imale problema sa vidom ili nekim drugim poteškoćama, a da rezultati nisu izostajali. Pored Novaka Đokovića, tu je i Janko Tipsarević, plivač Mak Horton, igrač golfa Lidija Ko, teniser Čung Hjon, zatim košarkaš Horas Grant i mnogi drugi. Veliki broj sportista koji imaju oslabljen vid, a da to ne umanjuje njihove pobede, broj medalja i ukupne poslovne rezultate, dokaz je činjenice da se sve može prevazići. Zato, naočare za vid se posmatraju ne kao kočnica, već kao odskočna daska, glavna pomoć i vodič u boljem i jasnijem pogledu. 

Težnja ka uspehu i motivacija za ostvarenje uspešnih rezultata ne treba da bude osporena oslabljenim vidom ili nekim drugim problemima ljudi. Suprotno od toga, osobe pronalaze načine ostvarenja ciljeva i daju svoj maksimum za što bolje rezultate u svim sferama, a posebno kada se radi o sportskom duhu. U tome mogu koristiti naočare za vid i druga sredstva kako bi poboljšali svoje zdravstveno stanje i postali legende sporta.
Srodni tekstovi:


Kada se može javiti krvarenje u trudnoći?

Pitanje koje je važno odmah rešiti jeste: da li je svako krvarenje u trudnoći opasno po majku...

Detaljnije

Šta da radim kada mi se pojavi herpes na usni

Oralni herpes je infekcija usana, usta ili desni zbog virusa herpes simpleksa. Izaziva male, bolne p...

Detaljnije

Izbeljivanje zuba u stomatološkim ordinacijama

Nekada smo blistavo bele i sjajne zube mogli videti samo u osmesima holivudskih glumaca, ali čini se...

Detaljnije

Kako pronaći posao preko internet portala Jooble?

PR TEKSTRad je jedna od glavnih komponenti ljudskog života. To je stvar samoaktualizacije, želje za ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS