Šta sve treba da znate o ishrani dece ?


Ishrana

Svi roditelji se trude da svom detetu obezbede najbolju moguću početnu poziciju za dalji život. Ipak, kada biste pitali prosečnog roditelja šta je to što bi voleli da obezbede svom mališanu, obično bi se odgovori odnosili na mogućnost pristojnog života, školovanje i obrazovanje, putovanja i slično.

Mnogi roditelji zaboravljaju činjenicu da je upravo najbolja početna pozicija koju mogu da daju svojim mališanima - zdrava navika! 

Zdravlje, iako umnogome određeno genetskim faktorima, ima svoje uporište u načinu života. Zdrave navike u ishrani, ali i provođenju slobodnog vremena koje usadite vašoj deci zauvek će im ostati ogromna prednost u životu, u svakom smislu. 

Zbog svega navedneog, u nastavku teksta, govorimo o važnim navikama vezanim za ishranu dece o kojima treba da posebno vodite računa, kako biste svom mališanu obezbedili optimalne uslove za pravilan rast i razvoj. 

Zdrave navike u ishrani nastaju još od prvih godina

Zdrave navike u ishrani nastaju još od prvih dana života deteta. Od trenutka kada vaše dete pređe na čvrstu hranu - pravićete izbore koji će direktno uticati na to da li je vašem detetu zadovoljen optimalni dnevni unos potrebnih nutrijenata, te pružena optimalna podrška za pravilan rast i razvoj.

Prva lekcija koju deca uče kada pređu na čvrstu hranu jeste jedna od osnovnih lekcija zdravog odnosa sa hranom - sedi dok jedeš i fokusiraj se na hranu. Zbog toga, izaberite hranilicu za vašu bebu i od malih nogu učite mališana da je važno da odvoji vreme za jelo. 

Brojne studije ukazuju na to da ukoliko smo fokusirani na obrok, postoji manja šansa od prejedanja, a samim tim manja šansa od viška kilograma. Dalje prednosti su i to što ćemo, ukoliko smo fokusirani samo na obrok, više uživati u njemu, ali i bolje žvakati hranu, što će olakšati proces varenja - budući da on počinje već u ustima.

Dakle, onog trenutka kada stavite dete u visoku stolicu - hranilicu za bebe i posvetite mu pažnju dok ga hranite, učite ga jako važnom lekcijom u životu, koja će mu biti važna za dalji razvitak kasnijih dobrih navika u ishrani.

Zajednički i organizovani obroci su važni 

Iz svega navedenog možemo zaključiti da tablet, televizor, mobilni telefoni i drugi elektronski uređaji nisu dobra ideja za vreme hranjenja bebe, ali ni kasnije u životu. 

Kako deca rastu, sve će više biti samostalna, što znači da će se vaši rasporedi potencijalno preklapati - vi ćete imati svoje obaveze, kao i samo dete, naročito ukoliko ide u školu.

Ipak, jako je važno da čak i u ovom periodu razvijete tradiciju zajedničkog obroka - makar jednom dnevno. Za veliku većinu ljudi, zajednički ručak nije moguć, ali su doručak i večera potencijalno obroci koje možete konzumirati u krugu porodice. 

Ovo je važno iz više razloga. Pre svega zbog pomenutog fokusa na jelo, ali i važno vreme provedeno u porodičnom okruženju. Ne smemo zaboraviti i na samu optimalnost učestalosti obroka. Deca ne bi trebalo da preskaču obroke, a ovo nije dobra navika ni kod odraslih.

Kada deca imaju optimalno raspoređene obroke - tri obroka i potencijalno dve užine, onda je napravljena prevencija napada gladi. Napadi gladi kod dece mogu izazvati izrazitu nervozu, organizam će tražiti hitan izvor energije, što će dovesti do toga da mališan posegne za brzim i nezdravim varijantima hrane poput čokoladica, slatkiša i drugim izvorima prostih ugljenih hidrata. 

Piramida ishrane kao osnov zdravih navika

Kada je reč o zdravim navikama, ne sme se zapostaviti ni sam zdrav odnos prema hrani. Zbog toga, ne treba da uvodite stroge restrikcije i dijete vašem detetu, već da ga naučite balansu i kontroli. 

Čokoladica, slatkiš ili dezert sami po sebi nisu problem, a u umerenim količinama mogu biti pravo uživanje za mališana. Opterećivanje preciznim brojanjem kalorija i dnevnih doza nutrijenata, može dovesti samo do lošeg odnosa sa hranom, kao i dugotrajnog nezadovoljstva, zbog čega savet ne može biti da budete prestrogi prema ishrani vaše dece, niti da ih učite ovim obrascima.

Dovoljno je da detetu objasnite osnove, a dobra stara piramida ishrane će mu i vizuelno pojasniti sistem koji bi trebalo da prati. Objasnite mališanu zbog čega je važno da pojede 2 porcije voća i 3 porcije povrća. Zbog čega su važni marko, a zbog čega mikronutrijenti za oranizam.

Ako detetu predstavite zdravu hranu od početka, tako da u njoj vidi saveznika, nema sumnje da će i kasnije u životu uvek praviti bolje izbore. Nemojte zaboraviti ni da vaše dete u prvim godinama života podsećate da redovno pije vodu i tečnost - u zrelom dobu, biće vam zahvalan na ovim navikama!

Da zaključimo, većina stvari koje treba da znate o ishrani dece, zasniva se na ideji zdravih navika od malih nogu. Nemojte biti rigidni i zajedno sa mališanima povremeno uživajte u omiljenom parčetu kolača, ali radite na tome da vaše dete u poslastici vidi samo dodatak na užitak, a ne i jedini ugođaj tokom dana.

Pridržavajte se naših saveta i nema sumnje da će vaše dete odrasti u zdravu, dugovečnu i zahvalnu osobu, koja će budućim generacijama preneti dobre navike! 




Srodni tekstovi:


Negovati prirodnu lepotu ili se dodatno ulepšati - večita dilema

U savremenom dobu ljudi u ogledalu uglavnom vide svoje nedostatke. Ovo se podjednako odnosi na mu&sc...

Detaljnije

Saznajte kako su 3D štampači izazvali revoluciju na polju medicinske protetike!

Protetika je grana medicine koja se bavi zamenom ili podrškom oštećenih ili izgubljeni...

Detaljnije

Ekcem izaziva nelagodnost kod dece. Evo kako možete da im olakšate

Ekcem kod dece se obično javlja u prvoj godini života i zna da stvara poprilične probleme mali&scaro...

Detaljnije

Problem sa vidom nije izgovor za neuspeh. Oni su postali legende iako su imali problem sa vidom

Sportske legende bore se sa različitim okolnostima i iskušenjima. Od njih se očekuje velika d...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS