Majčina dušica: zdavlje u čaši – lekovita svojstva, primena i načini upotrebe


Ishrana

Majčina dušica je jedna od biljki koja je u našem narodu od davnina u upotrebi i koja je poznata po svojim brojnim lekovitim svojstvima. Iako je rasprostranjena širom Evrope i nekim delovima Azije, gaji se i kod nas. Uspeva na suvim i sunčanim mestima, kao što su livade i pašnjaci, ali je ima i na kamenju i pčele su njen čest i rad gost. Reč je o zeljastoj višegodišnjoj biljci ali sa jednogodišnjim zeljastim stablom, dok im je koren jak. Cvetovi majčine dušice su u nijansama ružičaste boje, od tamnije do svetlije. Cela biljka, od stabla, preko cveta i ploda ima ugodan ukus i miris, koji se intenzivira u vreme cvetanja (od maja do septembra meseca).


Lekovita svojstva majčine dušice


Kao lek iz narodne medicine veoma je popularna i blagi je antiseptik, ali i bronhospazmolitik sa antibakterijskim svojstvima. Zato se često preporučuje kod osoba obolelih od bronhitisa ili kod običnog i učestalog kašlja radi lakšeg iskašljavanja (pa čak i kod oboljenja tuberkulozom) i ostalih problema sa disajnim organima. Pored toga, smatra se da majčina dušica ima lekovita dejstva na urogenitalne organe, odnosno koriste se kao prirodni lek kod dijareja i grčeva, bolesti bešike, grčeva u želicu, ali i za jačanje organa za varenje. Kod žena posebno se koristi kao emenagog, podstiče i reguliše menstrualni ciklus, ali i za infekcije materice. Preporučuje se još i kod drugih zdrvstvenih stanja kao što su anemije, migrene i glavobolje, angine, difterija, padavice, nesanice, reume, kijavice. Ipak se dobro treba informisati pre bilo koje količine unosa majčine dušice s obzirom da postoje kao i kod ostalih narodnih lekova, situacija kada nije prepoučljivo da se koristi. 


Oblici i oblasti u kojima se koristi 


Iako se dominantno koristi u narodnoj medicini zbog svog višestrukog lekovitog svojstva, majčina dušica ređe se koristi i kao začinska biljka i za etrična/etarska ulja. U kulinarstvu se koristi kao začinska biljka za razna jela, kako u svežem tako i u suvom stanju. S obzirom na njen intenzivan miris i ukus koristi se u malim količinama, a smatra se da neutrališe jako masna jela. Kao etarsko ulje majčina dušica se koristi u kozmetici ali i protiv crevnih parazita i dečjih glista. Pored toga, rasprostranjena je i upotreba majčine dušice za kupke pogotovo kod onih obolelih od reumatizma, rahitisa, prehlada. Mada, kod nas je najrasprostranjenija sušena majčina dušica koja se koristi za čajeve. 


Majčina dušica u lečenju alkoholizma


Još jedna važna uloga koju majčina dušica ima jeste u narodnoj medicni u lečenju alkoholizma kao bolesti. Kako to izgleda? Pa oni koji imaju dijagnozu alkoholizma nakon uzimanja čaja dobijaju nagon za povraćanjem, mučininu i nelagodu u želucu, pa dolazi i to samog povraćanja. Sve to kod osobe koja konzumira alkohol izaziva gubljenje volje za daljim uživanjem alkohola.

Da zaključimo – radi se o narodnom leku koji je u našoj zemlji dostupan i pristupačan kada je cena u pitanju, a obratno toliko lekovit, čiji početak upotrebe seže daleko u prošlost. U antičkoj Grčkoj majčina dušica je bila veoma popularna, a osim što se koristila umesto tamjana u hramovima, poznat je simbole smelosti i hrabrosti.  
Srodni tekstovi:


Uz estetske tretmane i kozmetičke preparate do prelepog lica

U današnjem dinamičnom svetu gde se standardi lepote konstantno razvijaju i transformi&scaron...

Detaljnije

Vrste fiksnih proteza iz estetskog ugla

Obično nekada i sami znamo da su nam potrebne fiksne proteze, ali odlazak kod stomatologa odlažemo i...

Detaljnije

Afte u ustima kod odraslih i dece - sve što niste znali...

Afta u ustima, poznata i kao stomatitis aftozus ili aftozni stomatitis, je bolna upala na sluzokoži ...

Detaljnije

Zdravi zalogaji - na poslu se podjednako brine o zdravlju

Ishrana je izvor mnogih pozitivnih vibracija na poslu, od nje, u mnogome, zavisi raspoloženje radnik...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS