Važnost zdrave ishrane za efektivan organizam


Ishrana Prevencija i lečenje

nutricionistički pregled

Mnogi će se složiti da pridržavanje zdravih navika ipak nije težak niti iscrpljujući posao. Neophodna je adekvatna briga o telu, organizmu i opštem zdravstevom stanju. Svaki organizam je zaseban i različit u pogledu varenja, održavanja hranljivih materija i sagorevanja masnih naslaga. Poželjno je odabrati raznovrsne obroke kojima će balans hranljivih materijal biti uravnotežen. Ukoliko ipak imate izvesnih problema oko viška kilograma ili vam je varenje usporeno, poželjna je poseta nutricionisti koji će zahvaljujući priloženom načinu ishrane obezbediti balans organizma. Prilagodite ishranu unosom kalorijskih vrednosti koje će vam dati snagu, uz sve navedeno dovoljan unos tečnosti i vežbanje je benefit zdravlja. 

Pregled nutricioniste utvrđuje neophodnu kalorijsku vrednost hrane

Ukoliko imate problema oko unosa hranljivih materija a vaš organizam ne uspeva maksimalno da ih koristi, obavezno zakažite pregled nutricioniste. Stručan pregled nutricioniste će utvrditi balans u načinu ishrane i dovesti u vezu opšte zdravstveno stanje sa pojedinim namirnicama. 

Detaljna analiza nutricioniste uz sagledavanje osobina varenja hrane, doprineće postepenom ali i efektivnom gubitku kilograma. Zdrava ishrana u suštini nije skupa, samo je neophodna opšta disciplina za njeno sprovođenje. Nutricionisat će prepisati adekvatnu dijetu koja ne mora biti nužno vezana za mršavljenje, ona je često prateća pojava alergijskih stanja organizma. 

Svaka osoba bi bar jednom trebala obaviti adekvatan pregled od strane nutricioniste, naročito ukoliko pacijent ima neku hroničnu, akutnu ili autoimunu bolest organizma. Ovde se posebno ističe dijabetes, visok krvni pritisak ili srčane tegobe nastale lošim protokom krvnih sudova. 

Odradite analize detaljne krvne slike pre konsultacija sa nutricionistom

Kao i kod svakog konsultativnog pregleda bilo kog specijaliste, morate pripremiti detaljne analize krvne slike. Krvna slika će utvrditi stanje trombocita, količinu hemoglobina ili eventualnu pojavu visoko rizične glukoze. Ukoliko su vrednosti nalaza u normativnom opsegu, nema bojazni za izazivanje infektivnih ili bakterijskih infekcija. 

Ukoliko pacijenti imaju neko telesno oštećenje, poželjno je odmaranje organizma bez suvišnih napora, kako bi konsultacije sa nutricionistom urodile plodom. U pojedinim slučajevima pre same primene terapije, mora se sagledati opšte zdravstveno stanje koje će doprineti tačnoj anamnezi ili eventualnom utvrđivanju mehaničkih promena varenja. 

Uz detaljnu analizu krvne slike nemojte zanemariti uticaj štitne žlezde na moguće tegobe varenja i dobijanja viška kilograma. Štitna žlezda je glavni organizator svih hormonskih promena i veoma čest prateći problem gojaznosti. Tokom navedenog problema osećaj sitosti je teško definisati a potreba za šećerom iz čokolade i drugih grickalica je pojačana. 

Nutricionista će adekvatno proceniti stepen uhranjenosti

Konsultacija sa nutricionistom na prvom mestu zahteva analizu vaše telesne težine odnosno definisanje stepena uhranjenosti. Pojedini pacijenti nemaju problem sa gojaznošću već im je neophodna dodatna stimulacija organizma za postizanje optimalne težine. Najčešće se određuje indeks uhranjenosti koji se računa prema telesnoj težini i visini. 

Ukoliko imate visok krvni pritisak, veoma je očigledno da procentualni sastav masnog tkiva ima većeg udela u odnosu na mišićno tkivo i sadržaj tečnosti. Način života koji uključuje prehrambene navike i aktivnost ogranizma značajne su za postizanje pune anamneze i primene adekvatnog režima ishrane. 

Uz detaljan pregled i određivanje stepena uhranjenosti sledi usvajanje saveta profesionalnog karaktera, koji vam mogu pomoći u procesu planiranja dnevnih obroka. 




Srodni tekstovi:


Prednosti joge kod astme

Redovna fizička aktivnost značajno doprinosi očuvanju zdravalja, posebno kada je reč o hroničnim obo...

Detaljnije

Kako održavati higijenu kod muških beba?

Čitava porodica obožava miris beba! Međutim, kad dođe vreme da se dete okupa i sredi, sa tim zadatko...

Detaljnije

3 benefita svakodnevne šetnje

Šetnja - to je aktivnost koju mnogi od nas smatraju običnom ili čak zanemaruju u današ...

Detaljnije

Kako da vaš dom postane ugodni antistres kutak?

Većina ljudi zna koji su to provereni načini za borbu protiv nezadovoljstva i stresa, a najvažniji s...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS