Šta je cervikalni sindrom i kako ga izlečiti – saznajte zašto se bol javlja u vašem vratu


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

cervikalni sindrom

Među mnogim bolestima i degenetarivnim promenama savremenog doba svakako jeste i cervikalni sindrom. U pitanju je skup poremećaja kod mlađe populacije i osoba srednje životne dobi - koji se odnosi na vratni deo kičme. Nepravilno sedenje, nagli pokreti, loše telesno držanje, trauma, infekcije, ali i preterana upotreba telefona i račinara najčešće dovode do problema u vratu - čiji je glavni simptom bol. 


Šta karakteriše cervikalni sindrom – kako do dijagnoze

Kada je u pitanju cervikalni sindrom, osim vrlo izraženog osećaja boli u vratu, primetna je ukočenost. Zatim, drugačiji osećaj u ruci poput mravinjanja, trnjenja i peckanja. Ali bolna napetost mišića koja se proteže ka ramenu. Opseg pokreta značajno je smanjen kada bolest uznapreduje. 

Pored toga, cervikalni sindrom može da karakteriše glavobolja, problem sa vidom, neprijatan pritisak u ušima i vrtoglavica koja smanjuje kvalitet života. Kad-kad se događa da simptomi ne budu direktno povezani za vrat već pacijenti svoj problem lokalizuju u jednom ramenu. I upravo usled degeneracije hrskavice, pritiskanja nerava i gubitka osećaja. 

Da bi dijagnoza bila pravilno uspostavljena neophodno je da vaš lekar obavi sve potrebne preglede. Putem fizičkog pregleda mogu se proceniti tačnosti simptoma, a rendgenski snimak vrata odrediće ozbiljnost oštećenja. 

U ovom, modernom dobu mnogi pokušavaju svoje probleme sa vratnim pršljenovima da suzbiju raznim kremama, no kada je u pitanju cervikalni sindrom – situacija nije toliko laka. Lečenje se može sprovesti na više načina, u vidu operativnih i neoperativnih tretmana. Mnogi specijalisti preporučuju vežbe koje ublažavaju cervikalni sindrom i one su se pokazale kao najefikasnije. 


Kako gumene trake za vežbanje mogu pomoći

Kod cervikalnog sindroma veoma je važno raditi na fleksibilnosti, jačanju mišića vrata i poboljšanju pokreta. To se može učiniti kroz zatezanje brade, rotaciju glave, poboljšavanje držanja i razna istezanja. Ako vas muči ukočenost i ogranicena pokretljivost vrata – istezanja možete vršiti sa određenim pomagalima. Gumene trake za vežbanje vam mogu pomoći upravo u tome. 

S obzirom da je u pitanju veoma bitan proces uz pomoć kojeg se mišići vrata ojačavaju, preporučljivo je koristiti gumene trake za vežbanje minimum 10 minuta dnevno. Ovo je pametan način da vašu novu rutinu istezanja izvršite sa što manje boli. A kako? Ustanite, uzmite traku u ruke i obavijte je oko potiljka. Laganim pokretima savijajte bradu i povlačite traku ka napred kako biste u potpunosti istegli svaki deo vrata. Ostanite u tom položaju nekoliko sekundi, opustite se i ponavljajte proces nekoliko puta. 

Istezanje vrata možete učiniti i iz ležećeg položaja tako što ćete saviti kolena, usmeriti pogled prema plafonu, a zatim obaviti traku oko potiljka, povlačiti je rukama i nežno pomerati bradu ka grudima. Gumene trake za vežbanje učiniće da se osećate ugodnije. 


Zdravstveni benefiti

Zahvaljujući istezanju ne samo da će vaši mišići vrata ojačati već se možete osloboditi ukočenosti. Uz pravilno koriščenje traka za vezbanje promovisaćete zdraviji i fleksibilniji pokret. Vaši vratni mišići će se stabilizovati, a bol zglobova smanjiti.

Ako jednostavne vežbe sa gumenom trakom prirodate u vašu rutinu sigurno nećete prouzrokovati nikakvu štetu, već naprotiv, iskusićete niz zdravstvenih benefita. Moćićete lakše da upravljate sopstevnim organizmom. 
Srodni tekstovi:


Vodič za teretanu - naučite da razlikujete sprave u teretani

Sportske fizičke aktivnosti su postale nešto što nam je svima neophodno u današ...

Detaljnije

Cene stanova I šta utiče na njihovo formiranje na primeru prodaje stanova u Novom Sadu

Kada se u nekom momentu stvori takva klima na tržištu nekretnina da kupac ima osećaj da stano...

Detaljnije

Do zdravije komunikacije i uspeha uz NLP centre u Beogradu

 Pre svega želimo da vas uputimo šta znači skraćenica NLP.  Skraćenica se odnosi na...

Detaljnije

Kako izabrati grudnjak za velike grudi

Sve one devojke i žene koje imaju velike grudi znaju da nekada to može predstavljati problem. Niti n...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS