Kako održavati higijenu kod muških beba?


Roditeljstvo

Čitava porodica obožava miris beba! Međutim, kad dođe vreme da se dete okupa i sredi, sa tim zadatkom ostanu da se bore samo mama i tata. 

Iz straha da svoje dečake ne povrede, izazovu iritaciju ili crvenilo, roditelji uglavnom zaziru od pranja genitalija kod muških beba. Međutim, nega polnog organa bebe je izuzetno važna i taj se zadatak nikako ne sme izbegavati!

Da se što pre oslobodite straha i preduhitrite ozlede pri kupanju i nezi bebe, pročitajte sledeći tekst i nekoliko važnih saveta kako pravilno održavati higijenu kod muških beba.


Higijena genitalija kod dečaka 

Pripremili smo vam odgovore na nekoliko najčešćih pitanja koje novopečene majke postavljaju pedijatrima u vezi sa higijenom genitalija kod dečaka. Ako se budete pridržavali saveta iz teksta, verovatno se neće desiti da se dečaku stvori infekcija ili kakva povreda. 

Ipak, odmah treba napomenuti da ukoliko primetite crvenilo i nadutost polnog organa, slab i isprekidan mlaz kod bebe, hitno se javite urologu da bi se problemi kao što je fimoza i njihovo lečenje realizovali na stručan i proveren način, bez posledica po zdravlje deteta. 

Kako oprati genitalije kod dečaka? 

Kao i ostale delove tela, i genitalije dečaka treba prati vodom koja iznosi između 35 i 37 stepeni Celzijusa i proizvodima koji su namenjeni za negu beba. Treba izbegavati sapune i kupke sa agresivnim supstancama, koje će samo isušiti i iziritirati kožu.  

Mame i tate dok peru bebu mogu samo blago, bez forsiranja, do granice otpora, da povuku kožicu penisa. To treba uraditi tek toliko da bi se oprale i uklonile sve prljavštine koje mogu da izazovu infekciju. Nakon toga, bebama se lagano obrišu genitalije, namaže im se odgovarajuća krema i obuku im se pelene

Da li treba povlačiti kožicu penisa? 

Prepucijum, tj. kožu koja prekriva i štiti glavić penisa od infekcija u prvim godinama detetovog života nikako ne treba povlačiti naglo i nasilno, jer to može stvoriti bol i traume kod dečaka. 

Otvor, dok se prepucijum prirodno ne proširi do sedme godine života, treba pomerati tek toliko da se ispere smegma, odnosno nataloženi kristali mokraćne kiseline koja je dospela pod kožicu polnog organa.

Takođe, čišćenje penisa ispod kožice štapićem i antiseptičkim sredstvima nije neophodno. Šta više, svako trzanje i iritiranje prepucijuma koji je kod većina beba spojen sa glavićem, može stvoriti bol, krvarenje i pucanje kože.

Kako treba postaviti penis tokom prepovijanja? 

Nakon što ste dete sredili, okupali i namazali adekvatnim kremama, vreme je da povijete novorođenu bebu

Obično se preporučuje da se penis sa mošnicama podignite ka gore kada prepovijate dete. Međutim, ako bebin pupak još uvek nije otpao i nije se osušio, polni organ ostavljajte u položaju u kome ste ga zatekli pre povijanja. 

Šta ako je polni organ crven? 

Ako je polni organ crven, verovatno je došlo do blage infekcije. Tada se preporučuje da stavljate  obloge od troprocentne borne kiseline i menjajte ih na svaka tri sata.

Međutim, budite oprezni. Ukoliko mlaz urina slabi kod vašeg deteta, a beba počinje da  doživljava neku neprijatnost i bol prlikom mokrenja, odvedite je lekaru, jer se možda radi o ozbiljnijem problemu, poput fimoze. 

Šta ako dođe do fimoze? 

Stanje kada se koža prepucijuma toliko suzi da je onemogućeno prevlačenje kožice penisa preko glavića naziva se fimoza. Ona može biti fiziološka, odnosno urođena i patološka, koja nastaje kao posledica stvaranja ožiljaka, neke upale ili infekcije.

Fimoza se može pojaviti u bilo kojem dobu života, a kod deteta ćete je prepoznati ako dečak otežano i bolno mokri, ima tanak mlaz urina, hroničnu upalu i nadimanje prepucijuma. Tada se obavezno treba obratiti lekaru, koji će započeti lečenje dečaka prepisivanjem kortikosteroidne kreme.

Nanošenje ovakve kreme u periodu od četiri do šest nedelja, treba da omekša prepucijum i ublaži tegobe. Ukoliko se to ne desi, pristupa se  hirurškom obrezivanju, odnosno cirkumciziji. 

Šta ako dođe do parafimoze? 

Parafimoza nastaje kada se koža penisa nasilno prevlači preko glavića. Tada prepucijum ostaje zaglavljen iza glansa, što je veoma bolno i dovodi do oticanja glavića i njegove nekroze.

Verovatno se ovo neće dogoditi bebi, ali ako do parafimoze dodje kod starijeg deteta, treba ga odmah odvesti urologu. Specijalista će adekvatnom terapijom pokušati da smanji otok kod dečaka, a ukoliko se i posle nje kožica ne vrati preko glavića preduzima se hirurška intervencija. 


Uobičajena higijena beba

Nije loše podsetiti se nekih uobičajenih pravila o higijeni beba, bilo da su dečaci ili devojčice. 

Nega ušiju 

Mame, vreme je da odahnete! Ako se pojavljuje cerumen često, čak i u većoj količini kod deteta, to ne znači da beba ima infekciju. Naprotiv, vosak je koristan i sasvim prirodan, čak i poželjan! Grudvice voska vlaže ušne kanale, štite ih od infekcija i mogućih ozleda. Zašto bismo ih onda čistili štapićima za uši i rizikovali začepljenje? 

Mekani štapići, koliko god delovali sigurno za čišćenje ušiju, kod nemirne bebe mogu, ako se ne koriste pravilno, vrlo lako gurnuti još duplje cerumen u ušni kanal i napraviti upalu ili začepljenje. Štapići se jedino preporučuju nakon kupanja deteta, za čišćenje prljavštine koja se nakuplja u spoljnom uhu. Čak i tada, bolje je čistiti uho mališana maramicama ili peškirom.

Međutim, ako dete ima upalu uha, treba ga odmah odvesti pedijatru. Lekar će na stručan način očistiti uho i započeti odgovarajući proces lečenja.


Čišćenje zubića i usne duplje 

Zubi se kod odojčadi moraju prati i to čim niknu! Čak i pre nego što se pojave prvi zubići, treba voditi brigu o higijeni i zdravlju usne duplje, jezika i desni deteta. 

Da se ne bi mališanu stvorile gljivične infekcije, afte, bakterije i neprijatan zadah, dovoljno je da obrišete desni i jezik, ujutru i uveče, nakon hranjenja. Natopljenom sterilnom gazom, detetovi prvi zubići i usta se mogu prati sve dok se ne pojave bočni zubi. Tek nakon toga, mogu da se koriste nežne četkice napravljene specijalno za decu. 


Rezanje noktiju kod bebe

I dečacima i devojčicama nokti na rukama veoma brzo rastu, zbog čestog kontakta sa vodom. Čak neka novorođenčad još u porodilištu ima bujnu kosu i dugačke nokte. Zato, nemojte baš poštovati narodna verovanja koja nalažu da se bebi seku nokti tek posle prve dve nedelje života. Secnite im nokte odmah i bez straha! 

Ako imate zaobljene makazice namenjene za rezanje noktiju beba, nećete biti rizika da ubodete ni dete ni sebe. Jedino što može da se desi je da nepažnjom uštinete kožicu prsta bebe. Ovo svakako nije prijatno i beba će verovatno početi da plače, ali nije ni toliko strašno! Uz malo sterilne gaze ili čistog tufera,na prstiću mališana krv će brzo prestati.   


Nega očiju

Nemojte paničiti ako se vaša beba probudi sa očima punim krmelja, žućkasto-bele sluzi oko očiju ili čak sa zalepljenim kapcima. To je sve sasvim normalna i uobičajena pojava kod mališana! Tada, samo hladnom i prokuvanom vodom nakvasite gazu i lagano bebici obrišete sluz, prljavštinu ili koricu koja se stvorila oko oka.   

Na pregled dete odvedite tek kada primetite da su beonjače blago krvave, a oči sa tamno žutom sluzi u većim količinama.

Da muške bebe budu zdrave, mirišljave i srećne, svu svoju pažnju usmerite na njihovu higijenu i pravilno kupanje i negu. Posebno budite pažljivi prilikom pranja genitalija deteta, nemojte povlačiti kožicu polnog organa i trudite se uvek da održavate njihovu uobičajenu higijenu!  




Srodni tekstovi:


Značaj oralne higijene za opšte zdravlje

Oralna higijena često se percipira kao usko povezana samo sa zdravljem usta i zuba. Međutim, njen zn...

Detaljnije

Šta je ušni vosak i kako reagovati kad dođe do začepljenja uha

Ušni vosak, poznat i kao cerumen, je prirodna supstanca koju proizvode žlezde u spolja&scaron...

Detaljnije

Afte kod dece - borba sa malim, ali bolnim neprijateljima

Afte kod dece predstavljaju čest i često bolan problem koji može značajno uticati na kvalitet života...

Detaljnije

Sifilis – polno prenosiva infekcija

Ima bolesti, kojima se svako može zaraziti u slučaju vaginalnog, analnog ili oralnog odnosa sa boles...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS