Pripremite se za teretanu - šta vam je sve potrebno za trening?


Fitnes Fitnes

Vežbanje i trening predstavljaju suštinski momenat u zdravom načinu života. Osim toga što redovnim vežbanjem regulišete svoju kilažu i kondiciju, sprečavate nastanak i smanjujete rizik od mnogih oboljenja.

Možda ste rešeni da popravite kvalitet svog života i pozabavite se svojom fizičkom aktivnošću i zdravljem, ali niste sigurni u to šta vam je sve potrebno za takav korak. Mi smo istražili umesto vas i u nastavku teksta vam donosimo spisak opreme koja vam je potrebna za trening. 



Šta vam je potrebno od opreme za trening?

Kako biste odradili kvalitetan trening, za početak vam je potrebna odgovarajuća i kvalitetna oprema. BIG Fashion vam nudi veliki izbor i samo najbolje sportske prodavnice u Novom Sadu, u kojima ćete pronaći svu opremu za vežbanje i sve što vam je potrebno za trening.



#1 Obucite se adekvatno za trening

Prvi korak u pripremi za teretanu je pronaći odgovarajuću odeću za trening. Odgovarajuća odeća za trening je odeća koja je komforna i koja vam omogućava nesmetane pokrete tela. 

Najčešći izbor odeće za trening je profesionalna sportska odeća, odnosno helanke i majica, izrađene od posebnih materijala koji se brzo suše i koji su namenjeni isključivo za trening i sport. Kada su u pitanju žene ili devojke, izuzetno su korisni i sportski grudnjaci. 

Vaša odeća za trening treba da bude elastična, komforna i da vas ne zateže, kako bi vaš trening prošao što prijatnije i lagodnije. Najprijatniji materijali za trening koji se preporučuju su pamuk i poliester, koji takođe sprečavaju i pojavu alergija. Ukoliko vam više odgovara, ni široka pamučna majica nije loš izbor za treniranje. 

Ono što je bitno da zapamtite je da se za trening oblačite u skladu sa vremenskim prilikama, bilo da je u pitanju letnji ili zemski period.

Saveti za devojke, kada biraju sportsku opremu, je da obrate pažnju na materijal i veličine sportskog grudnjaka. Bitno je da sportski grudnjak ne bude ni previše labav, niti da vas steže, jer će u tom slučaju učiniti vaš trening neudobnim i neprijatnim. 


#2 Kako odabrati patike za trening? 

Deo opreme koji je od ključne važnosti za kvalitet vašeg treninga, produktivnost i vašu udobnost je obuća. Patike u kojima ćete trenirati birate zavisno od treninga koji obavljate. Patike za trčanje slične su i onim koje bi trebalo da koristite u teretani, dok vam npr za jogu patike nisu potrebne, već bi u tom slučaju trebalo da trenirate bosi ili u čarapama.

Zahvaljujući adekvatnoj obući koju odaberete smanjujete rizik od nastanka povreda i povećavate svoju efikasnost tokom treninga. 

Sportska obuća je prilagođena treningu i trčanju i najčešće imaju savitljivi đon, penasti uložak i mrežasti materijal sa strane, a zadnji deo patika koje nosite treba da bude pojačan u odnosu na prednji. 


#3 Dodatna oprema za trening koja vam je neophodna

Kada ste pripremili i obezbedili adekvatnu odeću i obuću za treniranje, ne smete zaboraviti ni doatne rekvizite za trening koji će vam značajno olakšati i pomoći tokom treninga.

Na prvom mestu kao osnovna stvar je flašica sa vodom. Sigurno ćete tokom treninga zbog fizičkog napora i aktivnosti biti žedni i vaše telo će tražiti tečnost. 

Sem vode, možda ćete se naći u situaciji da vam zafali šećera, zato ne bi bilo loše da uvek kod sebe imate neku čokoladicu. 

Zavisno od treninga koji obavljate, možda će vam zatrebati prostirka za meku podlogu, koju, iz higijenskih razloga, možete donositi sami od kuće.

Biće vam potrebni i peškiri. Uglavnom su najpraktičniji manji peškiri kojima ćete moći da se izbrišete, a ukoliko planirate da se tuširate u teretani nakon treninga, ne zaboravite i još jedan veći peškir.

Mogu vam biti korisni i drugi rekviziti, poput rukavica za vežbanje kako biste izbegli klizanje tegova iz ruku, vijače, elastične trake, gume za vežbanje..


#4 Torba za trening kao neizostavan deo opreme 

Kako biste svu navedenu opremu mogli da ponesete sa sobom, potrebna vam je torba za trening. Nezavisno od sporta kojim se bavite, torba za trening treba da bude praktična za upotrebu i dovoljno velika kako biste mogli da spakujete sve što vam je potrebno. 

Kada se spremate u pakujete za trening, upotreba običnih i klasičnih torba nije najbolje rešenje, jer se može desiti da je oprema za trening raširi i ošteti. Alternativno rešenje koje bi moglo da vam posluži u ovu svrhu su rančevi, za koje je važno da ne budu previše mali kako biste imali dovoljno prostora za sve što vam je potrebno. 

Ipak, najbolja solucija su sportske torbe koje su namenjene za trening i sportsku opremu i uglavnom su vrlo praktične i funkcionalne. 

Nakon što ste obezbedili svu potrebnu opremu, sigurni smo da ste spremni za uspešan i kvalitetan trening. Uz adekvatnu opremu, motivaciju, volju i upornost vidljivi rezultati i zdrav život sigurno neće izostati. 




Srodni tekstovi:


Kako noćni život pomaže našem mentalnom zdravlju?

Prezauzetost raznim obavezama ne ostavlja vam puno vremena za sebe. Jedan od načina da se izborite s...

Detaljnije

Izdavanje stanova za studente u Beogradu: Koji je kraj najpopularniji i na šta je potrebno da obratite pažnju?

Jedna od najvećih promena u životu svakog čoveka jeste odvajanje od svog doma i odlazak u neki drugi...

Detaljnije

Šta je ultrazvuk dojke i zašto se radi?

Živimo u vremenu kada se mogu otktriti različite teškoće i bolesti kako kod žena tako i kod m...

Detaljnije

Tri zdravstvena razloga da svojoj bebi nikada ne priuštite dubak

Kroz godine i tehnološki napredak, menja se i način vaspitanja, odnosno podizanja deteta. &nb...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS