Vreme je vrlo bitan faktor kod lečenja raka dojke


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

Rak dojke je najčešća maligna bolest sa kojom se susreću žene u Srbiji. Veliki broj žena ovu bolest nažalost ne otkrije na vreme, tako da je vreme od pojave prvih simptoma do lečenja nekada predugačko. 

Čekanje na dijagnostiku i operaciju dojke je faktor koji značajno smanjuje šanse za izlečenje. Blagovremena operacija raka dojke je neophodan činilac eliminisanja najteže posledice ove opake bolesti. 

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji. Svake godine oko 4600 žena oboli, a 1600 umre od ove bolesti. Jedna od osam žena tokom svog života oboli od raka dojke. – Institut za javno zdravlje Srbije

operacija dojke

Šta nakon dijagnoze raka dojke?

Kada napipaju čvorić ili uoče promenu na dojci žene bi trebale da se bez čekanja jave lekaru. Dijagnostika raka dojke zahteva ultrazvuk dojke, mamografiju, pregled magnetnom rezonancom i laboratorijske analize krvi sa tumor markerima. 

Rak dojke se najuspešnije leči u ranom stadijumu razvoja, kada je trajno izlečenje najizvesnije. Onkološka komisija nakon utvrđene dijagnoze predlaže vid lečenja, što može da podrazumeva operaciju odstranjivanja tumora, hemoterapiju, radioterapiju i hormonsku terapiju. 

Oblik lečenja pored operacije zavisi od stadijuma razvoja, veličine i tipa karcinoma, raširenosti izvan dojke, godina pacijenta i pridruženih bolesti. 

Hirurzi takođe razmatraju odnos veličine tumora i veličine dojke, zahvaćenost kože i pokretljivost tumora u odnosu na grudni mišić. 

Operacija raka dojke

Uobičajeno je da se najpre radi operacija dojke kojom se odstranjuje maligna promena, a po potrebi i pripadajuće limfne žlezde. Operacija raka dojke može da bude poštedna, kada se odstranjuje maligni tumor i malo okolnog zdravog tkiva. 

Poštedni operativni zahvat se primenjuje u ranom stadijumu razvoja kada tumor nije probio bazalnu membranu. Tada je obično dovoljno da se pored poštedne operacije primeni i manja doza zračenja. 

Operacija raka dojke – može da bude nešto manjeg obima kada se čuva koža a vadi se žlezdano tkivo, tzv. „skin sparing mastektomija“. Budući da je koža dojke sačuvana može se u isto vreme raditi i rekonstrukcija dojke ugradnjom silikonskog implantata. 

Na taj način se omogućava simetričan izgled dojki i smanjuje se psihološka trauma pacijentkinje.

Kod nešto većih malignih tumora primenjuje se kvadrenektomija podrazumeva odstranjivanje približno četvrtine dojke. Radi se o savremenoj metodi koja podrazumeva da se operativni zahvat izvodi kroz rez veličine četiri – pet centimetara. 

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i može da traje do tri sata. Limfni čvorovi se odstranjuju kroz poseban rez u pazušnoj regiji ukoliko su zahvaćeni malignitetom, što omogućava zaustavljanje razvoja bolesti. 

Mastektomija je operacija raka dojke koja podrazumeva odstranjivanje cele dojke kroz veliki rez od dvadesetak centimetara. Na ovaj način se uklanja svo tkivo dojke, uključujući i veliki deo kože dojke. Operacija traje oko dva do tri sata i izvodi se jedino u opštoj anesteziji. 

Radikalna mastektomija se izvodi kada je pored cele dojke potrebno ukloniti i linfne žlezde u pazušnoj regiji. 

Pročitajte još: Rak dojke kao posledica bakterijskog disbalansa

Oporavak nakon operacije

Oporavak od operacije dojke zavisi od tipa operacije koja je izvedena, ali i od opšteg stanja pacijentkinje. Najbrže se oporavljaju pacijentkinje kojima je izvršena poštedna operacija dojke i koje već nakon par dana mogu da se vrate svojim obavezama. 

Oporavak nakon mastektomije može da potraje i nekoliko nedelja. Pacijentkinje moraju da nose specijalan kompresioni grudnjak koji ima za cilj smanjivanje otoka. Kod mastektomije se preporučuje i upotreba specijlanog kompresionog rukava koji smanjuje otok. 

Lečenje se najčešće nastavlja drugim metodama nakon dobijenih patohistoloških nalaza izvađenog tumora. 

Ukoliko je odstranjena cela dojka (mastektomija) može se naknadno uraditi operacija rekonstrukcije dojke. Pacijentkinjama koje planiraju rekonstrukciju dojke se ispod mišića tokom operacije raka dojke ugrađuje ekspander koji je namenjen širenju mišića i kože kako bi se na njegovo mesto kasnije ugradio implantat. 

Atlas opšta bolnica posebnu pažnju polaže na human odnos prema obolelom i njegovoj porodici koji takođe podnose težinu bolesti. Ljubazno medicinsko osoblje čini sve da se smanji stres prisutan oko operacije i daljeg lečenja. 

Imajući u vidu vreme kao značajan faktor u lečenju raka dojke, sva preoperativna priprema i operacija se obavljaju bez čekanja. 

U toku je akcijski period operacije raka dojke tokom kojeg se obavljaju po promotivnoj ceni od 240.000 dinara. 




Srodni tekstovi:


Sportske vesti pred sam početak zime donose dobre rezultate

Tema o kojoj uvek započne obimna diskusija, razmena mišljenja, stavova i očekivanja, kao i sm...

Detaljnije

Xiaomi predstavio Mi MIX FOLD, prvi sklopivi pametni telefon

Mi MIX FOLD predstavlja novu prekretnicu u industriji pametnih telefonaBeograd, 30.3.2021.  &nd...

Detaljnije

Tajne savršene harmonije: Šta čini lice neodoljivim?

Svaki ljudski izraz, svaka emocija i svaka namera ogledaju se kroz naše lice. Ova nepregledna...

Detaljnije

Hladno vam je u stanu? Ne znate kako da sačuvate zdravlje! Možda je pravo vreme da razmislite o zameni stolarije?!

Zima je mesec koji neko voli, dok neki ne podnose hladnoću koju sa sobom nosi. Bilo hladno ili ne, v...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS