Vantelesna oplodnja - najčešće primenjivane metode


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje


Vantelesna oplodnja (VTO)  podrazumeva medicinske postupke kojima se jajne ćelije i embrioni tretiraju izvan tela, a sa ciljem ostvarivanja trudnoće.

Više je razloga zbog kojih vam doktor može preporučiti vantelesnu oplodnju. Neki od njih su: neprolaznost jajovoda zbog nekog zapaljenja ili tumora, zatim odstranjenje jajovoda zbog vanmaterične trudnoće ili drugog razloga. Preko 60% indikacija za vantelesnu oplodnju su uzroci vezani za jajovode. Od ostali razloga najčešći su: endometrioza i imunološki uzroci steriliteta.

 

Koji sve uzroci postoje?

Kada je u pitanju uzročnost koja dolazi od muškog partnera uglavnom govorimo oligospermiji, astenospermiji i prisustvu većeg broja patoloških oblika spermatozoida.

 

Uzrok može biti i tzv. bračni sterilitet gde su oba supružnika zdrava i nije pronađen nijedan razlog za sterilitet, ali do trudnoće ne dolazi. 

 

Najčešće primenjivane metode za vantelesnu oplodnju su: In Vitro Fertilizacija (IVF), ICSI metoda i In Vitro Maturation.

 

In Vitro Fertilizacija (IVF)

IVF je postupak pri kome se jajne ćelije oplođuju spermatozoidima izvan tela ("in vitro" - u staklu). Ova metoda podrazumeva praćenje menstrualnog ciklusa žene i stimulaciju ovulacije, zatim prikupljanje jajnih ćelija i stvaranje uslova za njihovo spajanje sa muškim polnim ćelijama. Spajanje se radi u laboratorijskim uslovima. 

 

Oplođena jajna ćelija se prvo kultiviše 2 do 6 dana u medijumu i zatim se plasira u matericu. Ceo postupak se može podeliti na nekoliko faza: pripremnu fazu, primena lekova za stimulaciju ovulacije, prikupljanje polnih ćelija, fetilizacija, faza embriotransfera i utvrđivanje postojanja trudnoće.

 

ICSI metoda 

Ova metoda vantelesne oplodnje koja se najčešće primenjuje kod parova koji imaju problema sa neplodnošću muškaraca (oligospermija, astenospermia, teratozoospermia, azoospermia) ili niskim kvalitetom jajnih ćelija ili veoma niskim brojem jajnih ćelija.

 

ICSI se još preporučuje i u slučajevima dokazanog slabog kontakta jajne ćelije i sperme ili nakon neuspešnog prethodnog pokušaja IVF metodom.

 

Ono što čini razliku kod primene ICSI u odnosu na postupak IVF metode je što u fazi fertilizacije embriolog uzima jedan individualni spermatozoid i zatim ga mehanički uvodi u jajnu ćeliju.  

 

Za ovu metodu je neophodna specijalizovana oprema za mikromanipulaciju i sofisticirani mikroskopi koji omogućavaju embriolozima da odaberu individualni spermatozoid. Spermatozoidi se odabiraju prema njihovoj morfologiji i motilitetu (obliku i pokretljivosti). 

 

Tokom postupka zrela jajna ćelija se drži specijalilnom pipetom, pa se pomoću veoma tanke igle uzima jedan spermatozoid i istom tom iglom se uvodi kroz spoljni omotač u centar (citoplazmu) jajne ćelije.  Oplođenost jajnih ćelija se proverava sledećeg jutra.

 

In Vitro Maturation

Ovu metodu karakteriše to što se jajne ćelije prikupljaju iz jajnika dok su jos uvek "nezrele". One se potom ostavljaju u laboratorijskim uslovima gde se odvija završna faza sazrevanja.

U razliku od drugih metoda pri kojima se jajne ćelije prikupljaju što bliže vremenu ovulacije, kod IVM-a one se prikupljaju  ranije, dok su još uvek "nezrele". Ovaj korak se radi oko 10. dana ciklusa i postupak je bezbolan.

 

Jajne ćelije sazrevaju u laboratorisjkim uslovima, oko 24 do 48 sati, izložene malim količinama hormona. Po sazrevanju, jajne ćelije se oplođuju mehaničkim uvođenjem spermatozoida direktno u jajašce uz pomoć specijalizovane tanke igle. Rezultirajući embrioni se zatim unose u matericu.




Srodni tekstovi:


Zašto je način i vreme uzimanja vitamina važno?

Koliko vam je poznata sledeća informacija? Vašem telu je za pravilno funkcionisanje potrebno ...

Detaljnije

Svi benefiti marakuje – moćnog i egzotičnog voća

Marakuja pripada grupi egzotičnih voćki puput kivija, ananasa i grejpfruta. Poreklo vodi iz Južne Am...

Detaljnije

Tri biljke koje svaki mušarac treba da zna

Kada govorimo o zdravlju, na prvu odmah pomislimo na zdravlje žene, jer su one koje puno više...

Detaljnije

Kako izabrati pouzdanog plastičnog hirurga za botoks?

Odabir pouzdanog plastičnog hirurga za botoks je važna stavka kako biste se osećali prijatno tokom t...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS