Zasto su vazni preventivni pregledi kod zena za ocuvanje vutalnosti organizma


Prevencija i lečenje


Zamislite svoje telo kao raskošan vrt, prepun raznovrsnog cvetanja, voćaka, i mirisnih biljaka. Baš kao što vrt zahteva redovnu brigu, pažnju i održavanje, tako i vaše telo traži konstantan nadzor i brigu da biste ostvarili optimalno zdravlje. No, mnoge žene su neupućene u to koje „vrtlarske“ metode su najefikasnije kada je u pitanju njihovo zdravlje. Pitanje nije samo u lepom izgledu, već i u funkcionalnosti, prevenciji bolesti i očuvanju vitalnosti na duže staze. 


Zbog čega se kolposkopija podrazumeva?


Ovaj pregled, koji podrazumeva detaljno posmatranje grlića materice i tkiva oko njega pomoću specijalnog mikroskopa, može biti ključan u ranoj detekciji promena koje mogu ukazivati na ozbiljnije probleme, uključujući i rizik od razvoja raka grlića materice.

Ponekad se kolposkopija preporučuje kao dodatni pregled nakon nejasnih ili abnormalnih rezultata PAPA testa, dok sa druge strane omogućava lekarima da uoče probleme poput polipa, infekcija ili upala koje možda ne bi mogle biti otkrivene drugim metodama.

Redovni odlazak na kolposkopiju je kao kada redovno proveravate i održavate zemlju u svom vrtu: uočavate potrebe biljaka pre nego što one postanu vidljive problemi. U slučaju kolposkopije, vi ste ta "biljka" koja zahteva pažnju, a ovaj pregled je jedan od najvažnijih resursa za očuvanje optimalnog ženskog zdravlja.


Upoznajte svoju mikrofloru: Zašto je važna ravnoteža bakterija


Tema mikroflore, odnosno mikrobioma, koji čini kompleksan ekosistem bakterija u našem telu, često je zapostavljena, ali od suštinske je važnosti za očuvanje ženskog zdravlja. Da, dobro ste pročitali—svako od nas ima sopstveni "unutrašnji vrt" bakterija koji je ključan za jačanje imunološkog sistema, smanjenje upala, i očuvanje mentalnog zdravlja. U kontekstu ženskog zdravlja, ravnoteža bakterija u vagini je od izuzetne važnosti za prevenciju infekcija, održavanje optimalne pH vrednosti i čak pomaže u regulaciji hormona.

Kako biste očuvali ovu ravnotežu, razmislite o unosu probiotika, prebiotika, i odabiru namirnica koje podstiču rast korisnih bakterija. Izbegavajte proizvode i supstance koje mogu narušiti mikrofloru, kao što su neki antibiotici, agresivni sapuni i hemijski preparati.


Mentalno zdravlje: Veza između uma i tela


Kada razmišljamo o ženskom zdravlju, često prvo što nam padne na pamet su fizički aspekti: hormoni, reproduktivni organi, kosti i mišići. Međutim, mentalno zdravlje je neraskidivo povezano sa fizičkim, i zapravo predstavlja temelj na kojem se gradi celokupno zdravlje.

Stres, anksioznost, depresija i druge mentalne bolesti ne utiču samo na vaše emotivno stanje, već mogu imati i konkretne fizičke simptome. Na primer, hronični stres može poremetiti hormone, uticati na menstrualni ciklus, izazvati gastroeterološke probleme i mnogo toga drugog.

Obrnuto, fizički problemi poput hormonalnih neravnoteža mogu uticati na vaše mentalno zdravlje, stvarajući tako začarani krug. To je razlog zašto je važno posvetiti pažnju i mentalnom i fizičkom aspektu zdravlja, kako bi vaš "vrt" bio u punom cvatu.

Strategije za očuvanje mentalnog zdravlja mogu biti veoma različite, ali veoma korisne—od redovnog vežbanja i dovoljnog sna do tehnika dubokog disanja i mindfulness tehnika. Nije na odmet i konsultovanje sa stručnjakom za mentalno zdravlje kako biste dobili sveobuhvatnu sliku vašeg zdravlja.

Obratite pažnju na svoj mentalni "vrt" isto koliko i na svoj fizički. Time ćete postaviti snažne temelje za dugoročnu dobrobit i kvalitet života.


Srodni tekstovi:


Prednosti joge kod astme

Redovna fizička aktivnost značajno doprinosi očuvanju zdravalja, posebno kada je reč o hroničnim obo...

Detaljnije

Omogućite razvoj emocija, motoričkih veština i društvenost uz primenu dečijih igračaka

Igračke su obavezni deo dečijeg odrastanja uz neizostavne pozitivne strane na razvoj dečije psiholog...

Detaljnije

Kompletan vodič: Kako odabrati peškir koji će trajati?

Uneti dodir luksuza u svoje kupatilo najlakše je postići odabirom onih malih detalja, među ko...

Detaljnije

Da li neadekvatno auto sedišta može škoditi zdravlju deteta

Pošto brzo živimo i uvek negde kasnimo, sve češće se krećemo, isključivo kolima. Pored...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS