Snaga lekovitog bilja u darovima prirode


Ishrana Prevencija i lečenje


Priroda sadrži sve što je neophodno za održavanje normalnog razvoja ćelija a time imunološkog odgovora organizma. Primena lekovitog bilja je zaživela kroz primenu narodne medicine, najčešće u prevenciji ali i lečenju brojnih bolesti. Lekovite biljke se mogu upotrebljavati kao jestive ili tinkture za masaže, čajeve ili obloge. Usled razvoja  faramacije i primene lekovitog bilja, mnogi medikamenti kao osnovu sadrže lekovite tinkture dermatološki testiranih biljaka. Svaka biljka nosi jedinstveni taksonomski naziv, koji označava pripadnost, način delovanja i dejstvo koje biljke ispoljavaju nakon upotrebe. Najčešću primenu imaju narodne biljke od kojih se prave čajevi ali i mirisne tinkture od kojih se dalje prave eterična ulja. 


Primena ricinusovog ulja u tradiciji narodne medicine


Mnoge lekovite biljke se radi efektivnije primene adekvatno prerađuju i time ekstrakcijom dalje dobija ulje, jedna od takvih biljaka je ricinus. Pravilnom ekstrakcijom iz semena ricinusa, nastaje blagotvorno ricinusovo ulje višenamenske primene u narodnoj medicini. Forma belih cvetova sitne strukture u svom sastavu sadrži seme koje se daljom preradom u punoj zrelosti primenjuje. 

Ricinus se kao biljka tropskog porekla, smatra otrovnom ali usled pravilne primene i ekstrakcije na višim temperaturama štetna dejstva eliminišu. Primena ricinusovog ulja uglavnom je vezana za pojedina kožna obolenja, zarastanje rana, protiv opadanja kose, zaštiti temena glave ali i kao blagotvorni melem. 

Ulje ricinusa je poznati narodni lek u borbi protiv otežanog pražnjenja creva, čineći bolju prohodnos crevne flore i eliminaciji štetnih materija. Sa navedenim načinom korišćenja treba biti oprezan, kako bi doze bile adekvatne bez prekomernih štetnih delovanja korišćenog laksativa. 


Blagotvorni sastav etarskog ulja ricinusa


Ulja su po sastavu i samoj teksturi masna, pri čemu dalji način delovanja obezbeđuje dugoročnu zaštitu svih kožnih regija. Za razliku od eteričnih ulja mente ili lavande, ricinus prerađen u ulje blago žute boje nema efektan miris ali je način delovanja potpuno drugačiji. Ulje od ricinusa se može piti ali u dozama koje su razblažene upravo zbog sadržaja albumina koje može biti uzrok trovanju. 

Ulje od biljke ricinus u svom sastavu sadrži prirodne masti odnosno minerale koji utiču na elastičnost i mekoću kože. Uspešna primena zaživela je na polju razvoja kozmetičkih proizvoda, poput noćnih krema za lice i šampona za rast kose. Dalje se primena ricinusa koristi za balzame i preparate za jačanje noktiju, ovakva primena dovodi do zaključka sadržajnog odnosa gradivnih elemenata kostiju. Svi kozmetički preparati na bazi ricinusa su dermatološki testirani i time bezbedni za višenamensku primenu. 


Regenerativna dejstva ulja od semena ricinusa


Osnov lekovitog delovanja ricinusa upravo poseduje ricinusova kiselina, koja dalje doprinosi razlaganju lekovitih sastojaka i masnoj teksturi nakon ekstrakcije. Regenerativna svojstva odnose se na obnavljanje organizma odnosno regija na koje se ulje najčešće masažom nanosi. Ricinus utiče na obnavljanje kolagena obezbeđujući duboku regeneraciju kože uz dugoročni sjaj. 

Bilo kakva primena ulja mora biti pod nadzorom lekara ili farmaceuta koji će pravilno izdavati način upotrebe i vremenski interval oralne primene. Regeneracija se ne odnosi isključivo na kožu, već i na pojavu pojedinih alergija, bolova ili mišićnih degenerativnih promena. Pravilno tretiranje obolelog mesta uspešno rešava tegobe, ublažava dalji razvoj kožnih bolesti i efektivno podstiče zarastanje. Kombinujte primenu ulja od ricinusa sa drugim narodnim preparatima poput rastvorenog C vitamina ili blagotvorne sode bikarbone. 







Srodni tekstovi:


Šta je konizacija, kada se radi i kako izgleda zahvat?

Konizacija predstavlja medicinski, hirurški zahvat tokom kojeg se otklanja mali deo cerviksa....

Detaljnije

Значај витамина д за бебе и децу

Иако је витамин д нешто што би требало природно да се уноси кроз свакодневне активности напољу које ...

Detaljnije

Vreme je vrlo bitan faktor kod lečenja raka dojke

Rak dojke je najčešća maligna bolest sa kojom se susreću žene u Srbiji. Veliki broj žena ovu ...

Detaljnije

Zašto dolazi do povišenog holesterola i šta morate izabciti iz ishrane

Povećani holesterol je jako čest zdravstveni problem. Obično se javlja kod starijih ljudi, ali nije ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS