Prednosti koje imaju moderno opremljeni starački domovi za boravak lica sa zadovoljstvom




Boravak starijih osoba kod kuće obično podrazumeva aktivnu negu koju moraju pružati profesionalna i iskusna lica, posebno kada se nalaze u težim zdravstvenim stanjima, ili kontinuirano članovi porodice. Ipak, to nije uvek povoljna niti izvodljiva opcija, s obzirom da nije jednostavno preuzeti na sebe aktivnu negu koja zahteva stručnu pomoć, a i usled nedostatka vremena članovima porodice može biti problem da budu uvek prisutni i spremni za pomoć. Zbog toga, idealno rešenje danas jesu starački domovi, koji su inovativno opremljeni i organizovani sa značajnim osvrtom na potrebe, pomoć i podršku starijim licima. 

Cilj poslovanja jeste ispunjavanje potreba starijih osoba uz njihovo zadovoljstvo, osećaj sigurnosti i poverenje, što se i postiže zahvaljujući profesionalnom pristupu stručnog osoblja. Starački domovi danas su mesto na kojem se može čuti osmeh zadovoljstva, neiscrpni razgovori i druženja, organizovati šetnja, izlet, kao i brojne aktivnosti za oporavak i razonodu starijih osoba. Mnogo korisnika potvrđuje pozitivna iskustva i visok stepen zadovoljstva boravkom u domovima, a izuzetno je značajna i adekvatna nega koja se nesebično pruža u bilo kojem dobu dana ili noći. Mnogo je prednosti koje imaju domovi za stara lica u današnjem vremenu, pa ih je važno pomenuti i obrazložiti.


Besprekorna nega lekara uz adekvatnu terapiju

Prvenstveno, starački domovi za svoje korisnike od prvog dana boravka obezbeđuju lekarske preglede, uzimanje uzoraka i utvrđivanje zdravstvenog stanja sa više aspekata. Kako bi se blagovremeno procenila adekvatna terapija, neophodno je ispitivanje stanja organizma, mentalnih procesa i generalno zdravlja ljudi, pre nego što počnu da borave u zajednicama kao što su starački domovi. 

Svakodnevno, dobija se adekvatno prepisana terapija, pa starije osobe ne moraju da brinu da li su popili lekove, kao ni da li ih imaju dovoljno, jer će sve biti obezbeđeno – što od strane osoblja, to prema potrebama i od članova porodice. Ukoliko je potrebna i fizikalna terapija, vežbe ili druga fizička aktivnost, naravno korisnicima će biti besprekorno pružena. Periodično se obavljaju kontrolni pregledi radi utvrđivanja poboljšanja stanja i potreba za promenama terapije i navika. Kontinuirano, osoblje procenjuje potrebe lica, njihove želje i težnje, pa u skladu sa zdravstvenim stanjem i mogućnostima teže da ostvare nešto što su zamislili, a često je to boravak u prirodi.


Izbalansirana ishrana zasnovana na hranljivim materijama

Kod kuće je potrebno voditi računa o obrocima, odnosno kupovini namirnica, pripremi doručka, ručka i večere, kao i užinama, što u kasnijem starosnom dobu nije lako samostalno i bez pomoći ostvariti. Starački domovi obezbeđuju smeštaj i ishranu koja se prilagođava potrebama korisnika u pogledu sastojaka, nutritivnog sastava i dominaciji određenih hranljivih materija. Starija lica treba da unose vitamine, minerale i posebno sastojke koji pospešuju sistem za varenje, ali i jačaju kosti, kao što je kalcijum.

Procenu obroka vrše nutricionisti i predlažu jelovnik u zavisnosti od sklonosti ka gojenju, problemom sa funkcionisanjem štitne žlezde, nivoom šećerima i drugim obavljenim analizama. Zbog toga, starački domovi su odlični za sve starije osobe, jer ne samo da će imati pripremljene i poslužene obroke svakoga dana, već i kombinaciju namirnica koje će pospešiti zdravlje i vitalnost organizma na kvalitetan način, ali i biti usklađene sa predviđenom terapijom drugih lekara.


Druženje i nesebično provođenje zajedničkog vremena

Veliki broj lica odluči da je vreme da starački dom postane nova adresa onda kada se oseti usamljeno i teško, baš zbog toga što ima svest o značaju druženja na ovakvim, savremeno opremljenim mestima. U ambijentu doma obezbeđuju se zajednički obroci, šetnje i izleti, postoje terase i parkovi sa prostorima za sedenje, razgovore i uživanje u toplom vremenu, kao i u zatvorenom prostoru – menze i mnogo drugih mesta na kojima se mogu osobe jednostavno družiti. 

Kako je sve lakše u društvu, tako i starački domovi akcenat stavljaju na socijalnu dimenziju i organizuju zajedničke događaje, u cilju ulepšavanja svakodnevnice korisnicima na kvalitetan način. Dodatno, pružanje psihološke podrške i razgovora sa stručnim licima, čini da se jednostavnije plovi pustolovinom starosti. Pored toga, osobe koje vole da budu same dok šetaju, imaju obroke ili slobodno vreme za razonodu, takođe to mogu učiniti i bez društva, u skladu sa ličnim afinitetima i potrebama. 

Čitav niz prednosti može se izlistati kada se analiziraju benefiti koje pružaju današnji, moderni i inovativno opremljeni starački domovi, što potvrđuju kako zadovoljni korisnici, tako i članovi njihovih porodica i okruženje. Ne samo da je to mesto koje pruža udoban smeštaj i ishranu u poznijem starosnom dobu, već je i adresa za sve osobe koje vole druženje, imaju potrebu za zdravstvenom, socijalnom ili bilo kakvom drugom podrškom, zatim zahtevaju pomoć prilikom kretanja, oporavka i svakodnevnih aktivnosti, kao i jednostavno žele da se osećaju dobro, sigurno i zadovoljno.






Srodni tekstovi:


Koliko je čistač vazduha koristan u vašem domu?

Ove uređaje sve više nalazimo u upotrebi, u kućnim uslovima. Čistači vazduha filtriraju kućnu...

Detaljnije

Lečenje desni ozonoterapijom

Ozonoterapija je najsavremeniji postupak lečenja bolesti desni i podstiče obnavljanje njene struktur...

Detaljnije

Umnjaci - čemu zapravo služe i zašto ih je nekada bolje izvaditi?

Zvanična definicija kaže da su zubi takozvani kalcifikovani organi, koji su smešteni u usnoj ...

Detaljnije

Gde roditelji greše kada se deca boje stomatologa

Deca se plaše mraka i zubara - provereno i sigurno. Mraka se plaše iz različitih razlo...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS