Osnovne karakteristike i značaj medicinskih uniformi prilikom lečenja


Ostalo Ostalo

Činjenica je da niko od nas ne voli da bude bolestan ili da iz bilo kog razloga posećuje lekare, osim ako to nisu rutinske i redovne kontrole zdravlja koje obaljamo jednom do dva puta godišnje.

Poseta bolnicama nikome nije zabavna, pa čak i slučajevima blažih bolesti ili povreda mnogi izbegavaju odlazak kod lekara. U tim slučajevima, praktikuje se kućna nega i to veoma često prirodnim metodama lečenja koje su ispitane i proverene. 

Međutim, u pojedinim situacijama je prosto neophodno posetiti sopstvenog lekara, što se i preporučuje kada niste stoprocentno sigurni u simptome vaše bolesti. Lekari i medicinsko osoblje upravo i služe tome da vam budu na usluzi po pitanju rešavanja vaših zdravstvenih problema. 

U tom pogledu, medicinske uniforme upravo služe međusobonom raspoznavanju, dok sa druge strane ulivaju poverenje pacijentima, koji kada ugledaju lekare i medicinske sestre znaju da su u sigurnim rukama. Ukoliko su vam potrebne kvalitetne medicinske uniforme koje u isto vreme odišu kvalitetom i reprezentativnošću, iceuniforme.rs/medicinske-uniforme predstavljaju savršen izbor.

U nastavku teksta predstavićemo neke od osnovnih karakteristika medicinskih uniformi i kakav je njihov značaj već dugi niz godina.

Istorijski pregled razvoja medicinskih uniformi

Medicinske uniforme su oduvek ukazivale na sigurnost i poverenje prema pacijentima, iako su one kroz istoriju izgledale drugačije nego danas. U tom pogledu, odora lekara nije uvek bila bele boje, dok medicinske sestre nisu oduvek imale karakteristične zelene uniforme. 

Zanimljivo je da pre početka 19. veka medicinska sestra kao zanimanje nije ni postojalo, već se nega pacijenata vršila najčešće u kućnim uslovima uz posete lekara, dok sa druge strane prirodno lečenje još uvek nije dobilo današnji moderan oblik.

Oni koji nisu imali mogućnosti za posete lekara, često su svoje najbliže ostavljali u manastirima da se o njima brinu časne sestre. 

Upravo su one preteča današnjih medicinskih sestara, što dovoljno govori o tome koliki moralni značaj ova profesija ima kroz istoriju. U to vreme su brigu o pacijentima vršile časne sestre, dok su pojedini spretniji muškarci bili zaduženi za komplikovanije hirurške zahvate.

U periodu pre 19. veka lekari se nisu previše bavili nekim zdravstvenim problemima koji su danas uobičajeni kod pacijenata poput bronhitisa, astme, anemije, već su rešavali u najvećem broju slučajeva hitne slučajeve.

Tek sredinom 19. veka dolazi do stvaranja profesionalnih redova medicinskih sestara, koje ni tada nisu imale adekvatne sanitarne uniforme, ali su bile veoma značajne kao ispomoć lekarima. U to vreme, čak ni hirurzi nisu imali prave uniforme kakve danas poznajemo. 

Sa pojavom španskog gripa početkom 20. veka medicinsko osoblje posvećuje veću brigu zaštitnoj uniformi, da bi slične onima koje danas poznajemo, nastale 70-ih godina 20. veka. 

Praktična uloga medicinskih uniformi 

Lekari danas u većini slučajeva nose bele mantile, dok pored toga svi ostali radnici u zdravstvenim ustanovama nose karakteristične zelene ili plave uniforme. U zavisnosti od same bolnice, čest je slučaj da ova radna garderoba utiče na prepoznavanje hijerarhijske strukture zaposlenih, kao i za raspoznavanje medicinskog od nemedicinskog osoblja.

Ipak, najveći napredak medicinskih radnih uniformi ogleda se u tome što su one danas postale poprilično udobna i prijatna radna garderoba. Omogućava lekarima da se potpuno lagodno i nesmetano kreću, što im je veoma bitno, s obzirom na to da obavljaju jedan od odgovornijih poslova.  

Pomenute uniforme najčešće su sašivene od prirodnih materijala, uglavnom od pamuka. Osim što je prirodan na dodir, mekan i udoban, predstavlja veoma dugotrajan i izdržljiv materijal pogodan za svakodnevno nošenje i pranje pod visokim temperaturama. Kod pojedine garderobe za medicinske svrhe, koristi se i super strech, koji je rastegljiviji i sa najvećim procentom pamuka. Sa druge strane, poliester je mnogo ređe u upotrebi.  

Medicinske kape, rukavice i drugi dodaci su vremenom takođe postali obavezan deo odeće u svim bolnicama, a pomažu radi sanitarne zaštite i održavanje higijene na potrebnom nivou za bolničke uslove.

Celokupna radna medicinska garderoba služi zaštiti zdravstvenih radnika od neposrednog dodira sa nepoželjnim česticama poput bakterija i drugih mikroorganizama. Zato je neophodno da se radne uniforme nose isključivo na poslu i tamo ostavljaju nakon završene smene. 

Kakvu psihološku ulogu igraju medicinske uniforme?

Osim svoje praktične uloge prilikom lečenja u službi lakšeg i čistijeg obavljanja posla medicinskih radnika, njihove uniforme takođe imaju psihološku ulogu. 

Medicinske uniforme između ostalog služe da u pacijentima probude određenu dozu poverenja kada dođu na pregled ili lečenje. Zbog toga, garderoba lekara i medicinskih sestara  mora biti čista i uredna, kako bi na pravi način ukazala pacijentima da se mogu osećati bezbednije. 

Pored toga, same boje uniformi su uvek svetle, bele, zelene ili plave boje uz neka odstupanja kao posledica ispitivanja novih mogućnosti. Upravo ova svetla, jednobojna garderoba ima za cilj da pacijentima ulije smirenost.

Iako najvećim delom imaju ulogu da pacijentima ukažu na kredibilitet ustanove u kojoj se nalaze, medicinske uniforme značajne su i kao integrišući element medicinskom osoblju. Naime, one na pravi način služe zajedništvu i jačanju timskog morala zaposlenih stvarajući od njih jedan jedinstven i prepoznatljiv kolektiv. 


Uporedo sa razvijanjem medicine kao nauke, napredovali su i propratni elementi poput medicinske opreme, uniforme i ostale stvari koje olakšavaju ovaj plemenit i odgovoran posao. Medicinske uniforme se proizvode tako da budu komforne, jednostavne, svedene sa efektom ulivanja poverenja. Vremenom su postale nezamenjiv deo opreme svih lekara i učinile da o ovoj profesiji steknemo još veće poštovanje kakvo i zaslužuje.




Srodni tekstovi:


Novi kralj srednjeg ranga telefona, Redmi Note 10 5G, stiže u Srbiju od 10. juna

Redmi Note 10 5G je dugo očekivani model iz Note serije koji nastavlja da redefiniše srednji ...

Detaljnije

Kada ljubomora postaje bolest?

Ljubomora nije baš tako prijatno stanje, čak i kod osoba koja je doživljavaju povremeno. Osob...

Detaljnije

Zašto je važno redovno korišćenje kreme za sunčanje i kako odabrati najbolju?

Jedan od najvažnijih kozmetičkih preparata koje treba koristiti tokom cele godine su kreme za sunčan...

Detaljnije

Autofagija: benefiti i pravila

U poslednje vreme sve češće pominjana dijeta, a šta je ona zapravo? Šta podrazu...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS