Kako odabrati najbolja kolica za bebe?


Roditeljstvo Roditeljstvo


Da li jedva čekate da svojoj bebi pokažete svet? Pronađite najbolja kolica za bebe koja će vam savršeno poslužiti za vašu porodicu.

Odluka o tome koja kolica da nabavite za novu bebu može biti teška kada ne znate tačno šta vam treba ili šta da tražite. Jedno je sigurno: Taj set točkova je prilično važan kada je u pitanju lakši izlazak sa bebom, bez obzira da li to znači šetnju do pijace, odlazak na trčanje, kretanje ulicama Evrope ili samo izlazak iz kuće i šetnja oko bloka.


To je velika odluka, ali evo svih informacija koje su vam potrebne da bi vam pomogli da napravite pravi izbor kolica za vas i vašu porodicu. Kada završite sa čitanjem ovog kratkog vodiča, znaćete glavne tipove kolica, šta treba imati na umu dok kupujete i koje funkcije roditelji najviše cene.


U ovom članku ćete naučiti:


Šta treba uzeti u obzir prilikom izbora kolica

Koje vrste kolica postoje

Ključne karakteristike najboljih kolica za bebe

 

Šta treba uzeti u obzir prilikom izbora kolica?

Kada birate kolica, poželećete da razmislite šta je najbolje za vas i vašu porodicu. Imajte na umu sledeće:

 

Trošak: Roditelji koji postaju roditelji po prvi put često su šokirani činjenicom koliko koštaju kolica. Dok jači brendovi mogu koštati više od 800 eura, možete dobiti solidna kolica koja će odgovarati vašim potrebama za mnogo manje. (Ovaj vodič odnosi se na kolica ispod 300 eura.) 

 

Uzmite u obzir sledeće stvari:

Veličina porodice: Ako ste manja porodica ili želite da imate nekoliko godina razlike između dvoje dece, jedna kolica će vam biti sasvim dovoljna. Ali ako mislite da postoji šansa da ćete imati još jedno dete u naredne tri godine, razmislite o jednim kolicima koja mogu da se pretvore u dvokrevetna kolica ili čak da smeste do troje dece (dva sedišta i kolica sa kolicima). Roditelji sa više beba kažu da je jedna od njihovih najvećih grešala za žaljenje što nisu ulažili u ona kolica za bebe koja bi se pretvorila u dvostruka.

 

Životni stil: Pored toga što je bitno da su kolica bebi udobna i bezbedna, najvažniji aspekt kolica je da odgovaraju vašem životnom stilu. Trebalo bi da budu dizajnirana tako da zadovolje potrebe vaših svakodnevnih aktivnosti.

Na primer:

 Ako živite u većem gradu ili često putujete, lagana kolica za gužve i javni prevoz su dobar izbor.

Ako živite u predgrađima, univerzalna kolica mogu biti savršena za vas.

Ako ste tvrdokorni trkač ili živite na otvorenom, džoging kolica su verovatno najbolja opcija sve dok imate dovoljno prostora za njuh u prtljažniku i nemate ništa protiv (ili planirate) da ih koristite u uskim mestima.

 

Vrste kolica

Postoji vrsta kolica za skoro svaku situaciju - od trčanja, preko putovanja, pa do kolica za svakodnevne aktivnosti. Evo detalja o tome šta je šta:

 

Višenamenska kolica

Poznata i kao "normalna", "svakodnevna" ili "kolica" pune veličine, ova vrsta kolica idealna su za svakodnevne aktivnosti poput odlaska u tržni centar ili za šetnje krajem. To su obično solidna kolica koja kombinuju laganu vožnju sa praktičnim funkcijama kao što su nosači čaša i korpe za odlaganje. Neke su takođe „modularne“ i imaju mogućnost menjanja smera sedišta ili dodavanja na drugom sedištu ili dasci za kolica (prostor za mališana koji treba da stoji i vozi) niz cestu.

 

Lagana kolica

Kao što ime implicira, ova vrsta kolica teži manje od prosečnih kolica, tako da je manje opterećenja za podizanje i iznošenje iz vašeg prtljažnika ili za javni prevoz. Takođe, lagana kolica obično imaju tanak profil da bi se lakše kretali kroz uska vrata i na prepunim pločnicima. Lagana kolica su takođe odlična za putovanje - neka od njih su dovoljno mala da bi mogli da budu smeštena iznad nadstrešnica. Ona se veoma razlikuju po ceni, tako da ne očekujte mnogo dodataka u manje skupim verzijama. (Pogledajte najbolja lagane kolica.)

 

Kolica za džoging

Ako volite trčati, ova kolica vam omogućavaju da odvedete trčite sa bebom. Super-čvrsta, sa sistemima koji ublažavaju truckanje i neravne vožnje, ova kolica imaju tri točka sa prednjim točkom koji se okreće ili se može fiksirati u mestu, u zavisnosti od toga da li vam je potrebno da brzo okrenete kolica ili da budete stabilniji na velikim brzinama. Većina dolazi sa ručnim kočnicama, za zaustavljanje ili usporavanje na spustu. (Pogledajte najbolja kolica za trčanje.)

 

Kolica za blizance

Za blizance ili decu rođenu zajedno, dvostruka kolica, tj. kolica za blizance mogu biti od pomoći. Postoje dve varijante kolica za blizance koja možete izabrati: kolica sa bočnim sedištima ili kolica koja imaju sedišta sa jednim fajlom (tandem). Ako imate blizance i želite koristiti dvostruka kolica od rođenja, svakako nađite kolica koja omogućavaju dva sedna mesta istovremeno. (Pogledajte najbolja kolica za blizance.)

 

Kolica  2 u 1

Ova kolica (kolica 2 u 1) dolaze sa auto sedištem za bebe koje se pričvršćuje za kolica, tako da ih možete koristiti sa svojom bebom odmah. Kolica 2 u 1 su popularna opcija, pošto ne morate da budite bebu da biste je premestili iz kola u kolica, i možete uštedeti malo novca kupovinom sedišta i kolica zajedno. (Pogledajte najbolja kolica 2 u 1.)

 

Ključne karakteristike najboljih kolica za bebe

Čak i kod istog tipa kolica, karakteristike mogu dosta da variraju. I ovde je dobro da imate na umu kako planirate da koristite kolica većinu vremena. Procenite ove popularne funkcije da biste videli koje su vam najvažnije:


Pogodnost za novorođenčad

Verovali ili ne, mnoga kolica nisu pogodna za novorođenčad. To je zato što nemaju dovoljno podrške za novorođenčad koja ne mogu da zadrže vratove ili da se ne prevrnu (ovo se obično ne dešava do oko šest meseci). Za kolica koje možete koristiti s novorođenčetom, potražite sledeće:


  • sedište koje se može potpuno nasloniti na ravnu površinu

  • sposobnost sedišta za bebe da se zakači u kolica (kolica 2 u 1) jednom rukom

  • mogućnost brzog otvaranja i zatvaranja kolica jednom rukom je stavka koja vredi svoju težinu u zlatu, posebno kada balansirate bebu u drugoj ruci. Još bolje je? Ako su i kolica samostojeća, što znači da kada su sklopljena, sama stoji uspravno bez prevrtanja.


Periva tkanina

Ako znate nešto o bebama, znate da su neuredne. Sedište za kolica će stalno biti  umrljano od svih potencijalnih stvari koje beba dohvati tako da je sjajno ako možete skinuti navlaku sedišta i baciti ga na pranje u mašinu.





Srodni tekstovi:


Led sijalice i led plafonjere za vaš dom

Sigurno ste čuli dosta o tome kako su LED sijalice i LED plafonjere sada jedan od najhvaljenijih vid...

Detaljnije

Pet saveta korisnih za očuvanje zdravlja očiju i vida

Bez obzira na to koliko imate godina života tema zdravja je ona o kojoj bi trebalo svakodnevno da ra...

Detaljnije

Da li CO2 aparat za varenje utiče na zdravlje?

Varenje je proces koji je nezaobilazan u mnogim industrijama, ali koji sa sobom donosi određene rizi...

Detaljnije

Kardio ili trening snage - šta je bolje za vaše telo?

Ukoliko ste početnik u vežbanju, a još uz to planirate da vežbate kod kuće jer se još ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS