Tri zdravstvena razloga da svojoj bebi nikada ne priuštite dubak


Roditeljstvo Roditeljstvo

Kroz godine i tehnološki napredak, menja se i način vaspitanja, odnosno podizanja deteta.   Kada je odgoj beba u pitanju, kasnije i sporije se počinje sa tvrdom hranom, citrusi su do godinu dana zabranjeni, nema potrebe da beba pije vodu itd. Jedna od fama koja privlači pažnju poslednjih godina je i dilema vazana za dubak za bebe.


Čemu služi dubak za bebe?

Dubak ili šetalica za bebe se koristi kao pomagalo bebi (i roditeljima) kada dete stane na noge, ali još uvek ne ume da hoda. Pre šestog meseca ne bi trebalo stavljati bebu u dubak. On primarno služi da se dete što brže uspravi, unapredi motoriku i sinhronizuje pokrete. Uz pravilan razvoj i pravilnu upotrebu dupka ne bi trebalo da dođe do problema, ali mnogi roditelji i dečiji pedijatri potvrđuju suprotno.


Zašto nije dobro koristiti dubak za bebe?

Zavisno od rasta i sazrevanja deteta, zavisi i da li će mu biti potreban dubak ili ne. O tome odluku donose roditelji ili, eventualno, dečiji pedijatri.

Iskustva vezana za korišćenje dupka su različita. Na mnogim internet forumima mogu se naći saveti mama koji su potpuno kontradiktorni, u smislu da je jedno dete koristilo dubak jer je idealna sprava, dok drugo dete ni slučajno neće to koristiti da bi se pravilno razvilo i sl.

Prvi problem sa korišćenjem dupka se javlja jer pojedini roditelji već u četvrtom mesecu bebe stavljaju u dubak. Detetovi kukovi i kičma tek su, optimalno oko šestog meseca spremni za dubak. Ukoliko se beba preprano stavi u položaj za koji nije spremna i koji joj još uvek nije prirodan, mora biti posledica. Naime, bebe u dupku pokušavaju da ddirnu tlo i protežu noge u predelu kolena. To kukove i čitav donji deo kičme vuče, na dole, u neprirodan položaj i tako ih deformiše, ukoliko udovi nisu dovoljno razvijeni. Zatim sam način sedenja bebe u dupku, takođe loše utiče na razvoj kukova i može ih deformisati. Ztao se nekim zemljama propisuje korišćenje tek od dvanaestog meseca.

I pored toga mnogi stručnjaci su protiv upotrebe dupka jer smatraju da pre svega u njemu beba gubi osećaj za ravnotežu. Pošto je u dupku stalno ograđena ne trudi se da se sama zadrži na nogama, već se oslanja na „pomoć“. Sam bdubak nije dovoljno stabilan, pa se neretko može prevrnuti. Dešavalo se da bebe tako pretrpe vrlo ozbiljne povrede, a bilo je čak i tragičnih slučajeva.

Roditelji veruju da dubak brže „nauči“ bebu da hoda, a stručnjaci to negiraju. Tvrde da korišćenje dupka odlaže samostalno hodanje za 2 do 3 nedelje. Važno je i koliko vremena beba provede u dupku, jer od prilike svaka 24 sata provedenih u dupku ( na primer po nekoliko sati dnevno), odlaže hodanje bebe za tri dana i produžava njeno stajanje za četiri dana.

U Kanadi i Americi se, iz ovih razloga, vrlo temeljno radilo na obeshrabrivanju roditelja u korišćenju dubaka za bebe. Što se tiče Srbije, i kod nas su stručnjaci saglasni u tome da dubak utiče na deformitiete u razvoju, na nepravilan psiho-motorni razvoj, kao i povrede pri korišćenju dubaka za bebe.
Srodni tekstovi:


Šta je agorafobija?

Ranije je bio dobro poznat strah od otvorenog prostora i nazivao se agorafobijom, međutim, kako je n...

Detaljnije

Pampers pelene – najčešći izbor roditelja

Od bebinog rodjenja roditelje, uz sve druge dileme, jedna  stalno prati, a to je: Koje jednokra...

Detaljnije

Čemu služi dekorativni malč?

Malč od tvrdog drveta je potencijalno veoma povoljan. Budući da se u osnovi sastoji od otpada nasta...

Detaljnije

Zdravi zalogaji - na poslu se podjednako brine o zdravlju

Ishrana je izvor mnogih pozitivnih vibracija na poslu, od nje, u mnogome, zavisi raspoloženje radnik...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS