Ne zanemarujte bol u vratu


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

diskus hernija vrata

Koliko puta ste ignorisali bol u vratu? A koliko vas se saživelo sa tim osećajem i pripisuju ga raznim faktorima. Opravdanja za bol u vratu je mnogo – naročito ako, recimo, radite sedeći posao, pred računarom, u jednom te istom položaju tokom celog dana. Bol u vratu i lumbalnom delu su pratioci savremenog života toliko da smo ih počeli doživljavati kao najnormalnije. Ali – nisu! Bol je nešto što ukazuje da u organizmu nešto ne funkcioniše kako treba, i iako je u brojnim slučajevima u pitanju nešto ne tako ozbiljno, može biti i znak za nekog komplikovanijeg i težeg oboljenja.

Na šta upućuje bol u vratu

Lekaru odlazimo tek kada bol postane nepodnošljiv. Međutim, to često bude kasno da se postigne poboljšanje, ili se samo leči posledica a ne uzrok. Da bi se ustanovilo šta je uzrok bola, naravno, moraju da se obave odgovarajući pregledi. A onda se kreće sa dijagnozama – reuma, skolioza, spondiloza, artritis, sa lekovima protiv bolova, fizikalnim terapijama i ostalim metodima lečenja. Često se dođe i do zaključka da je u pitanju diskus hernija vrata. 

Kako prepoznati da je u pitanju diskus hernija vrata

Ne ukazuje svaki bol u vratu na diskus herniju vrata. Postoje i oni poremećaji kičme koji liče na nju, a zajedničko im je širenje bola na ruku ili potiljak. Da bi se otkrila diskus hernija vrata, a i druge diskus hernije kičme, trebalo bi da se uradi magnetna rezonanca, koja u velikom broju slučajeva jasno otkriva da je ona uzrok bola. Ostala oboljenja koja liče na diskus herniju obično se ne vide na MR snimku. Loša vesta ako se diskus hernija otkrije u odmakloj fazi je to što može da utiče na neurološki sistem, što se ispoljava kroz vrtoglavice, nespretnost i trnjenje ruku.

Locirati bol da bi terapija bila uspešna

Pored terapije lekovima i fizikalne terapije, ponekad je potrebna hirurška intervencija, koja se pak radi samo kada su iscrpljene sve druge mogućnosti. To se obično dešava kada pacijent ne reaguje na terapije ili se stanje pogoršava. Testovima i snimcima se pre svega mora tačno locirati bol, da bi terapija bila uspešna, kao i da bi se prepisale odgovarajuće fizikalne vežbe,  i vežbe koje se rade kod kuće. Pored vežbi, nekada se prepisuje i mirovanje, a neretko i nošenje takozvane kragne. Fizikalna terapija nudi širok raspon metoda – elektroterapija, terapija radiotalasima, zagrevanjem, kao i razne masaže, akupunktura i kinezi terapija. 

Prevencija kretanjem i vežbanjem 

Najbolje što svako može da uradi za svoju kičmi jeste da svakodnevno bude aktivan i da se pridržava određenih pravila prilikom pravljenja određenih pokreta. Držanje i položaj tela prilikom svakodnevnog rada poboljšaće se kada se poboljša i tonus i jačina mišića. Onda kada se kratke i ne tako teške vežbe uvrste u svakodnevnu rutinu, pomak će se sigurno pojaviti, a bol će u nekom trenutku postati stvar prošlosti. U svemu tome je takođe vrlo važno imati zdrave navike u pogledu ishrane, te ne dozvoliti prekomernu težinu. Veći broj kilograma dodatno negativno utiče na pojavu bola i problema sa kičmon, jer je na leđima da taj pritisak i podnese.

Srodni tekstovi:


Na koje zdravstvene probleme ukazuju tamni podočnjaci

Koliko god godina da imate, kog god da ste pola i čime god da se bavite – tamni podočnjaci su ...

Detaljnije

Zašto su stanovi na Novom Beogradu toliko traženi?

Naša prestonica važi za investicioni centar nekretnina u jugoistočnoj Evropi. Nalazi se na is...

Detaljnije

Omogućite razvoj emocija, motoričkih veština i društvenost uz primenu dečijih igračaka

Igračke su obavezni deo dečijeg odrastanja uz neizostavne pozitivne strane na razvoj dečije psiholog...

Detaljnije

Pravilna Upotreba i Tačnost Testova za Trudnoću: Šta Treba Znati

Testovi za trudnoću su nezamenljivi alati koji omogućavaju ženama da saznaju da li su trudne. Međuti...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS