Testirajte se na ureaplazmu i sačuvajte reproduktivno zdravlje


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

Ureaplazma je parazitska bakterija prisutna u genitalnom ili urinarnom traktu kod većine ljudi. U pitanju je bakterija koja nema ćelijski zid već živi u ćelijama domaćina. Pripada grupi mikoplazma bakterija i leči se posebnom vrstom antibiotika koji deluju tako što sprečavaju njihovo razmnožavanje.

Ureaplazma se može preneti seksualnim odnosom ali i na druge načine, odnosno ukoliko osoba na neki način dođe u kontakt sa infekcijom, recimo korišćenjem toaleta, tuđih peškira ili slično. U tom smislu, zabeleženi su slučajevi vaginalne infekcije ureaplazmom i kod žena koje nisu bile seksualno aktivne.

Ureaplazma bakterije se mogu preneti na fetus ili novorođenče prilikom porođaja ukoliko majka ima infekciju  tokom trudnoće što može izazvati manju porođajnu težinu bebe i druge komplikacije kao što su upala pluća, meningitis, problemi sa disanjem.

Tokom trudnoće, ukoliko se ureaplazma ne leči, rizici mogu biti spontani pobačaj, preuranjeno pucanje vodenjaka, spontani pobačaj i prevremen porođaj.


Ureaplazma i problemi sa začećem

Ukoliko živi u ravnoteži sa drugim bakterijama u genitalnom ili urinarnom traktu, ureaplazma ne izaziva nikakve tegobe. Međutim, ukoliko se populacija ureaplazme poveća, mogu se razviti i određeni zdravstveni problemi. Jedan od najznačajnijih je problem sa začećem.

Ureaplazma bakterije identifikovane su i kod muškaraca i kod žena koji se suočavaju sa problemima steriliteta. Ureaplazma bakterije mogu uticati na broj i pokretljivost spermatozoida a kod žena izazvati infekcije koje otežavaju, pa čak i onemogućavaju začeće.

Pored toga što mogu izazvati bolesti reproduktivnih organa, ureaplazma infekcije utiču na kvalitet seksualnih odnosa i time otežavaju začeće jer dovode do nelagodnosti u genitalnom području. Kod žena nelagodnosti se manifestuju kao bol, pojačan iscedak iz vagine i svrab u području genitalija poznat kao bakterijska vaginoza.

Ukoliko je ureaplazma infekcija prisutna u urinarnom traktu, može doći do zapaljenja uretre (uretritis) odnosno kanala kroz koji se pušta urin iz tela. Uretritis je praćen bolom ili peckanjem tokom mokrenja. Može se javiti i svrab oko uretre, kao i iscedak neprijatnog mirisa.

Pored ovih tegoba može se javiti i bol u karlici, donjem stomaku ili preponama. Posledice dugotrajne infekcije ureaplazmom kod muškaraca mogu izazvati prostatitis i endometritis kod žena.

Prostatitis izaziva bol tokom mokrenja, zamućen ili krvav urin. Mokrenje je otežano, javlja se bol u predelu genitalija a osoba ima čestu potrebu za hitnim mokrenjem, uključujući i nevoljno puštanje mokraće.

Ureaplazma infekcija kod žena može imati za posledicu upalu sluzokože materice koja se manifestuje kao bol u karlici, pojačano vaginalno pražnjenje a može doći i do krvarenja i povišene telesne temperature.


Testovi na ureaplazmu i lečenje

Ureaplazma infekcija se detektuje pomoću specijalnih testova uzimanjem uzroka odnosno brisa grlića materice i brisa uretre. Kod muškaraca može se testirati i uzorak sperme a kod žena biopsija tkiva.

Testovi identifikuju vrstu infekcije i količinu bakterija u uzorku. Ukoliko rezultati testa pokazuju prisutnost ureaplazma bakterija u odnosu koji je jednak ili veći od 10 000 po ccu/ml (>_ 10 000 ccu/ml) infekcija je prisutna. Dakle, testom se potvrđuje postojanje ureaplazma bakterija ali ne i njihov tačan broj.

U lečenju se koristi posebna vrsta antibiotika, kao što su aritromicin, dioksicilin, tetraciklin ili fluorohinoloni antibiotici. Ureaplazma bakterije pokazuju sklonost ka otpornosti na neke vrste antibiotika koje se koriste u lečenju. U tom slučaju treba promeniti vrstu leka ili povećati doziranje o čemu odlučuje izabrani lekar.

Takođe, nakon određenog vremena testiranje treba ponoviti bez obzira da li je prvi rezultat bio negativan jer infekcija može regresirati. Lečenje treba da uključi oba partnera. Kada je u pitanju prevencija, jedina mogućnost su zaštićeni seksualni odnosi, odnosno upotreba prezervativa a za očuvanje reproduktivnog zdravlja redovne zdravstvene kontrole su neophodne.


Izvor:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321636
Srodni tekstovi:


Počinje sezona alergija – šta treba znati?

Sa dolaskom proleća obično počinje i uživanje u lepom vremenu, dužim, sunčanim danima, boravcima na ...

Detaljnije

Refluks kod bebe - zašto se javlja i kako pomoći bebi?

Verovatno vam se mnogo puta dogodilo da vaša beba, nakon podoja, izbaci malu k...

Detaljnije

Ukrasite dnevnu sobu modernim lusterima i iskoristite prednosti savremene rasvete

Savremena rasvetna tela su mnogo više od modernih dodataka u prostoru jer donose nove mogućno...

Detaljnije

Prirodni lekovi protiv dijareje (proliva)

Dijareja se obično javlja iznenada. Samo odjednom krene da nas boli stomak i odmah krene ceo proces ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS