Koje sve aktivnosti podstiču razvoj dečijeg mozga?


Roditeljstvo Roditeljstvo


Biti roditelj nije ni malo lak posao. Većina njih brine da li će biti dovoljno snalažljivi kada je vaspitavanje i razvoj deteta u pitanju. Često se dešava da budući roditelji još pre samog rođenja deteta imaju tu dilemu da li će biti dobri i uzorni roditelji, i kako će se uopšte snaći u toj ulozi.

Iako je sasvim normalno da imate ovakvu vrstu nedoumice, savetujemo vas da se ne brinete previše, već da slušate svoj unutrašnji instikt, i po svom nekom osećaju donosite odluke. Treba da shvatite da je svako dete različito  i da se shodno tome razlikuju i same metode vaspitavanja.

U tekstu koju sledi upoznaćemo vas sa aktivnostima koje pozitivno utiču na intelektualni i mentalni razvoj svakog deteta.


Važno je početi sa radom deteta od malih nogu


Još od samog rođenja poželjna je komunikacija sa bebom. Beba polako razvija sva svoja čula, pa joj glasovi roditelja mogu pomoći da kasnije razvije govor na pravi način. Naravno, ljubav je nešto što roditelji na samom početku treba da pružaju svojoj deci jer kada su deca voljena, ona su srećnija, ispunjenija, pa samim tim lakše mogu da prebrode sve izazove koji ih očekuju. Takođe, roditelji na taj način podstiču kognitivni i emotivni razvoj svog deteta.

Stručnjaci upravo smataraju da su prve četiri godine ključne kada je razvoj svakog mališana u pitanju. Zbog toga roditelji moraju mnogo da budu pažljivi. Pre svega, savetuje se da se u ovom peridu pokaže veliko razumevanje, bez negativnih emocija. Potrebo je da dete oseti da je voljeno kako bi kasnije izgradilo samopouzdanje koje će mu biti potrebno za dalje razvijanje ličnosti.


Kako škole stranih jezika postiču učenje kod dece


Mnogi pedagozi smatraju da je za učenje stranog jezika najbolji uzrast od druge do četvrte godine jer je to period kada mozak dece veoma brzo radi i ima veoma laku sposobnost upijanja informacija. Često se dešava da deca u ovom uzrastu istovremeno uče maternji i neki strani jezik. Naravno, ona pre svega uče da govore, dok čitanje i pisanje dolaze u kasnijem uzrastu.

Škole stranog jezika koje nude usluge učenje stranih jezika imaju posebne programe za najmlađi uzrast. One podstiču učenje kod dece pre svega kroz igru i slušanje raznih audio materijala kako bi im na taj način približili nešto što je za njih sasvim novo.


Igrajte se sa svojom decom


Deca samim rođenjem dobijaju sposobnost malog istraživača. Ona kroz igru pokušavaju da istraže svet oko sebe. Bebama na primer na samom startu privlače pažnju razni predmeti jarkih boja, nepravilnih oblika, različitih zvukova. Kroz držanje ovakvih predmeta, one podstiču svoju maštu koja itekako utiče na njihov mentalni razvoj.

Da li znate da deca u početnoj fazi odrastanja najviše vole da se igraju sa svojim roditeljima? Ova činjenica ne treba da vas iznenađuje s obzirom da deca najviše vremena provode upravo sa svojom majkom i ocem, a to su osobe u koje ona imaju  najviše poverenja.

Zbog toga nemojte da propustite ovu fazu dečijeg odrastanja i trudite se da svaki dan nađete dovoljno slobodnog vremena za igru sa svojim mališanima






Srodni tekstovi:


Nedostaje vam zub? Nudimo rešenje za blistav osmeh!

Najteža situacija u stomatologiji je kada se dođe u stanje da je neophodno vađenje zuba. Ipak, ni to...

Detaljnije

Oralna higijena nakon ugradnje bezmetalnih krunica

Prema svom zdravlju uvek treba da budete odgovorni. Morate zdravo da živite, da biste i bili zdravi....

Detaljnije

Xiaomi širi poslovanje u segmentu električnih vozila

10 milijardi američkih dolara će biti investirano u pametna električna vozila u periodu od narednih ...

Detaljnije

Fiksna proteza za decu

Mada je najbolje vreme za nošenje fiksnih proteza period srednje škole i studiranja, r...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS