Pelenski osip - uzroci i lečenje


Roditeljstvo Roditeljstvo

Upala bebine kože u području pelenske regije naziva se pelenski osip. U pitanju je uobičajena pojava kod beba koja se brzo sanira ako se reaguje pravilno i na vreme. Pelenski osip nije prijatno iskustvo ni za bebu, ni za mamu. Osip može biti bolan i iritirajući za bebu a svakako uznemirujući za mamu ukoliko se prvi put susreće sa ovakvom situacijom a posebno ukoliko se ne ublaži nakon prvih tretmana.

Kada se pojavi pelenski osip, mame obično reaguju pojačanom higijenom, mazanjem upaljenog mesta kremama koje inače koriste za negu bebine kože i redovnim menjanjem pelena. Međutim, može se desiti da se osip uopšte ne povuče, pa čak i pogorša. Zato treba utvrditi koji su uzroci pelenskog osipa i u skladu sa tim preduzeti odgovarajuće mere.


Uzroci pelenskog osipa

Pelenski osip može se pojaviti kao posledica iritacije, infekcije ili alergije. Kada je u pitanju iritacija, problem se rešava redovnim menjanjem pelena, pravilnom higijenom i negom. Iritacija nastaje upravo zbog toga što se prljava pelena trlja o nežnu bebinu kožu prilikom kretanja i tako je oštećuje. 

Kada je bebina koža mokra, ona nabubri, postaje sklona oštećenju i pogodno tle za razvoj bakterija i gljivica, najčešće iz roda Candide. Osim toga, pelene sprečavaju cirkulaciju vazduha a topla i vlažna sredina pogoduje širenju infekcije. Osip može biti blago do jarko crven, sa sitnim crvenim tačkicama i pojavljuje se najpre u naborima kože a zatim se širi sa prednje i zadnje strane. Uzrok pelenskog osipa mogu biti i antibiotici koje pije beba ili majka ukoliko doji. 

Pored iritacije i infekcije, uzrok pelenskog osipa može biti i alergija na neke supstance iz pelena koje sprečavaju curenje tečnosti, na boje koje se koriste u proizvodnji pelena, zatim na neke vrste deterdženta, sapuna, kupki, vlažnih maramica i slično. Takođe, treba imati u vidu da uvođenje nove vrste hrane može promeniti sadržaj bebine stolice i uticati na pojavu osipa.


Lečenje pelenskog osipa

Pelenski osip se leči pojačanom higijenom, redovnim menjanjem pelena i korišćenjem specijalnih krema, najčešće na bazi cinka koje pomažu da se iritirana regija umiri i ujedno zaštiti od vlage. Moguća je i upotreba antibiotskih i antifugalnih krema po preporuci pedijatra.

Pojačana higijena znači da prilikom menjanja pelene, intimnu regiju treba temeljno oprati sapunom i vodom, a zatim dobro prosušiti pre nanošenja kreme. Ukoliko sumnjate da je uzrok osipa sapun, bebu operite samo vodom. Neki pedijatri savetuju da se higijena intimne regije inače održava samo toplom vodom. Takođe, ukoliko postoji sumnja da je do osipa došlo zbog toga što ste promenili marku pelena, probajte sa korišćenjem pelena nekog drugog proizvođača a upotrebu vlažnih maramica izbegavajte u ovom periodu. 

Kremu za negu, treba naneti u debljem sloju kako bi se koža dodatno zaštitila od vlage. Bebu možete ostaviti bez pelena izvesno vreme u toku dana kako bi se pospešila regeneracija kože. Pelene treba menjati češće nego što je uobičajeno, prosečno na dva sata, a obavezno nakon što je beba imala stolicu. Pelenu ne treba zatezati, već držati labavo kako bi se omogućila cirkulacija vazduha. 

Pelenski osip obično prolazi u roku od par dana. Ukoliko to nije slučaj, primetite pogoršanje situacije, pojavu čireva ili beba dobijete temperaturu, zakažite pregled kod pedijatra.


IZVOR:

https://kidshealth.org/en/parents/diaper-rash.html
Srodni tekstovi:


Aditivi u hrani - zašto se dodaju i koji su efekti?

Šta su aditivi?Aditivi su hemijske supstance koje se dodaju u hranu u malim količinama, kako bi se p...

Detaljnije

Afte u ustima kod odraslih i dece - sve što niste znali...

Afta u ustima, poznata i kao stomatitis aftozus ili aftozni stomatitis, je bolna upala na sluzokoži ...

Detaljnije

Šta je najgore što vam se može desiti nakon ugradnje zubnih implantata?

Kada god radimo neku interveciju, odnosno od momenta kada shvatimo da nam je potrebna ta intervecija...

Detaljnije

Zašto je bitno da za očuvanje zdravlja koristimo prirodni omekšivač za veš ?

U današnje vreme, sve je više žena koje uz prašak za veš i to obično ona...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS