Prirodni lekovi protiv dijareje (proliva)


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

Dijareja se obično javlja iznenada. Samo odjednom krene da nas boli stomak i odmah krene ceo proces da se dešava. Ne možemo ni da procenimo kada će se to dogoditi, jer od bola u stomaku do momenta kada treba da potrčimo do toaleta ne prođe mnogo. Dakle, neprijatno je u svakom smislu. 

Kada je dijareja u pitanju što pre reagujete pre će se dijareja i završiti. Zato treba da regulišete ishranu, da izbacite ono što je može produžiti i što može da iziritira vaš stomak, a treba da ubacite one namirnice u ishranu koje će vam omogućiti da se vaš stomak smiri i da vama bude lakše. Više o simptomima, uzrocima i lečenju dijareje prirodnim putem pročitajte ovde.

Blage supe od povrća

Kada se javi dijareja hrana treba da bude što jednostavnija i blaga. Dakle tople čorbe i supice će veoma prijati vašem stomaku u tim trenucima i tim danima. Tako da se savetuju blage supe od povrća. Kada se kaže blage misli se na supe i čorbe koje nisu prezačinjene. Neka to budu i pileće supice, samo nemojte pravite čorbe i supice od brokolija i graška, pošto njih treba izbegavati kada je dijareja u pitanju.

Jabuke na sve načine - rendane ili isceđene

Jabuke su možda i najdelotvornije voće protiv dijareje. Možete ih izrendati i tako ih jesti, a neki stručnjaci preporučuju da se jedu samo jabuke tih dana kada imate dijareju. Ipak, ishrana uvek treba da bude izbalansirana, tako da pored jabuka jedite i neke druge namirnice. Inače, jabuke pomažu da se normalizuje crevna flora i da se spreči bilo kakvo truljenje u crevima. Nemojte naravno ni preterivati sa jabukama, jedite ih umereneo, kao i sve ostale namirnice.

Kuvane borovnice

Inače, često se navodi da su kuvane borovnice švedski lek za dijareju. Oni koji su probali, tvrde da kuvane borovnice utiču na to da se dijareja odmah zaustavi. Inače, borovnice su dobre zato što ubijaju bakterije koje su se javile u vašim crevima. Ukoliko nemate borovnicu, dobro bi bilo da probate crnu ribizlu, zato što efekat može da bude vrlo sličan.

Kaše od žitarica

Kada imate dijareju treba početi od laganije hrane. Kaše od žitarica su dobra odluka. Možete ih jesti za doručak ili za večeru, a ukoliko vam prijaju možete ih jesti i za ručak. Malo ćete regulisati dijareju i smirićete vaš stomak, koji je vrlo napet kada imate dijareju. Ovsene kaše su dobar izbor, kao i ječmene kaše.

Kafa i limunov sok

Iako se kafa nikako ne preporučuje kada imate dijareju, postoji jedan recept, koji su mnogi primenjivali. Oni koji su ovo probali tvrde da im je pomoglo da zaustave dijareju. Potrebno je da pomešate mlevenu kafu sa limunovim sokom i da to tako pojedete. Možete da probate, a ukoliko vam se čini da ne deluje ili da izaziva goru stvar, onda bi trebalo da prestanete. Ipak, nikada ne možete znati dok ne probate. Međtuim, ovo svakako savetujemo da probate tek kada ništa od prethodnog ne da dobre rezultate, a ukoliko dijareja i potraje duže obavezno se obratite lekaru.
Srodni tekstovi:


Život bez kompromisa! Integracija sistematskih pregleda u svakodnevicu!

Zdravlje je naša najdragocenija imovina, a pravilna briga o njemu postaje temelj kvalitetnog ...

Detaljnije

3 benefita svakodnevne šetnje

Šetnja - to je aktivnost koju mnogi od nas smatraju običnom ili čak zanemaruju u današ...

Detaljnije

Značaj oralne higijene za opšte zdravlje

Oralna higijena često se percipira kao usko povezana samo sa zdravljem usta i zuba. Međutim, njen zn...

Detaljnije

SAZNAJ ZAŠTO JE PROIMMUNO DUO SUPLEMENT KOJI JE JEDINSTVEN

Radi prevencije, ali i u sklopu procesa lečenja za osnaživanje imuniteta preporučuju se mnogobrojni ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS