Omogućite razvoj emocija, motoričkih veština i društvenost uz primenu dečijih igračaka


Roditeljstvo Roditeljstvo

igračke za decu

Igračke su obavezni deo dečijeg odrastanja uz neizostavne pozitivne strane na razvoj dečije psihologije. Upoznavanje sopstvenog okuženja kao sredine u kojoj najviše provode vremena, igračke čine način za istraživanje. Pojedine igračke čine sigurnost i stabilnost sredine u kojoj deca borave, pa prema navedenom čine njihov neizostavan deo. Kroz emotivni razvoj i igru, dete ispoljava svoje potrebe, razvija govor i društvenost. Kroz igru dete razvija potrebu da o svojim igračkama brine, ostvljajući ih na svoje mesto uz pažnju da svoje igračke brižljivo čuva. Uz igru deca ipak najlakše uče, čime svet igračaka za decu predstavlja osnovni stepen upoznavanja, mašte i razmišljanja. 

Upotreba neobičnih igračaka za decu kao jedinstveni vid edukacije

Razvoj mašte i ostavljanje slobodnog prostora za imitaciju u određenoj sredine poput igranja na selu, u vrtiću, u parku ili kod kuće, kod dece budi raznovrsne uloge. Pojedine simboličke igre, poput izigravanja lekara, zubara, učiteljice, frizera ili bilo čemu sličnom, kod dece ističe razvoj dominantne zrele ličnosti.

Neobične igračke za decu su sastavljene od delova za razvoj motoričkih veština, koje od deteta zahtevaju izvesnu fizičku aktivnost. Zavisno od potreba, dete će više napredovati u razvoju grube ili fine motorike. Kod prevremeno rođene dece, bitan je podjednaki razvoj fine i grube motorike, pri čemu što češćom aktivacijom šaka i pokreta nogu, tonus mišića postaje bolji. Savetuje se upotreba neobičnih igračaka za decu sa što većim brojem prepreka uz upotrebu raznovrsnih materijala grubih i mekih na dodir.

Igračke raznobojnih boja i oblika uz melodičnu zvučnost, pokrenuće interesovanje i stvaralačke sposobnosti kod dece. Razvoj darežljivosti kod dece upravo nastaje uz interakciju sa drugom decom, pri čemu dete uči da deli uz izražavanje poštovanja i razumevanja za druge. Uz upotrebu neobičnih igračaka, deca ostvaruju i kognitivne sposobnosti koje utiču na koncentraciju i društvenost. 

Jedinstveni kriterijumi za razvrstavanje igračaka na osnovu uzrasta i dečijih potreba

Postoje jasna ograničenja za primenu igračaka na osnovu dečijeg uzrasta. Razlika je nastala na osnovu dečijih potreba i stepenu razvoja. Pre kupovine dečije igračke, potrebno je odrediti cilj namene kao i šta njome želimo postići. Postoji podela igračaka prema nameni, jer namena zavisi od stanja u kome se dete nalazi. Primena na osnovu namene može biti u rekreaciji, terapiji, stimulaciji ili za decu sa posebnih potrebama. 

Materijal od koga su napravljene čini primenu na raznovrsne stepene dečijeg razvoja. Materijali poput pamuka se kao nežni primenjuju za decu uzrasta do šest meseci, dok postepeni prelazak na čvršće materijale prati uzastopni razvoj. U upotrebi su neobične društvene igre za posebno isticanje društvenog karaktera, socijalizacije i boravak dece u kolektivnom smeštaju poput obrazovnih ustanova. 

Montesori igračke, pored svoje neobičnosti, imaju veoma edukativni i stimulativni karakter. Njihova neobičnost, ogleda se u sastavu i kombinaciji drveta i tkanine. Uz raznovrsne oblike koje deca lakše pamte i razvrstavaju, raznobojnost je dodatna lepota montesori igračaka. Geometrijski oblici drvenih figura su sastavni deo svake montesori igračke. Navedene igračke su bezbedne pri čemu najviše podstiču dečiju maštu. Igra je jedinstveni vid sticanja novih znaja i upoznavanja potpuno novog dečijeg sveta uz razvoj koordinacije. 




Srodni tekstovi:


Omega 3 masne kiseline za zdrav razvoj dece

Čim se rodi beba nastavlja intenzivno da raste i da se razvija. Zato je važno da ona unosi ba&scaron...

Detaljnije

Mere prevencije protiv glavobolje

Gotovo da ne postoji osoba koja se bar povremeno ne susreće sa glavoboljom. Ovo stanje ne mora da bu...

Detaljnije

Značaj i primena 3D štampe u medicini

Primena digitalne štampe zasniva se na kreiranju digitalnih modela odnosno stvaranju trodimen...

Detaljnije

Pet saveta korisnih za očuvanje zdravlja očiju i vida

Bez obzira na to koliko imate godina života tema zdravja je ona o kojoj bi trebalo svakodnevno da ra...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS