Šta su zubni implanti?


Prevencija i lečenje


Zubni implanti su veštačka zamena za nedostajući zub. Reč je najsavršenijem protetičkom rešenju koje uspešno menja i koren i krunu zuba. Može se postaviti odmah po vađenju zuba, ali i dosta kasnije, čak i kada su se desni povukle. Procedura ugradnje je kratka i bezbolna, ali je važno da je izvode stručni hirurzi i da rade sa najsavršenijim materijalima za najbolji rezultat.

Estetska implantologija je važan deo stomatologije i tokom vremena se menjala i unapređivala. Danas postoje nano-zubni implanti zbog kojih se tkivo i veštački materijal bolje vezuju, koren brže bude čvrst i mnogo duže traje od klasičnih zubnih implantata.

U kojim situacijama je dobro postaviti zubne implantate? Koje su prednosti u odnosu na druga rešenja? Kako nano tehnologija može da pomogne i unapredi postojeće medicinske usluge?

Svi odgovori se kriju u nastavku teksta. Pozivamo vas da ih pročitate i saznate kako i vi možete imati sve zube i blistav osmeh. Svakome pre ili kasnije zatrebaju ovakve terapijske procedure.

Kako se postavljaju zubni implantati?


Postavljanje implantata - veštačkog zuba, se razlikuje od drugih metoda jer je proces koji traje od 4 do 6 meseci i mora ga izvesti hirurg u poliklinici koja je prilagođena za izvođenje savremenih medicinskih zahvata.

Prvo se u vilicu ugrađuje titanijumski šraf koji imitira koren zuba pa se čeka da sraste u vilici za 6 meseci kada se na njega bezbedno postavlja veštačka zubna kruna. Tokom tog perioda stomatolog proverava proces zarastanja i stabilnost u vilici, pa ako se to dogodi i ranije može se pristupiti završetku ugradnje.

Nano tehnologija može značajno pomoći da telo brže prihvati strano telo. Reč je o potpuno istom titanijumskom delu koji na sebi ima tanak sloj nano materijala koji obezbeđuje da kost i tkivo brže prihvati veštački koren i on mogućnost odbacivanja svede na nivo statističke greške.

Kada koren sraste, na njega se postavlja krunica ili čak i most koji se pravi od keramičkih legura koje su otporne kao i prirodan zub. Krunica se pravi tako da se u potpunosti uklapa u postojeći niz, kako bojom tako i oblikom

Zubni implantati su jedino sredstvo uz pomoć kojega je moguće imitirati prirodnu strukturu zuba, a svi drugi modeli (klasični most i klasične proteze) to ne mogu.

Da li su zubni implanti zdravstveno opravdani?


Odgovor je da, zubni implantati su najbolja zamena za nedostajući zub. Samo oni mogu da zamene koren u vilici koji ima važnu funkciju pored osnovne – da fiksira zub.

Kada se izvadi zub na tom delu dolazi do povlačenja desni i to se fizički manifestuje promenom položaja vilice i upalim obrazima, naročito ako nedostaje nekoliko zuba u nizu.

Ne samo što se javlja estetski problem, dolazi i do nepravilne funkcije vilice, do opterećenja drugih zuba i njihovog bržeg propadanja pa je jako važno da se zubi nadoknade celom svojom konstrukcijom, od korena do krune za žvakanje.

Koje su opcije ako su se desni već povukle?


U slučaju da je proteklo više vremena od vađenja zuba potrebno je prvo osposobiti desni za prihvatanje zubnog implanta pa pre ugradnje se pristupa augmentaciji ili sinus lift intervenciji.

Augmentacija je procedura kojom se ugrađuje sopstvena ili veštačka kost pa se na taj način efikasno povećava masa u vilici što je neophodno za pravilno srastanje korena. Uz ovu proceduru se mogu koristiti i nano paradontalni fileri koji pomažu regeneraciju vezivnih tkiva. Reč je o biotehnološkom hijaluronu koji hidrira tkivo i pomaže bržoj regeneraciji nakon augmentacije. 

Sinus lift se koristi kada je reč o postavljanju veštačkih zuba u gornju vilicu pa se podizanjem sinusa ostavlja prostor za ugradnju titanijumskog šrafa i stabilizaciju korena.

Koliko traju implantati i kako se održavaju?


Zubni implanti su trajna zamena za nedostajući zub, ali je važno posećivati stomatologa redovno i provoditi dobru dentalnu higijenu.

Stomatolog treba da prati kvalitet veštačke krunice, ali i da predupredi bilo kakve probleme dublje u desnima, pre svega zbog razvoja bakterija i nastanak paradontopatije.

Pravilna higijena podrazumeva redovno pranje zuba, korišćenje zubnog konca i interdentalne četkice može da pomogne dosta da se mnogi problemi ne jave i ne zatrebaju nikakve korekcije niti lečenje.

Implantologija donosi brojna rešenja za razne probleme koji se mogu javiti kada je zubna kruna polomljena, nedostaje jedan ili više zuba. Zubni implantati su trenutno najsavršenije sredstvo za vraćanje prelepog osmeha, a i zdravstveno su najopravdaniji sredstvo za to.

Cena implanta jeste visoka, ali traju dosta duže u odnosu na proteze ili mostove, a pri tome ne ugrožavaju zdravlje ostalih zuba. Omogućavaju normalno žvakanje i čvrsti su kao prirodan zub, nema nikakve razlike. Kada se na ovo sve doda i to da osim redovnih kontrola ne trebaju nikakva ulaganja, zaista se dolazi do idealnog načina za vraćanje blistavog osmeha. 

Koliko znate o zubnim implantatima? Da li imate nedostajućih zuba i da li bi vam odgovarao ovakav način popunjavanja? Ako imate dodatnih pitanja, dilema ili svoja iskustva, pišite nam u komentare ispod ovog teksta, čekamo ih!


Slika: nanoklinika.rs





Srodni tekstovi:


Zašto su stanovi na Novom Beogradu toliko traženi?

Naša prestonica važi za investicioni centar nekretnina u jugoistočnoj Evropi. Nalazi se na is...

Detaljnije

Organizujete druženje kod kuće? Evo kakvu hranu možete da pripremite - ili naručite!

Ukoliko se još uvek ne osećate dovoljno komforno da izlazite kao nekada, i dalje imate mogućn...

Detaljnije

Afte u ustima kod odraslih i dece - sve što niste znali...

Afta u ustima, poznata i kao stomatitis aftozus ili aftozni stomatitis, je bolna upala na sluzokoži ...

Detaljnije

Evo zašto su vam potrebne vlažne maramice za bebe, ako imate mališana

Kada je u pitanju briga o novorođenčetu, jedna od najvažnijih stvari je održavanje čistoće i higije...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS