Kako da znate da li je razvod dobra odluka


Psiha

Nije tajna da je podnošenje zahteva za razvod ozbiljna odluka koju ne treba shvatiti olako. Postoji mnogo faktora koje treba uzeti u obzir. Na prvom mestu to su deca, a onda vaša sreća, bolji uslovi za život, finansije... Takođe, veoma je važno razmišljati unapred. Ne treba biti zaglavljen u sadašnjem trenutku već treba razmišljati o tome kako ćete se osećati za nekoliko godina. Zamislite život bez svog supružnika, ukoliko to pak ne možete onda potražite stručnu pomoć i zajedno sa partnerom rešavajte probleme jer možete povratiti porodičnu sreću. 

Iako je razvod najbolja opcija za neke parove, drugi će većinu vremena žaliti zbog odbacivanja starog života. 

Koje rešenje je najbolje? Kako biti siguran u svoju odluku? Ko može garantovati da će biti bolje ovako ili onako? Ovo su samo neka od pitanja koja se javljaju, te smo izdvojili za vas četiri faktora koja vam mogu biti od pomoći ukoliko razmišljate o razvodu.

Nije prekasno ni za one koji su već pozvali advokata i pričali o podnošenju zahteva za razvod, jer ćete u nastavku teksta pronaći odgovore koji će vam možda pomoći da do kraja rešite svoje dileme i sumnje. 

Finansije

Razvod je sam po sebi skup postupak pogotovo ako ne možete da se usaglasite sa supružnikom oko imovine i starateljstva nad decom, jer se tada uključuju advokati. Za osobe sa malim ili nikakvim prihodima razvod nije najbolja opcija. Međutim, ako ste sigurni da vašem braku nema spasa onda ne treba ni da kažnjavate sebe.

Deca su najviše pogođena razvodom

Razvod je teško i stresno iskustvo, pogodiće kako mlađu tako i stariju decu. Deca tako postaju svedoci iščeznuća ljubavi među roditeljima koja prerasta neretko u prezir i nepoštovanja bračnih zaveta. Prilagođavanje neprestanom kretanju između dva podeljena roditelja i dva podeljena doma kao i svakodnevno odsustvo jednog roditelja dok živi sa drugim stvara nove neprijatne i izazovne okolnosti koje postaju dečija svakodnevica. 

Za mlađu decu, razvod često znači gubitak doma iz detinjstva, napuštanje dragih prijatelja i komšija, a nekad i selidbu u drugi grad ili upis u drugu školu. Mora se voditi računa o preraspodeli vremena koliko će dete biti sa drugim roditeljem. Roditelj koji je dotad bio bez posla moraće da traži posao i to će opet uticati na dete jer je ono naviklo da bude sa njim kod kuće. 

U osnovi, razvod će naneti određene posledice po emocionalno stanje deteta. Međutim, nekada je razvod roditelja najbolja opcija za dete.

Može se desiti da vaša naredna veza ne bude nimalo bolja od prethodne

Nekome su potrebne godine da se oporave o razvoda, a neki odmah uskaču u nove veze. Ono što je najvažnije ukoliko želite da sebi date novu šansu za ljubav potrebno je da se u potpunosti pomirite sa razvodom, ali i da razmislite kakva je bila vaša uloga u sunovratu od braka u suprotnom ponavljaćete iste greške i bićete podjednako nesrećni kao u prvom braku. 

Vaša tačka gledišta može se promeniti vremenom 

Udaljenost zaista čini čuda, što ste duže odvojeni od supružnika koji vas je nekada izluđivao to će u vašim očima postati privlačniji pogotovo kada ih upoređujete sa onim što je trenutno dostupno. Koliko god da neka osoba želi razvod, obično postoji jako osećanje kajanja zbog neuspele veze naročito kada su u pitanju dugogodišnji partneri.    




Srodni tekstovi:


Suplementi - šta su i kako se koriste

Zdravlje je najvažnija stvar o kojoj treba da vodimo računa, zato se ne treba igrati sa tim i eksper...

Detaljnije

Život bez kompromisa! Integracija sistematskih pregleda u svakodnevicu!

Zdravlje je naša najdragocenija imovina, a pravilna briga o njemu postaje temelj kvalitetnog ...

Detaljnije

Organizujete druženje kod kuće? Evo kakvu hranu možete da pripremite - ili naručite!

Ukoliko se još uvek ne osećate dovoljno komforno da izlazite kao nekada, i dalje imate mogućn...

Detaljnije

Grčevi kod beba: šta treba da znate?

Kada pitate novopečene roditelje, a posebno mame, šta je to što ih je najviše p...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS