U potrazi za anatomskim rančevima - evo na šta bi trebalo da obratite pažnju


Roditeljstvo Roditeljstvo


Pre nego što kupite kvalitetan anatomski ranac, savet je da obavezno pogledate i da dete isproba taj ranac u prodavnici i da obratite pažnju na sledeće stvari:


1. Ukoliko primetite labave, neravne ili loše šavove koji se lako mogu odlepiti onda taj ranac verovatno nije dobar izbor.


2. Proverite da li se na ivicama nalaze nabori sirove tkanine koji bi mogli da se odmotaju, i ako je slučaj takav, preskočite ranac sa tim nedostacima


3. Proverite rajfešluse i kopče. Ukoliko su platneni i na taj način mogu da se pokvase kada su otvoreno izloženi vremenskim neprilikama, takvi zipovi nisu dobri. Umesto toga, opredelite se za rajsfešluse od kvalitetnijih materijala ili one koji na sebi imaju poklopce kako bi voda i ostali neželjeni elementi bili van ranca. 


Anatomski ranac mora da pristaje građi deteta

Čak i anatomski rančevi, ako ne odgovaraju građi deteta ili se nepravilno koriste, imaju potencijal da uzrokuju naprezanje leđa i ramena ili bol. Kada kupujete ranac, uzmite u obzir pravilno prijanjanje uz leđa deteta i udobnost.

  1. Izaberite odgovarajuću veličinu

Širina ranca trebalo bi da bude relativno proporcionalna širini osobe. Na primer, malo dete se ne bi trebalo odlučiti za ranac za odrasle. Visina ranca trebalo bi da bude približno 5 santimetara ispod lopatica do nivoa struka, ili malo iznad struka.


2. Potražite široke naramenice sa postavom za ramena, obavezno da bude sa obe naramenice kako bi imali veći komfor i kako bi se zaštitila ramena od prekomernog pritiska. Važno je da se koriste obe naramenice kako se ravnomerno rasporedila težinu anatomskog ranca. Upotreba samo jedne naramenice dodaje dodatno opterećenje tom ramenu. Podesivi kaiševi su korisni, ne samo za pravilno postavljanje, već i za pravilno pozicioniranje - opet, ranac bi trebalo da stoji malo iznad struka, a obe trake treba da ostanu čak i u dužini.


3. Potražite anatomske rančeve sa džepovima, prorezima i odeljcima kako se ravnomerno raspoređivala težina: Pored upotrebe oba kaiša za rame i osiguravanja da anatomski ranac stoji na pravoj visini, razmislite o rančevima koji imaju džepove, proreze i odeljke koji će vam pomoći da ravnomerno rasporedite težinu. Kada se pakuje ranac,  teži predmeti trebalo bi da budu postavljeni bliže leđima, dok lakši predmeti mogu da se pakuju dalje od tela.


4. Održavajte težinu upakovanog ranca do 15% telesne težine vašeg deteta. Važno je da ne opterećujete anatomske. Ovo se naročito odnosi na decu. Ranac, kao i njegov sadržaj, ne bi trebalo da iznosi više od 15% težine osobe: Dete od 30 kilograma ne bi trebalo da nosi više od 4 kilograma težine ranca.  

5. Testirajte pre kupovine: Sa sobom ponesite nekoliko knjiga i slično koje inače deca nose u rancu, do prodavnice. Gurnite ih u ranac dok ih isprobavate da biste bolje razumeli podešavanje težine, itd.


6. Ako ranac ima dodatne kaiševe, proverite da li oni pravilno stoje vašem detetu. Neki rančevi imaju kaiševe na grudima ili struku i specijalno su dizajnirani tako da pomognu u distribuciji težine. Ako ne stoje pravilno na vašem detetu, težina neće moći da se rasporedi pravilno i može dovesti do bola i nelagode prilikom nošenja.


I za kraj, preporučujemo vam da obratite pažnju na brend Pulse. Pulse rančevi zadovoljavaju sve navedene kriterijume, veoma su hvaljeni od strane roditelja i mogu se naći u većini knjižara tako da vam preporučujemo da obratite pažnju na ovaj brend. 





Srodni tekstovi:


Tajne savršene harmonije: Šta čini lice neodoljivim?

Svaki ljudski izraz, svaka emocija i svaka namera ogledaju se kroz naše lice. Ova nepregledna...

Detaljnije

Kako pametni satovi mogu pomoći da budemo zdraviji

Zdravlje je uvek u trendu. Zbog toga će na tržištu uvek postojati brendovi koji će se, bez ob...

Detaljnije

Kako do belih zuba u nekoliko minuta

Da li ste želeli blistavo bele zube, ali ne znate kako da ih postignete? Pa, niste sami, prema studi...

Detaljnije

Šta su zubni implanti?

Zubni implanti su veštačka zamena za nedostajući zub. Reč je najsavršenijem protetičko...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS