Omogućite razvoj emocija, motoričkih veština i društvenost uz primenu dečijih igračaka


Roditeljstvo Roditeljstvo

igračke za decu

Igračke su obavezni deo dečijeg odrastanja uz neizostavne pozitivne strane na razvoj dečije psihologije. Upoznavanje sopstvenog okuženja kao sredine u kojoj najviše provode vremena, igračke čine način za istraživanje. Pojedine igračke čine sigurnost i stabilnost sredine u kojoj deca borave, pa prema navedenom čine njihov neizostavan deo. Kroz emotivni razvoj i igru, dete ispoljava svoje potrebe, razvija govor i društvenost. Kroz igru dete razvija potrebu da o svojim igračkama brine, ostvljajući ih na svoje mesto uz pažnju da svoje igračke brižljivo čuva. Uz igru deca ipak najlakše uče, čime svet igračaka za decu predstavlja osnovni stepen upoznavanja, mašte i razmišljanja. 

Upotreba neobičnih igračaka za decu kao jedinstveni vid edukacije

Razvoj mašte i ostavljanje slobodnog prostora za imitaciju u određenoj sredine poput igranja na selu, u vrtiću, u parku ili kod kuće, kod dece budi raznovrsne uloge. Pojedine simboličke igre, poput izigravanja lekara, zubara, učiteljice, frizera ili bilo čemu sličnom, kod dece ističe razvoj dominantne zrele ličnosti.

Neobične igračke za decu su sastavljene od delova za razvoj motoričkih veština, koje od deteta zahtevaju izvesnu fizičku aktivnost. Zavisno od potreba, dete će više napredovati u razvoju grube ili fine motorike. Kod prevremeno rođene dece, bitan je podjednaki razvoj fine i grube motorike, pri čemu što češćom aktivacijom šaka i pokreta nogu, tonus mišića postaje bolji. Savetuje se upotreba neobičnih igračaka za decu sa što većim brojem prepreka uz upotrebu raznovrsnih materijala grubih i mekih na dodir.

Igračke raznobojnih boja i oblika uz melodičnu zvučnost, pokrenuće interesovanje i stvaralačke sposobnosti kod dece. Razvoj darežljivosti kod dece upravo nastaje uz interakciju sa drugom decom, pri čemu dete uči da deli uz izražavanje poštovanja i razumevanja za druge. Uz upotrebu neobičnih igračaka, deca ostvaruju i kognitivne sposobnosti koje utiču na koncentraciju i društvenost. 

Jedinstveni kriterijumi za razvrstavanje igračaka na osnovu uzrasta i dečijih potreba

Postoje jasna ograničenja za primenu igračaka na osnovu dečijeg uzrasta. Razlika je nastala na osnovu dečijih potreba i stepenu razvoja. Pre kupovine dečije igračke, potrebno je odrediti cilj namene kao i šta njome želimo postići. Postoji podela igračaka prema nameni, jer namena zavisi od stanja u kome se dete nalazi. Primena na osnovu namene može biti u rekreaciji, terapiji, stimulaciji ili za decu sa posebnih potrebama. 

Materijal od koga su napravljene čini primenu na raznovrsne stepene dečijeg razvoja. Materijali poput pamuka se kao nežni primenjuju za decu uzrasta do šest meseci, dok postepeni prelazak na čvršće materijale prati uzastopni razvoj. U upotrebi su neobične društvene igre za posebno isticanje društvenog karaktera, socijalizacije i boravak dece u kolektivnom smeštaju poput obrazovnih ustanova. 

Montesori igračke, pored svoje neobičnosti, imaju veoma edukativni i stimulativni karakter. Njihova neobičnost, ogleda se u sastavu i kombinaciji drveta i tkanine. Uz raznovrsne oblike koje deca lakše pamte i razvrstavaju, raznobojnost je dodatna lepota montesori igračaka. Geometrijski oblici drvenih figura su sastavni deo svake montesori igračke. Navedene igračke su bezbedne pri čemu najviše podstiču dečiju maštu. Igra je jedinstveni vid sticanja novih znaja i upoznavanja potpuno novog dečijeg sveta uz razvoj koordinacije. 
Srodni tekstovi:


Kako možete unaprediti navike u ishrani? - 3 saveta do zdravijeg obroka

Svako od nas ima svoju definiciju navika u ishrani, neke su dobre a neke manje dobre, i kao takve mn...

Detaljnije

Vrste naočara za vid koje su u trendu

Naočare za vid su danas vrlo različite u pogledu proizvođača i brendova, dostupnih modela, oblika, v...

Detaljnije

Organizujete druženje kod kuće? Evo kakvu hranu možete da pripremite - ili naručite!

Ukoliko se još uvek ne osećate dovoljno komforno da izlazite kao nekada, i dalje imate mogućn...

Detaljnije

UTICAJ STRESA NA ASTMU

Astma je hronično respiratorno oboljenje i postoji nekoliko faktora koji je mogu dosta otežati. Emoc...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS