Majčina dušica: zdavlje u čaši – lekovita svojstva, primena i načini upotrebe


Ishrana

Majčina dušica je jedna od biljki koja je u našem narodu od davnina u upotrebi i koja je poznata po svojim brojnim lekovitim svojstvima. Iako je rasprostranjena širom Evrope i nekim delovima Azije, gaji se i kod nas. Uspeva na suvim i sunčanim mestima, kao što su livade i pašnjaci, ali je ima i na kamenju i pčele su njen čest i rad gost. Reč je o zeljastoj višegodišnjoj biljci ali sa jednogodišnjim zeljastim stablom, dok im je koren jak. Cvetovi majčine dušice su u nijansama ružičaste boje, od tamnije do svetlije. Cela biljka, od stabla, preko cveta i ploda ima ugodan ukus i miris, koji se intenzivira u vreme cvetanja (od maja do septembra meseca).


Lekovita svojstva majčine dušice


Kao lek iz narodne medicine veoma je popularna i blagi je antiseptik, ali i bronhospazmolitik sa antibakterijskim svojstvima. Zato se često preporučuje kod osoba obolelih od bronhitisa ili kod običnog i učestalog kašlja radi lakšeg iskašljavanja (pa čak i kod oboljenja tuberkulozom) i ostalih problema sa disajnim organima. Pored toga, smatra se da majčina dušica ima lekovita dejstva na urogenitalne organe, odnosno koriste se kao prirodni lek kod dijareja i grčeva, bolesti bešike, grčeva u želicu, ali i za jačanje organa za varenje. Kod žena posebno se koristi kao emenagog, podstiče i reguliše menstrualni ciklus, ali i za infekcije materice. Preporučuje se još i kod drugih zdrvstvenih stanja kao što su anemije, migrene i glavobolje, angine, difterija, padavice, nesanice, reume, kijavice. Ipak se dobro treba informisati pre bilo koje količine unosa majčine dušice s obzirom da postoje kao i kod ostalih narodnih lekova, situacija kada nije prepoučljivo da se koristi. 


Oblici i oblasti u kojima se koristi 


Iako se dominantno koristi u narodnoj medicini zbog svog višestrukog lekovitog svojstva, majčina dušica ređe se koristi i kao začinska biljka i za etrična/etarska ulja. U kulinarstvu se koristi kao začinska biljka za razna jela, kako u svežem tako i u suvom stanju. S obzirom na njen intenzivan miris i ukus koristi se u malim količinama, a smatra se da neutrališe jako masna jela. Kao etarsko ulje majčina dušica se koristi u kozmetici ali i protiv crevnih parazita i dečjih glista. Pored toga, rasprostranjena je i upotreba majčine dušice za kupke pogotovo kod onih obolelih od reumatizma, rahitisa, prehlada. Mada, kod nas je najrasprostranjenija sušena majčina dušica koja se koristi za čajeve. 


Majčina dušica u lečenju alkoholizma


Još jedna važna uloga koju majčina dušica ima jeste u narodnoj medicni u lečenju alkoholizma kao bolesti. Kako to izgleda? Pa oni koji imaju dijagnozu alkoholizma nakon uzimanja čaja dobijaju nagon za povraćanjem, mučininu i nelagodu u želucu, pa dolazi i to samog povraćanja. Sve to kod osobe koja konzumira alkohol izaziva gubljenje volje za daljim uživanjem alkohola.

Da zaključimo – radi se o narodnom leku koji je u našoj zemlji dostupan i pristupačan kada je cena u pitanju, a obratno toliko lekovit, čiji početak upotrebe seže daleko u prošlost. U antičkoj Grčkoj majčina dušica je bila veoma popularna, a osim što se koristila umesto tamjana u hramovima, poznat je simbole smelosti i hrabrosti.  
Srodni tekstovi:


Zelena stolica kod beba? Uobičajene roditeljske dileme sa jednostavnim rešenjima

Iako je rođenje deteta jedan od najlepših trenutaka u životu svakog roditelja, tek sa izlasko...

Detaljnije

Da li je gastroskopija bolna?

Samim tim što se na internetu mogu naći komentari mnogih ljudi koji su bili upućeni na gastro...

Detaljnije

Cerebralna paraliza i bavljenje sportom

Šta je cerebralna paraliza?Cerebralna paraliza (skraćeno CP) je stanje (nije bolest) koje kar...

Detaljnije

Da li je moguće osloboditi se bola u lumbalnom delu kičme

Bol u kičmi sigurno je poznat kao jedan od najiritantnijih. Nemogućnost da se napravi neki pokret, n...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS