Refluks kod bebe - zašto se javlja i kako pomoći bebi?


Roditeljstvo Roditeljstvo

Verovatno vam se mnogo puta dogodilo da vaša beba, nakon podoja, izbaci malu količinu mleka ili da čak povraća. Takođe, bebe mogu da i tokom samog dojenja izbacuju mleko. Ukoliko ste neiskusna mama, onda se sigurno pitate: ima li razloga za brigu?

Odgovor stručnjaka je da u većini slučajeva, refluks ili bljuckanje beba, smatra se normalnom pojavom, tako da bi sve trebalo da bude u redu. 


Zbog čega se javlja refluks kod beba?

Na primer, refluks kod bebe može da se dogodi zato što je na primer, beba veoma gladna, i proguta više mleka nego što sam dušnik to može podneti. Nakon toga sledi da se mleko vrati u usta i beba je bljucnula – dakle, ništa strašno. 

Da razloga za brigu a kamoli paniku nema, govore u prilog i istraživanja koja su rađena, i po istim, čak pedeset posto novorođenih beba ima refluks i to svakoga dana, ali isto tako, veliki broj njih ovaj problem preraste i pre navršene prve godine života. 

Dakle, bez obzira da li dojite vašu bebu, ili je hranite uz pomoć flašice, ona svakako može imati refluks.

Postoji i pojava koja se naziva tihi refluks. O čemu se tačno radi? Naime, možda beba neće bljucnuti tako da vi to vidite, već ćete samo primetiti da, nakon što ste završili hranjenje, ona nešto ima u ustima i onda proguta. Naravno, reč je o mleku koje je izbacila, a zatim ga progutala ponovo. 

Postoje i situacije u kojima je veća verovatnoća da će se refluks pojaviti. Kao što smo naveli, beba može biti gladna pa da halapljivo guta mleko, ili su vaše grudi prepune. Isto tako, beba tokom dojenja može progutati vazduh, zato što često ispušta bradavicu iz usta – i ovo je jedan od razloga zbog kojih se pojavljuje bljuckanje.


Šta da učinite da biste pomogli svojoj bebi?

Pre svega, trebalo bi da hranite bebu tako da se ona nalazi u uspravnom položaju, i manja je verovatnoća da će do refluksa doći. Trik koji mnoge iskusne mame primenjuju,  jeste da potapšu bebicu po leđima nakon što je ručkala, i onda ona podrigne. Ovo može da bude pouzdan znak da do izbacivanja mleka neće doći.

Čak i nakon što je obedovala, tj. posle podoja, držite svoju bebu uspravno, još barem dvadesetak minuta, to će joj svakako pomoći. 

Razlog za pojavu refluksa, kao što smo naveli već, može da bude to što je beba prilično gladna, pa agresivno doji. Da biste to sprečili, napravite manje pauze između hranjenja.  

Zanimljivo je šta sve može da bude razlog za pojavu refluksa. Primera radi, rupica na flašici kroz koju izlazi mleko i beba se hrani, može da bude prevelika. Veća količina mleka koja prolazi kroz rupicu može biti uzrok pojave refluksa. 

Kada ste nahranili bebu, i prošlo je dvadeset minuta tokom kojih ste je držali u uspravnom položaju, vreme je za spavanje, te se pobrinite da dušek postavite tako da deo gde se nalazi bebina glava bude viši u odnosu na deo gde su nogice. Sve to može značajno da utiče da mogućnost za povraćanjem svedete na minimum. 




Srodni tekstovi:


Kvalitetan trening u kući bez opreme? Da, moguće je.

Za sve vas koji ste imali naviku redovnog odlaska u teretanu, situacija u poslednjih još malo...

Detaljnije

Kolagen, gde ga ima i zašto je tako bitan

Raznovrsna i organizovana ishrana daje našem telu potrebne materije, koje mu služe za održava...

Detaljnije

Kardio ili trening snage - šta je bolje za vaše telo?

Ukoliko ste početnik u vežbanju, a još uz to planirate da vežbate kod kuće jer se još ...

Detaljnije

Omega 3 masne kiseline za zdrav razvoj dece

Čim se rodi beba nastavlja intenzivno da raste i da se razvija. Zato je važno da ona unosi ba&scaron...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS