Ako želite da zatrudnite - naučite da izračunavate plodne dane


Ishrana Prevencija i lečenje Roditeljstvo



Plodni dani su dani kada jajna ćelija može biti oplođena ukoliko u telu žene odnosno jajovodu ima prisutnih spermatozoida. Važno je razumeti da žena može zatrudneti samo jedan dan u toku ciklusa ali zbog činjenica da spermatozoidi mogu preživeti u jajovodu do 5 dana, plodnim danima smatra se i nekoliko dana pre ovulacije. 

Ovulacija traje od 12 do 48 časova i ovaj dan se ne može sa sigurnošću utvrditi. Obično pada u sredinu menstrualnog ciklusa. Ako menstrualni ciklus prosečno traje 28 dana, plodni dan je 14. dan ciklusa. 

Problem je što žene ne dobijaju menstruaciju uvek istog dana u mesecu već se taj dan pomera unapred ili unazad. Otuda se normalnim menstrualnim ciklusom, smatra ciklus od 21 do 40 dana. Razlikujemo 4 faze menstrualnog ciklusa i to su: faza menstruacije (krvarenja), faza pripreme za ovulaciju, ovulacija odnosno plodni dani i faza nakon ovulacije. 

Kada žena dobije menstruaciju, ovaj dan se smatra početkom menstrualnog ciklusa i traje sve do prvog dana naredne menstruacije odnosno krvarenja. U toku ovog periodu pored faze menstruacije, smenjuju se i druge faze menstrualnog ciklusa.

Od prvog dana menstruacije teče i faza pripreme za ovulaciju koja se još naziva folikularna faza. U ovoj fazi jajna ćelija sazreva za oplodnju. Kada sazre i oslobodi se iz jajnika, jajna kreće put jajovoda gde može biti oplođena ukoliko ima prisutnih spermatozoida.


Plodni dani kada jajna ćelija može biti oplođena predstavljaju fazu ovulacije. Plodnim danima smatra se sam dan ovulacije i par dana pre toga zbog mogućnosti da u telu žene ima spermatozoida sposobnih za oplodnju. 

Ako jajna ćelija bude oplođena, ona se implementira odnosno usađuje u zid materice i tada može doći do blagog tačkastog krvarenja koje se naziva implementacijsko krvarenje. Neke mlade devojke kod kojih je menstrualni ciklus neredovan ili oskudan ovo krvarenje mogu pomešati sa menstruacijom.

Ukoliko ne dođe do oplodnje, telo odbacuje jajnu ćeliju, sluzokoža materice se ljušti i dolazi do krvarenja odnosno nastupa sledeća menstruacija. Ova faza nakon ovulacije naziva se lutealna faza. 


Dakle, za tačno izračunavanje plodnih dana, potrebno je da žena zna prosečno trajanje svog menstrualnog ciklusa, kao i da zna da prepozna znake ovulacije koji se mogu manifestovati kao: 

  • promene u cervikalne sluzi,
  • promene bazalne temperature tela,
  • bolovi u donjem stomaku,
  • bolne i osetljive grudi,
  • promene vaginalnog mirisa,
  • pojačan libido,
  • promene raspoloženja.


Cervikalna sluz postaje ređa, klizava i rastegljiva kako bi olakšala put spermatozoidima do jajovoda. Takođe, bazalna temperatura tela raste kako se ovulacija približiva za oko 0,2°C. U pitanju su mala odstupanja pa je bazalnu temperaturu najbolje meriti preciznim digitalnim toplomerima i to odmah nakon buđenja i bez ustajanja iz kreveta.

Plodni dani se mogu prepoznati i po bolovima u donjem delu stomaka. Ovi bolovi su slični menstrualnim bolovima. Većina žena kao simptom ovulacije ima promene u grudima koje postaju bolne i osetljive. Vaginalni miris je pojačan ali ne i neprijatan. Kod nekih žena pojačava se seksualna želja a promene raspoloženja od sreće do tuge, takođe su čest simptom. 


Testovi za plodne dane i njihova pouzdanost


Plodni dani mogu se pratiti pomoću testova za ovulaciju koji se rade na osnovu uzroka urina i pljuvačke. Ovi testovi su daleko pouzdaniji od drugih metoda za izračunavanje plodnih dana. 

Testovi na osnovu urina dostupni su u obliku test traka ili štapića koji se uranjaju u uzorak urina nakon čega se pojavljuje karakteristična test linija koja pokazuje da li je ovulacija u toku. 

Testovi za ovulaciju na uzroku pljuvačke predstavljaju uređaje koji u sebi imaju mini sočivo na koji se stavlja uzorak pljuvačke a zatim se posmatra karakteristična slika kristalizacije koja govori da li je do ovulacije došlo ili ne. 


Takođe, postoji mogućnost da se plodni dani utvrde pomoću ultrazvuka ili testova krvi ali tek nakon ovulacije tako da ova metoda nema praktičnu primenu ali može biti od pomoći lekarima ukoliko žena ima problem sa začećem. 






Srodni tekstovi:


Šta je alergija na kravlje mleko i koji su njeni simptomi

Alergija na proteine kravljeg mleka sve je češća pojava kako kod dece, tako i kod odraslih. O...

Detaljnije

Кako kofein utiče na naše zdravlje?

Kafa i čajevi su svima voljeni napici koje milioni ljudi svakodnevno konzumiraju. Pored toga &scaron...

Detaljnije

Ašvaganda – metod za prevazilaženje anksioznosti

Asvaganda ili na latinskom Withania somnifera, jeste biljka koja ima široku primenu u farmace...

Detaljnije

Izbeljivanje zuba u stomatološkim ordinacijama

Nekada smo blistavo bele i sjajne zube mogli videti samo u osmesima holivudskih glumaca, ali čini se...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS