Postignite balans između privatnog i poslovnog života


Ostalo Psiha

Poslednjih godina sve češće se mogu čuti izrazi lični razvoj ili lični napredak. Kako je to aktuelna tema, možete se pogubiti u moru informacija koje ćete pročitati, i doći do zaključka da na kraju niste sigurni šta treba da radite da biste krenuli sa ličnim napretkom. Lepo je kada smo posvećeni sebi, kada se pravilno hranimo, kada vežbamo, imamo razne hobije, i dovoljno vremena za porodicu i prijatelje. Naš um je kao bašta koju treba negovati da bi se stalno razvijala. Nije dovoljno da samo brinemo o fizičkom izgledu, već da negujemo i brinemo o svom umu.

devojka hoda po drvetu

Kada želimo da osetimo promene na svim poljima, potrebno je da radimo na sebi i u privatnom i u poslovnom smislu, jer ćemo samo tako doći do uspeha. Naravno, to ne podrazumeva da treba da krenete na 10 edukacija odjednom, ili da čitate nekoliko knjiga istovremeno. Na taj način ćete samo opteretiti svoj um, i vaš mentalni sklop to neće moći da izdrži. Bitno je fokusirati se na sopstvenu ličnost, na njen razvoj. Rad na sebi podrazumeva vreme, postavljanje prioriteta, a ne težnju da se sve ima sada i odmah.

Lični razvoj kroz vežbu

Da biste saznali koliko treba da radite na sebi i ostvarenju svojih ciljeva, možete odraditi jednu vežbu. Ta vežba se naziva točak ličnog razvoja. Na papiru nacrtajte krug i podelite ga na 4 ili 8 delova. U ta polja upišite one stvari koje su vam bitne kada pomislite na sopstveni cilj. To mogu biti, na primer komunikacija, emocije, misli ili motivacija. Zatim je potrebno da ocenite svaku od tih veština ocenom za koju smatrate da odgovara vašem znanju o toj veštini. Jako je bitno da budete iskreni, i da svako polje realno sagledate i ocenite.

Zatim postavite sebi cilj gde biste voleli da se nalazite kada prođe neki vremenski period, na primer period od 6 meseci. Kada postavite cilj za taj period, izaberite jedan segment na kom želite da radite, i da se usavršavate. Analizirajte na čemu bi trebao da bude vaš fokus u tom periodu, kako biste došli do zacrtanog cilja. Svoje ciljeve zapišite u sadašnjosti. Radite na ostvarenju manjih ciljeva za početak. Nemojte sebi postavljati previše ciljeva odjednom. Sve to treba da radite tako da ne trpi ni vaš privatni, a ni poslovni život. Nemojte se obazirati na mišljenje okoline, već se potrudite da istrajete u svojim zamislima.

Ne plašite se grešaka

Na svom putu ličnog razvoja, susrešćete se sa mnogim izazovima. I ako se dogodi poneka greška na tom putu, posmatrajte to kao novo iskustvo, i kao lekciju koja će vam pomoći u vašem daljem napretku. Naučite neku strategiju ili tehniku koja će vas osloboditi stresa, pa ćete na taj način pripremiti svoj um na izazove koji će se dešavati na putu vašeg razvoja. Živite u skladu sa svojim vrednostima, i ne odstupajte od njih. Ako niste sigurni koji su vam prioriteti, odvojite vreme i razmislite o njima, jer samo ćete na taj način moći da napravite skalu veština na kojima želite da radite.





Srodni tekstovi:


SAZNAJ ZAŠTO JE PROIMMUNO DUO SUPLEMENT KOJI JE JEDINSTVEN

Radi prevencije, ali i u sklopu procesa lečenja za osnaživanje imuniteta preporučuju se mnogobrojni ...

Detaljnije

Šta možete očekivati u poslednjem tromesečju trudnoće?

Trudnoća je divno putovanje koje ženu vodi kroz različite faze, svaka sa svojim jedinstvenim izazovi...

Detaljnije

I veštačke zube je neophodno održavati, implante naročito

Opšte je poznata stvar da su zubni implanti nešto što na najbolji način zamenju...

Detaljnije

Kako izabrati pouzdanog plastičnog hirurga za botoks?

Odabir pouzdanog plastičnog hirurga za botoks je važna stavka kako biste se osećali prijatno tokom t...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS