Umnjaci - čemu zapravo služe i zašto ih je nekada bolje izvaditi?


Ostalo Ostalo

Zvanična definicija kaže da su zubi takozvani kalcifikovani organi, koji su smešteni u usnoj duplji sisara.

Živa bića imaju različit broj zuba, a kod čoveka je to obično 32. Mahom je reč o 20 mlečnih zuba i 32 stalna, a taj broj može u manjoj meri varirati od slučaja do slučaja.

Koji su delovi zuba?


Apsolutno svaki, kako mlečni, tako i stalni zub ima tri dela. U pitanju su osnovni delovi, u koje osim korena, spadaju i vrat i kruna zuba.

A u zavisnosti od toga na ko mestu se nalazi koji zub, zavisi i broj korenova koje sadrži. Naime, radi se o tome da postoji zubi sa jednim, zatim sa dva i sa tri korena, te se oni nazivaju jednokoreni, dvokoreni i trokoreni zubi.

Građa zuba je potpuno ista za svaki od njih kod ljudi. Izuzev gleđi i dentina, struktura svakog zuba podrazumeva i cement, ali i takozvanu zubnu pulpu, koja igra ulogu vezivnog tkiva.


Proces formiranja zuba


Primetna su ukupno četiri stadijuma u toku formiranja zuba.

Već prilikom formiranja zametka u utrobi majke, tokom šeste nedelje života je takozvani stadium zametka.

Sledi stadijum kape, a koji je poznat po tome što u toku njega dolazi do kalcifikacije.

Zatim se polako formira zubna klica i dentalna papila i to u toku faze zvona.

Završna faza podrazumeva formiranje korena, budući da dolazi do formiranja kosti u mezoderama. Formira se i poseban deo, odnosno sloj sačinjen od gleđi i dentina.


Kako rastu zubi?


Postoji niz faktora, koji utiču na razvoj ovih kalcifikovani organa. Najpre moramo napomenuti da izuzev hormona rasta, odnosno njegove procentualno veće ili manje prisutnosti kod pojedinaca, značajno hormoni štitne žlezde imaju uticaja i na brzinu nicanja zuba kod pojedinaca, ali i na celokupan postupak razvoja.

Posebno je važno napomenuti i činjenicu da ishrana, odnosno namirnice koje pojedinci unose imaju značajan uticaj na razvoj zuba. Primećeno je da ukoliko postoji optimalna količina najpre kalcijuma u ishrani, a zatim i vitamina D i fosfata, dolazi do neometanog procesa rasta i razvoja zuba. Međutim, ukoliko se količina tih i nekih drugih hranljivih elemenata poremeti, lako može doći i do poremećaja kako u rastu bilo kog zuba, tako isto i u postupku njegovog razvoja.

Obično već oko 6 meseci nakon rođenja, dolazi do razvoj mlečnih zuba kod beba. Očekuje se da do druge godine beba ima oko 20 mlečnih zuba. Kasnije, tačnije u periodu između šeste i sedme godine života bi svaki mališan trebalo da ima gotovo sve stalne zube.


Šta su umnjaci?


Čuvene osmice, zbog mesta na kome se nalaze u vilici su zapravo takozvani treći molari.

Prema nekim uobičajenim pravilima, treći molar bi i u gornjoj ili donjoj vilici, a na obe strane trebalo da izraste u periodu između 17 i 25 godine starosti.


Po čemu su umnjaci tako posebni?


Sama činjenica da su u pitanju zubi, koji se razvijaju najkasnije, odnosno poslednji, nam pomaže i da razumemo specifičnost tih zuba.

Dalje je vrlo važno napomenuti i podatak da sam naziv umnjaci ima vrlo slikovito značenje. Naime, s obzirom na to da bi trebalo između 17 i 25 godine starosti umnjaci da izniknu, te se smatra da je to već „ozbiljnija“, odnosno mudrija faza u životu pojedinaca, to se ovi zubi nazivaju umnjaci, baš zato što se smatra da su u određenom smislu odlika mudrosti tog doba. Zapravo postoje brojne teorije o tome zašto se ovi zovu baš tako nazivaju i zašto su ih Stari Grci smatrali zubima mudrosti. Upravo su starogrčki filozofi smatrali da osoba, kod koje dođe do rasta umnjaka obično trpi i određene bolove. Tada se pojedinac okreće mudrosti, odnosno smirenju, pa se zato svaki takozvani treći molar naziva i umnjak.

Vrlo često se, međutim događa da mora biti izvršeno vađenje umnjaka iz različitih razloga. A jedino ko ima pravo da odluči o tome da li je potrebno bilo koji od četiri umnjaka izvaditi ili ne jeste stomatolog, a uz konsultacije sa oralnim hirurgom.


Problemi koje mogu izazvati umnjaci


S obzirom na to da rastu nakon svih zuba, neretko se događa da vilica pojedinca bude uska, odnosno da pojedini već izrasli zubi zauzmu malo više mesta. A to zatim dovodi do preklapanja zuba, kad dođe do momenta izbijanje umnjaka. Zapravo u tom slučaju osmice imaju najmanje prostora, a postoje slučajevi kada je neophodno izvršiti čak i hirurško vađenje umnjaka pre nego što oni izbiju.

U svakom slučaju važno je da pojedinci znaju da isključivo stručni stomatolozi i oralni hirurzi treba da procene da li je neophodno da bude izvršeno vađenje umnjaka ili ne, te naravno i da tu odluku sprovedu u delo.


Kada je potrebno vaditi umnjake?


Ponekad se događa da dođe do takozvanog krivog rasta umnjaka, što dovodi prvenstveno do jakih bolova. Upravo u takvim situacijama se obično vrši po hitnom postupku vađenje umnjaka hirurškim putem i problem biva na taj način i trajno otklonjen.

Naravno da postoje i drugi razlozi za ovu hiruršku intervenciju, a oni se prvenstveno ogledaju u činjenici da se neretko događa da dođe do upale desni prilikom rasta umnjaka. U svakom slučaju je važno u što kraćem roku, a nakon što primetite da je došlo do ove neprijatnosti, da kontaktirate profesionalnog stomatologa u Beogradu ili da se direktno obratite izabranom oralnom hirurgu. Tada će biti u što kraćem roku izvršen uvid u stanje umnjaka tog pacijenta.

Sem toga, ako problem ne bude utvrđen na vreme, odnosno ako ne bude bilo izvršeno hirurško vađenje umnjaka, gotovo da je vrlo verovatno i da će u konkretnom slučaju određene neprijatnosti da se dogode. Zato se uvek savetuje da sve to bude izvršeno što je moguće pre.

Osim bola, koji neretko ide uz upalu, događa se i da prilikom izbijanja, određeni umnjak izaziva probleme, pa je tada nesumnjivo potrebno izvršiti vađenje umnjaka. Podrazumeva se da će nadležni stomatolog proceniti da li je bolje da umnjaci budu izvađeni dok ne izbiju ili druga varijanta. U zavisnosti od toga da li će biti izvršeno hirurško vađenje umnjaka pre nego što izbiju ili nakon što se to dogodi, će biti i donbeta odluka od strane nadležnog stomatologa, odnosno oralnog hirurga.

Najbitnije je da nakon vađenja umnjaka svaki pojedinac ispoštuje navode nadležnog lekara, kako se ne bi javile nepotrebne teškoće.


Ukoliko dođete do toga da je neophodno da bude izvršeno hirurško vađenje umnjaka, ne oklevajte da to učinite. Međutim, s obzirom na to da je u pitanju naročito osetljiva intervencija, uvek je preporuka izabrati profesionalce koji će je izvršiti, a iza kojih se nalazi višegodišnje iskustvo. Posle toga bi trebalo da u potpunosti poštujete navode oralnog hirurga, odnosno stomatologa, koji je intervenciju izvršio. U principu oporavak teče svojim tokom, ali ako pojedinac u potpunosti poštuje navode nadležnog stomatologa, te oralnog hiruga, gotovo je sigurno da će vrlo brzo moći bez ikakvih smetnji da nastavi funkcionisanje.





Srodni tekstovi:


Kako da odabrane naočare za vid budu izbor koji će upotpuniti izgled

Nakon 30. godine, a posebno deceniju kasnije, pojavljuju se prvi znaci da će biti potrebne naočare z...

Detaljnije

Kako da zdrave palačinke budu na vrhu liste omiljenih obroka?

Tradicionalno, u detinjstvu omiljena poslastica kod većine dece su palačinke, a danas vam predstavlj...

Detaljnije

Šta sve treba da znate o ishrani dece ?

Svi roditelji se trude da svom detetu obezbede najbolju moguću početnu poziciju za dalji život. Ipak...

Detaljnije

Xiaomi predstavio Mi MIX FOLD, prvi sklopivi pametni telefon

Mi MIX FOLD predstavlja novu prekretnicu u industriji pametnih telefonaBeograd, 30.3.2021.  &nd...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS