Kako da zdrave palačinke budu na vrhu liste omiljenih obroka?


Ishrana Ishrana

Tradicionalno, u detinjstvu omiljena poslastica kod većine dece su palačinke, a danas vam predstavljamo one zdrave palačinke. I pored ogromnog izbora raznih poslastica, preko kolača i torti, pa sve do sladoleda sa bezbroj ukusa, mnogima su i kada odrastu palačinke ostale nezamenljiv slatkiš. Kada su u pitanju ove slatke đakonije, miris sveže napravljenih palačinaka izaziva gotovo isto uzbuđenje kao i njihov ukus. 

Za one, koji ipak prednost daju slanoj hrani, mogućnosti su neograničene. Razni dodaci, namazi i topinzi su ovu naizgled jednostavnu hranu doveli do savršenstva. I najveći probirači imaju svoj omiljeni redosled stavljanja namirnica, kako u slanoj tako i u slatkoj varijanti, stvarajući tako savršenu kombinaciju za uživanje.

Kako se palačinke obično prave od mleka, jaja i pšeničnog brašna, a premazuju sa raznim kremovima, orašastim plodovima, džemovima ili sladoledom, predstavljaju pravu kalorijsku bombu. Neosporna je činjenica, da danas mnogi tradicionalni sastojci smetaju velikom broju ljudi, jer sadrže veliku količinu šećera i glutena. Ipak, uz malo mašte i truda, uz kombinaciju zdravijih namirnica možete napraviti zdrave palačinke, koje će biti ukusne, isto kao tradicionalne, koje su spremale naše mame i bake.

Mnogobrojne kombinacije za zdraviju varijantu palačinaka

Za osobe koje su intolerantne na gluten, kao i za one koji paze šta unose u svoj organizam, obične palačinke od pšeničnog brašna, predstavljaju zabranjenu hranu. Oni prednost daju zdravijim vrstama brašna, koje ne izazivaju burne reakcije imunološkog sistema, kao što je slučaj sa pšeničnim brašnom. To može biti: bademovo brašno, integralno pirinčano brašno, brašno od leblebije, heljdino brašno, brašno od kinoe, kokosovo brašno, brašno od prosa ili pak kukuruzno brašno. Nikada se ne preporučuje upotreba samo jedne vrste brašna, jer su ova brašna oštrija od pšeničnog. Poželjno je međusobno ih mešati, u zavisnosti od ukusa koji želite postići. Ukoliko želite da iz smese izbacite kravlje mleko, zamena mogu biti mnoga biljna mleka fantastičnog ukusa. Izaberite sojino, bademovo, pirinčano ili kokosovo mleko i u kombinaciji sa omiljenim brašnom napravite smesu za palačinke zdrave. 

Za namaz birajte namirnice koje su nutritivno bogate vitaminima, vlaknima, zdravim šećerima i mastima. U slanoj varijanti možete koristiti: nemasne vrste sireva, domaću šunku, tikvice, razne vrste pečuraka, puter od kikirikija i tunjevinu. Ukoliko ste ljubitelj slatkih palačinki, kombinacije koje možete koristiti su bezbrojne i uvek ih možete prilagoditi svom ukusu, u zavisnosti od toga koje namirnice volite da jedete. Birajte domaće džemove bez šećera i konzervansa, pečene jabuke ili kruške sa cimetom, med, jagode, maline, borovnice, zdrav krem od lešnika ili čak kombinaciju kikiriki putera i banana. Varijacije su mnogobrojne, a kada pronađete savršen recept koji je baš po vašem ukusu, nećete moći da prestanete da spremate palačinke. Garantovano ćete još nekoliko ljudi uz vašeg okruženja „ navući “ na ovu zdraviju varijantu.

Jednostavni i brzi recepti za doručak ili večeru 

Kada god ste u gužvi ili želite dobru ideju za brz i zdrav doručak jer nemate mnogo vremena, spremite ove zdrave palačinke. Recepti koji slede u nastavku će vam olakšati život. Jednostavni su i sastoje se od samo nekoliko sastojaka.

  • Zdrave palačinke sa bananom i jajima

Za pripremu ovih palačinki potrebna vam je jedna zrela banana i jedno jaje. Lagano izgnječite bananu na sitne komadiće. Zatim umutite jaje i dodajte ga izgnječenoj banani. Dodajte ¼ čajne kašičice praška za pecivo i smesa je spremna za pečenje. U tiganj stavite malo kokosovog ulja i pržite palačinke jedan minut na jednoj strani, pa okrenite i pržite još jedan minut sa druge strane. Gotove palačinke prelijte sa malo meda i naseckanih oraha. Ove palačinke su poznate po tome, da smesu pravite od iste količine banana i jaja.

  • Slane palačinke sa svežim sirom

U blender stavite dva jaja, 100 gr. brašna po želji, 100 gr. svežeg niskomasnog sira, prašak za pecivo i malo soli. Izblendajte a ukoliko je smesa gusta dodajte vode. Pržite palačinke na srednjoj vatri na malo maslinovog ulja. Kada su gotove možete ih kombinovati sa tunjevinom i svežom salatom. 




Srodni tekstovi:


Prepoznajte zašto je beba uznemirena

Šta vam je nalepši deo kada je reč o odrastanju vaše bebe? Mnogi roditelji će r...

Detaljnije

Fiksna proteza za decu

Mada je najbolje vreme za nošenje fiksnih proteza period srednje škole i studiranja, r...

Detaljnije

Snimanje zuba - za svaku intervenciju kojoj prethodi temeljna priprema

Sigurno ste obratili pažnju u nekom trenutku na to koliko ima reklama na svakom koraku koje su u vez...

Detaljnije

Sve što vas zanima o tečnom kolagenu - cena, vrste, prednosti

Kolagen je vlaknasti protein koji proizvodi naše telo. Uglavnom smo napravljeni od kolagena, ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS