Zdravi zalogaji - na poslu se podjednako brine o zdravlju


Ishrana Ishrana


Ishrana je izvor mnogih pozitivnih vibracija na poslu, od nje, u mnogome, zavisi raspoloženje radnika, samim tim i njihova efikasnost. Čovekovi kapaciteti su isti, vreme se menja ali se oni ne menjaju, suprotno tome, zahtevi na poslu su sve komplikovanij, poslovi obimniji, radno vreme duže, pa se kapaciteti brzo potroše, a najbolji način da se obnove su redovni kvalitetni obroci koji vraćaju energiju i podstiču organizam na efikasniji rad, zato se ne preskaču glavni obroci, mada, ništa manje važne su užine, zdravi zalogaji i energetske dopune organizma. 


Doručak je glavni izvor snage 

Doručak je najvažniji obrok, to majke govore deci od malena, a uvere se tek kada shvate da nisu sposobni da uče ili obavljaju bilo kakav posao dok ne doručkuju. Ne treba ga nikako preskakati i svakako se potruditi da taj prvi obrok bude kod kuće, ukoliko za to ne postoji mogućnost, onda pripremljeni doručak od kuće ponesite na posao, mnogo je lakše da se kod kuće nadju sve zdrave namirnice potrebne za pripremanje takvog doručka, najpogodnije za ovaj obrok su one koje su dijetalne, a hranljive, odnosno nutritivno vredne. 

Saveti su da se izbegava doručak usput, iz pekare ili sa kioska brze hrane, uvek ima dovoljno vremena da se spremi integralna testenina, pirinač sa porcijom povrća ili većom porcijom salate, pa čak i sendvič od integralnog hleba, premazanog nemasnim namazom, uz tunu ili povrće po želji. Važno je da obrok bude izbalansiran i lagan, da obiluje ugljenim hidratima i dobrim masnoćama koje će obezbediti dovoljno energije za početak radnog dana.  Ukoliko nemate vremena da pripremite doručak, ne odustajte od zdravih navika, BNB ketering sprema nutritivno bogate obroke koji podstiču energiju, ali i jačaju otpornost na stres koji je na poslu neminovno prisutan.

 

BNB keterig – saveznik kvalitetne ishrane na poslu

Poslodavcima je neminovno važna pozitivna atmosfera na poslu, većina se iz tog razloga trudi da radnicima obezbedi uslove koji će im omogućiti neometani rad i zadovoljstvo tokom rada, to često znači dobar obrok koji nudi BNB ketering, on sigurno podstiče  zadovoljstvo na poslu. Medju radnicima se uvek nadju oni sa komplikovanijim zahtevima, specifičnim potrebama i željama, ograničenih jelovnika zbog nekog zdravstvenog problema, za njih treba naći prilagodjena rešenja, dati im mogućnost personalizovanog obroka, prilagodjenog njihovim specifičnim potrebama poput veganskih i vegeterijanskih obroka. 

Insistiranje na upotrebi svežih i sezonskih namirnica osigurava da svaki obrok bude vrhunskog kvaliteta, osim kvaliteta dobija se i raznovrsnost i dinamika u kreiranju jelovnika BNB keteringa koji nije jednoličan. Obroci su uglavnom bazirani na mesu, mada, ništa manje zastupljene, čak sve više tražene jesu salate poput cezar obrok salate, obrok salate sa mariniranom piletinom, tuna obrok salata ili vegetarijanska obrok salata.  U ovim salatama se zastupljeni svi hranljivi sastojci koji su potrebni za izbalansiranu ishranu. 


Pet zdravih užina

U nekom trenutku se obavezno desi da energija padne, potroše se zalihe energije unete za doručak, neophodno je obnoviti unos kalorija kako bi posao mogao efikasno da se nastavi. Na poslu često nije predvidjeno vreme za obimnije obroke, ali uvek ima vremena za užinu, koja je bazirana na zdravim namirnicama i u nekoliko zalogaja može povrati energiju. Pločice od pirinča, ovsene pahuljice ili banana kao najbolji izvor ugljenih hidrata, u kombinaciji sa proteinima i  dobrim mastima daju odlične kombinacije zdravih užina. Pirinčane pločice se jednostavno namažu humusom, izvorom proteina i masti, a paradajz ili brokoli samo doteraju ukus do savršenstva. Voće je uvek dobra kombinacija za užinu, sa orašastim plodovima, odličan je izvor energije, već pripremljeni smuti lako je poneti od kuće ili ga čak pripremiti na poslu ukoliko postoji bilo kakva kuhinja. 

Kefir je odličan probiotik, ali i izvor energije, neki ga za užinu kombinuju sa voćem, jagodama ili malinama, neka vrsta voćnog jogurta. Za ljubitelje mesa ne postoji obrok, pa čak ni užina, bez ove namirnice, oni mogu za užinu da ponesu dva parčeta ćuretine i jednu papriku i da ne brinu da li su preterali sa ugljenim hidratima za obrok. Za one koji izbegavaju obroke za užinu, preporuka su dve kockice crne čokolade i jedna manja narandža. Za gurmane koji vole domaću kuhinju, ne mogu bez proteina, samo su im oni izvor energije, za njih se preporučuje jedno kuvano jaje, kiseli krastavčić i šaka lešnika, sigurno će posle ove užine biti i siti i zadovoljni a to je suština ovog obroka. 


Obrok ili užina na poslu?

Tri glavna obroka treba da se planiraju i praktikuju kod kuće, pre posla i posle, a užina je dovoljna da održi koncentraciju i drži Vas na poslu sitima do kraja radnog vremena. Neki misle da je pogrešno da se u toku radnog vremena planiraju obilni obroci, posle njih organizam obično uspori dok svari hranu, pa je i efikasnost u tih sat-dva manja, od takvih obroka je onda veća šteta nego vajda. Zato se u mnogim kompanijama radno vreme organizuje tako da pauza traje taman toliko za užinu. Tu pauzu treba iskoristiti pametno i ne uzimati grickalice i brzu hranu,  zbog obilja ugljenih hidrata, brzo podignu energiju, ali nisu pametn izbor po zdravlje. O obroku na poslu se razmišlja dan unapred, pripremi se i ponese od kuće, ukoliko već u firmi nije organizovan.







Srodni tekstovi:


ICF i Ignite projekat za društveni napredak

Ignite inicijativa ICF fondacije se proširila širom sveta 2018. godine. U skladu sa mi...

Detaljnije

Kada i kako koristiti cink tablete?

Cink je minaral koji se nalazi u ljudskom organizmu u količina od svega 2-3 grama i za koji je važno...

Detaljnije

ŠTA UZROKUJE NOĆNI KAŠALJ I KAKO GA SE REŠITI

Svaku noć Vas budi jak kašalj koji nikako ne prestaje? Ne možete uveče da spavate mirno od ka...

Detaljnije

Korišćenje NLP-a u koučingu | Zašto koristiti NLP kao kouč

Ako ste kouči ne koristite NLP u koučingu, nedostaje vam jedan značajan trik. U ovom tekstu pisaćem...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS