Kako izgleda porođaj carskim rezom - priprema i oporavak


Roditeljstvo Roditeljstvo

Porođaj carskim rezom može imati veliki uticaj na mentalno i fizičko zdravlje majke u nedeljama nakon toga. Puno je razloga da se ginekolog opredeli za carski rez pre nego za prirodni vaginalni porođaj. Umnogome sve zavisi od vašeg psiho-fizičkog zdravlja. Takođe je bitno kako je beba okrenuta kada krene porođaj. Koji god da je razlog, oporavak je drugačiji od standardnog porođaja i u nastavku teksta želimo da vas uvedemo u samu proceduru carskog reza.

U kojoj nedelji se radi carski rez

Mnogo trudnica postavlja pitanje u kojoj nedelji se radi carski rez. Carski rezovi zakazani pre 39. nedelje imaju povećan rizik od komplikacija. U nekim slučajevima, koristi od ranog zakazivanja carskog reza nadmašuju sve potencijalne rizike. Slučaj kada benefit ranog porodjaja nadmašuje rizike jeste primer višestruke trudnoće. Iako se smatra da posle 37 nedelje nije prevremen porođaj većina lekarskih ordinacija neće zakazati carski rez sve dok ne dostignete 39 nedelju trudnoće. Bebe se razvijaju različitom brzinom, a neke nisu spremne da se rode u 37. nedelji. Tokom protekle decenije, lekari su detaljno proučavali kasnije prevremeno rođene bebe. Jedno iznenađujuće otkriće je da zdravstveni problemi kasnih prevremenih porođaja ne nestaju do otprilike 39. nedelje gestacije. Bebe rođene pre 39. nedelje mogu i dalje imati neke od zdravstvenih problema sa kojima se suočavaju ranije prevremeno rođene bebe, uključujući poteškoće u hranjenju, hipoglikemiju, žuticu.

Priprema i tok carskog reza

Nakon što smo vam otkrili u kojoj nedelji se radi carski rez, vreme je da saznate kako ide priprema za carski rez. Nekoliko sati pre operacije potrebno je da ništa ne jedete i ne pijete. Vaš lekar ili babica će vam reći kada ćete to opet moći. Kateter će biti umetnut u vašu bešiku da bi se ispraznila dok ste pod anestezijom. Dobićete opšti anestetik u operacionoj sali i bićete uspavani tokom cele operacije. Lezite na operacionom stolu, a na vašem stomaku će vam se napraviti rez od 10 do 20 cm i to je obično horizontalni rez odmah ispod vaše bikini linije. Vašu bebu izvlače, to obično traje 5 do 10 minuta. Dobijate injekciju hormona oksitocina kada se vaš mališan rodi da biste podstakli vašu matericu da se kontrahuje i smanji gubitak krvi. Cela procedura obično traje oko 40 do 50 minuta. 

Oporavak posle carskog reza

Rođenje bebe može opteretiti vaše telo, pa oporavak posle carskog reza može potrajati. Trebaće vam više vremena da se oporavite nego nakon rutinskog vaginalnog porođaja. Očekujte da ćete ostati u bolnici 2 do 4 dana nakon porođaja. Dajte svom telu 6 do 8 nedelja da se potpuno izleči. Svesni smo da je to je lakše reći nego učiniti. Pogotovo što je sada u vašem životu beba koju treba podići, presvući i nahraniti. Verovatno ste čuli ovaj savet od dobronamernih prijatelja - spavajte kad god vaša beba spava. Oni su u potpunosti u pravu. Pokušajte da spavate kad god vaša beba zadrema. Zatražite pomoć od onih prijatelja i rođaka oko promene pelena i kućnih poslova kako biste mogli da legnete kada je to moguće. Čak i nekoliko minuta odmora tu i tamo tokom dana može pomoći.

Budite pažljivi sa svojim telom

Izbegavajte da se penjete i spuštate stepenicama koliko god možete. Držite sve što vam je potrebno, poput hrane i potrepština za menjanje pelena blizu sebe kako ne biste morali prečesto da ustajete. Ne podižite ništa teže od vaše bebe. Zatražite pomoć od partnera, prijatelja ili članova porodice ukoliko je nešto teško potrebno podići. Kad god morate da kijate ili kašljate držite se za stomak da biste zaštitili mesto reza. Može proći i do 8 nedelja da se vratite u normalnu rutinu. Pitajte svog doktora kada je u redu da vežbate i ukoliko ste vozač kada se možete vratiti vožnji. Takođe sačekajte da imate odnose sa partnerom  dok vam ginekolog ne da zeleno svetlo. Izbegavajte naporne vežbe, ali pravite nežne šetnje što češće možete. Pokret će pomoći vašem telu da se izleči i spreči zatvor i krvne ugruške. Osim toga, šetnje su odličan način da svoju bebu upoznate sa svetom.

Otkrili smo vam u kojoj nedelji se radi carski rez, kako izgleda izgledaju oporavak posle carskog reza i priprema za isti. Za više informacija o ovoj proceduri, pročitajte ovaj članak




Srodni tekstovi:


Šta treba da uradite ako često imate problema sa kašljem?

Često imate problema sa kašljem koji je prilično dosadan i ne znate kako da ga se otarasite. ...

Detaljnije

Šta je ultrazvuk dojke i zašto se radi?

Živimo u vremenu kada se mogu otktriti različite teškoće i bolesti kako kod žena tako i kod m...

Detaljnije

Kada je potreban ultrazvuk srca?

Za simptome kao što su otežano disanje, lupanje srca ili bol u grudima, lekar može da zatraži...

Detaljnije

Probleme koje kod muškaraca rešavaju preparati za potenciju

Intimni odnosi i ukupno zadovoljstvo životom u dvoje u velikoj meri zavisi od seksualnih funkcija, k...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS