Šta pomaže kod alergije na sunce?


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

Alergija na sunce je jedna od neprijatnijih alergija zato što smo stalno izloženi sunčevom zračenju pa su uslovi za lečenje vrlo izazovni i teški.

Iako ne postoji trajan način izlečenja, mere prevencije i tretmani za ublažavanje reakcije mogu dati dosta dobre rezultate i staviti promene pod kontrolu tako da se one ređe javljaju i budu dosta blaže.

Kako nastaje alergija na sunce?

Kao i svaka alergija, i alergija na sunce nastaje usled prejake imunitetske reakcije, u ovom slučaju na radijaciju iz sunčevih zraka. 

Svakome reaguje koža na sunce, ali u ovom slučaju ne nastaje crvenilo, opekotine i tamna boja već osip i crvene fleke (koprivnjača) po delovima tela koji ni nisu bili izloženi suncu – unutrašnje strane ruku i grudu, ali i na drugim delovima tela.

Reakcija se javlja nakon izlaganja suncu i važno je posetiti dermatologa jer će on jedini dati pravilan savet i prepoznati izvor alergije. 

Alergija na sunce se i tokom izlaganja suncu, ali i početkom proleća jer se koža tada više sunča nakon perioda kada se štitila debelom odećom. Oboleli će nakon nekog vremena prepoznati koje temperature i periodi godine više smetaju pa će moći i da izbegnu pojavljivanje najintenzivnijih reakcija.

Šta pomaže kod alergije od sunca?

Na prvom mestu jeste prevencija, a to znači dobra zaštita od sunca tokom cele godine. Svako ko razvije alergiju na sunce mora da izbegava izlaganje od 11-17h tokom letnjeg perioda, a tokom cele godine nošenje dugih rukava i obavezno korišćenje krema za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom.

Važno je unositi zdravu hranu, dovoljno vitamina i praktikovati zdrave navike pošto se to sve odražava na imunitet i na njegove reakcije.

Ipak, i pored toga se alergija može javiti pa je tada najbolje tada uključiti kortikosteriodine kreme i antihistaminike što će alergiju držati pod kontrolom.

Češće tuširanje, nega preparatima za osetljivu kožu i hlađenje kože čistom vodom svakako može da pomogne, ali svako ko ima ovaj problem mora promeniti svoje navike i prilagoditi se novim uslovima. 

Sigurno je da bi sunčanje trebalo da bude što umerenije i uz oprez, a tokom leta bi trebalo zaštiti kožu majicama dugih rukava, šeširima, naočarima za sunce i izbegavati izlaganje u najtoplijem delu dana.

Zašto sve više osoba razvija alergije od sunčanja?

Ovaj tip alergije je često nasledan i razvija se u glavnom kod osoba svetle puti i očiju. Deca su takođe podložnija reagovanju na zračenje, ali je sve više i onih koji u odraslom periodu razvijaju ovakve probleme.

Reč je o tome da danas mnogo više štetnih zraka prolazi kroz oslabljen ozonski omotač pa je sunce mnogo opasnije nego ranije. To je najveći razlog zašto su kožne promene u porastu i zašto je sve više onih čija koža loše reaguje na dugotrajno sunčevo zračenje. Ona stari, bora se, javljaju se fleke, pege, maligne promene, alergija…

Koža je naš najveći organ i izložena je spoljnim uticajima svakodnevno. Dokazano je da se brzo menja ako se izlaže suncu bez zaštite, pa sve mere prevencije treba da sprovodi svako od nas jer je to upravo ona pomoć koja je koži neophodna.

Ako se na to razvije i alergijska reakcija na sunce, rizik od direktnog sunčanja je još i veći pa se sve mere moraju sprovesti da imunitet ne reaguje previše jako. Samo tako se može zdravo uživati u suncu!






Srodni tekstovi:


Neustrašivo protiv straha

Još od malih nogu čovek se suočava sa mnogim strahovima – strah od mraka, od nepoznatih...

Detaljnije

Ukrasite dnevnu sobu modernim lusterima i iskoristite prednosti savremene rasvete

Savremena rasvetna tela su mnogo više od modernih dodataka u prostoru jer donose nove mogućno...

Detaljnije

Koje vitamine i minerale možete dobiti putem intravenoznih infuzija

Da li ste se ikada zapitali kako možete brzo i efikasno da nadoknadite nedostatak vitamina i mineral...

Detaljnije

Kako da izvučete maksimum tokom kućnog treninga?

Sobni bicikl je već decenijama osnovna sprava zavežbanje i to sa dobrim razlogom. Vežbanje na bicik...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS