Problem sa vidom nije izgovor za neuspeh. Oni su postali legende iako su imali problem sa vidom


Ostalo Ostalo

Sportske legende bore se sa različitim okolnostima i iskušenjima. Od njih se očekuje velika disciplina, upornost, ali i fokusiranost na ostvarenje visokih profesionalnih ciljeva i rezultata. Uspešna borba sa različitim poteškoćama govori da istrajne i uporne ljude ništa ne može sprečiti da ostvaruju svoje ciljeve. 

Veliki broj svetski poznatih sportista u različitim oblastima postali su legende iako imaju oslabljen vid, ili čak nose dioptrijske naočare. U ovom tekstu navešćemo koji su to sportisti, kao i u kojim oblastima su ostvarili odlične profesionalne rezultate, bez obzira na naočare za vid ili dioptrijska sočiva.

Sportisti koji imaju problema sa vidom

Mnogo je naših i inostranih sportista koji nose naočare za vid, a da to nije uticalo na činjenicu da su postali legende sporta. Novak Đoković je teniser broj jedan kod nas, a dugo je bio i prvi na ATP listi – preko 270 nedelja, a često nosi naočare za vid, još češće sočiva. Osvajao je Rolan Garos, Vimbldon i mnogobrojna Otvorena prvenstva u brojnim zemljama. Pored teniskog asa, svetski poznat fudbaler Kristijano Ronaldo sve češće na događajima pojavljuje se a da nosi dioptrijske naočare, jer ima oslabljen vid. To ne umanjuje broj golova koji ostvaruje, već naprotiv, bio je i najbolji igrač, postizao najviše golova i bio najtraženiji od strane svetski poznatih klubova. 

Tu je u istoj sferi sporta i Edgar Davids, fudbaler Milana, Intera, Juventusa i drugih klubova, za koga su naočare za vid svakodnevnica, čak i na utakmicama. Dioptrijski ramovi za naočare kreirani su od specijalnih materijala i izuzetno velike čvrstoće kako bi brz tempo igre fudbalera bio nesmetan, a vid poboljšan.  Vozač formule 1, koji je dominirao vrtoglavo brzim stazama do 2006. godine, Žak Vilnov, takođe ima poteškoća sa vidom. Ipak, naočare za vid, kao i sočiva omogućile su da vidi jasno i precizno i bio je svetski prvak u vožnji formule 1, a aktivno se bavi i muzikom. Peti sportista koji je poznat po tome da su mu neophodne naočare za vid jeste čuveni košarkaš od sedamdesetih do devedesetih godina – Karim Abdul-Džabar, koji se penzionisao. Igrao je na poziciji centra i bio vrlo tražen u svoje vreme, pa je briljirao za Los Anđeles lejkerse i Milvoki baksi. 

Oslabljen vid nije prepreka uspehu

Navedeni su neki od čuvenih sportista za koje oslabljen vid nije bio prepreka ostvarenju pobeda i uspeha, već naprotiv, glavni pomoćnik u poboljšanju i „razmućivanju“ slike i vidnog polja. Pored njih, dosta je drugih sportista u sferi fudbala, plivanja, košarke, golfa i svih drugih oblasti, koje su imale problema sa vidom ili nekim drugim poteškoćama, a da rezultati nisu izostajali. Pored Novaka Đokovića, tu je i Janko Tipsarević, plivač Mak Horton, igrač golfa Lidija Ko, teniser Čung Hjon, zatim košarkaš Horas Grant i mnogi drugi. Veliki broj sportista koji imaju oslabljen vid, a da to ne umanjuje njihove pobede, broj medalja i ukupne poslovne rezultate, dokaz je činjenice da se sve može prevazići. Zato, naočare za vid se posmatraju ne kao kočnica, već kao odskočna daska, glavna pomoć i vodič u boljem i jasnijem pogledu. 

Težnja ka uspehu i motivacija za ostvarenje uspešnih rezultata ne treba da bude osporena oslabljenim vidom ili nekim drugim problemima ljudi. Suprotno od toga, osobe pronalaze načine ostvarenja ciljeva i daju svoj maksimum za što bolje rezultate u svim sferama, a posebno kada se radi o sportskom duhu. U tome mogu koristiti naočare za vid i druga sredstva kako bi poboljšali svoje zdravstveno stanje i postali legende sporta.
Srodni tekstovi:


Xiaomi predstavio novi “Alive” brend identitet

Popločavanje puta u premium segment i podizanje svesti o brendu u narednoj deceniji30. mart, 2021. B...

Detaljnije

Kada je napetost normalno stanje

 Sigurno je da danas možemo reći da ne postoji osoba koja povremeno ne oseti  tesobu, stre...

Detaljnije

Spermogram - važnost preventive u očuvanju zdravlja

Bolesti koje se prenose seksualnim putem su jedan od najvećih neprijatelja zdravlja reproduktivnih o...

Detaljnije

Šta je katarakta? Simptomi, uzroci i lečenje

Promene do kojih dolazi na očnom sočivu dovode do oboljenja, koje je poznato pod nazivom katarakta.&...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS