Ne znate kako da ispunite vreme tokom izolacije - imamo nekoliko saveta za vas


Psiha

Sama pojava pandemije korona virusa uticala je na donošenje posebnih mera sigurnosti ne samo kod nas već i u celom svetu. Ljudi su morali da menjaju svoje stare navike i prilagode se novonastaloj situaciji. To podrazumeva celodnevni boravak u kući, izlazak samo do prodavnice i ono što je mnogima najteže palo jeste držanje distance od nama dragih ljudi.

Kako ističu mnogi psiholozi i psihoterapeuti, ovaj period “izolacije” najteže je pao fizičko-aktivnom delu stanovništva i roditeljima sa decom koja su navikla da vreme provode napolju i uživaju u prirodi i šetnji. Ono što oni predlažu jeste da više vremena provedete  sa svojom porodicom, da pročitate neku dobru knjigu, da iskoristite ovo slobodno vreme i pogledate preko interneta neki dobar film ili emisije kulturnog sadržaja. Mi ćemo u nastavku teksta pokušati da vam damo par dobrih saveta kako da pametno i kvalitetno iskoristite vreme tokom trajanja izolacije.


Sad je pravo vreme da uživate u nekom dobrom filmu, knjizi ili gledanju predstave preko interneta


Koliko nas stigne da u toku radne nedelje pogleda neki dobar film preko interneta? O odlasku u bioskop, da ne spominjem. Imate sve vreme ovog sveta i preokrenite ovu izolaciju u svoju korist. Mnogi operateri su za vreme vanrednog stanja otključali dodatne filmske pakete i time pomogli da koliko-toliko vreme provedeno u izolaciji brzo prođe. Takođe pored filmova na televiziji imate dosta edukativnih programa, serija koje možete da gledate zajedno sa svojom porodicom. Možete iskoristiti sve pogodnosti koje vam se pružaju na internetu. Mnogi od nas nikada nisu videli Luvr, a za to je sada potrebno samo da već imate ili kupite kućni internet. Svakako preporučujemo da posetite i doživite to virtuelno iskustvo. Sada su se pozorišta, poznati simfonijski  orkestri preselili na internet i to ne samo u Srbiji već u celom svetu i omogućili mnogima da uživaju u predivnim i neponovljivim predstavama i arijama.

Kada ste poslednji put pročitali neku dobru knjigu? Ovo je pravo vreme da to ispravite. Mnoge prodavnice knjiga prilagodile su se datoj situaciji i omogućile svojim čitaocima da do svojih omiljenih dela i pisaca dođu jednim klikom. Takođe, na internetu možete da pronađete i online knjige koje su svima dostupne i na taj način uživate u čitanju mnogih klasika.

Zaista postoji bogat sadržaj kojim možete ispuniti svoje vreme, samo je pitanje kako ćete to uraditi.


Iskoristite ovu situaciju - družite i igrajte se sa svojom decom


Korona virus i uvođenje vandrednog stanja nisu pogodile samo najstarije već i najmlađe. Deca se najteže privikavaju na datu situaciju.  Njihove dnevne aktivnosti su izmenjene, nema vrtića, nema odlaska na igrališta, niti poseta prijateljima. Sada je potrebno pametno iskoristiti i osmisliti načine kako ćete ih animirati i ne dozvoliti da veći deo vremena provedu gledajući televizor ili mobilni telefon. 

Roditelji bi trebalo da posebno obrate pažnju na uobičajene dnevne aktivnosti dece, poput ustajanja, obroka, spavanja i potrude da se u toku dana značajno ne izmene. Postoje kreativne ideje i načini kako možete da zabavite svoju decu, a da ujedno i vi uživate igrajući se sa njima. Od crtanja, bojenja, pravljenja raznih figurica od plastelina i testa, slaganje kockica, slagalica, igranja uz muziku, čitanje knjiga pa i do skakanja po krevetima. Ima rešenja, vi izaberite onaj koji smatrate najboljim i prepustite se uživanju i igranju sa svojom decom.

Srodni tekstovi:


Kako da odabrane naočare za vid budu izbor koji će upotpuniti izgled

Nakon 30. godine, a posebno deceniju kasnije, pojavljuju se prvi znaci da će biti potrebne naočare z...

Detaljnije

Pampers pelene – najčešći izbor roditelja

Od bebinog rodjenja roditelje, uz sve druge dileme, jedna  stalno prati, a to je: Koje jednokra...

Detaljnije

Xiaomi predstavio proširenu Mi 11 seriju na globalnoj mega premijeri

Predstavljeni Mi 11 Ultra, Mi 11 Lite 5G/Mi 11 Lite i Mi 11i uz Mi Smart Band 6 i Mi Smart Projector...

Detaljnije

Koji virusi se najčešće javljaju kod dece?

Među virusima koji vladaju u zimskim sezonama, najčešći su svakako virusi gripa i prehlade.&n...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS