Fiksna proteza, najbolje rešenje za savršen položaj vaših zuba


Lepota Prevencija i lečenje


Nepravilan položaj zuba u vilici, nepravilan zagrižaj, veći razmak između pojedinih zuba…čine ne samo estetski nedostatak, već i ozbiljan zdravstveni problem. Najbolje rešenje je nošenje fiksne proteze koja u određenom periodu pomaže da se zubi pozicioniraju bolje tako da vilica dobije odgovarajuću funkciju.

Ortodontski aparat je dobro prepoznatljiv i čine ga bravice na zubima kroz koje je provučena žica, ali se modeli unapređuju pa su sada više ukras na pravilnom osmehu nego što je stomatološko pomagalo koje ima važnu funkciju.

Koje vrste proteza postoje, koliko se nose i šta se događa kada se skinu? 


Kako fiksna proteza ispravlja položaj zuba u vilici?


Svaki ortodontski aparat, tj. fiksna proteza se sastoje od bravica, gumice i žice. Bravice su vidljive na zubima gde su zacementirane i kroz koje se provlači žica koja je spojena gumicama pa je stomatolog postepeno zateže i tako podstiče zube da pomeraju svoj položaj i formiraju pravilan niz.

Nekada je ovaj aparat bio uvek od metala, glomazan i neprivlačan dok danas postoje modeli koji su mnogo manje vidljivi, a imaju jednako dobru funkciju.

Pored klasičnih, metalnih proteza koje su sada i u bojama, tu su i prozirne proteze napravljene od keramike pa se mnogo manje uočavaju na zubu, a popularan je i model koji se postavlja sa unutrašnje strane zubnog niza i na taj način povlači zube na pravilan red.


Kada se najranije primećuje nepravilan položaj zuba?


Stomatolozi već posle 5.godine mogu na redovnom pregledu da utvrde promene na zubima i da je potrebno da se koristi neki oblik proteza za promenu položaja zuba.

Ne postoji gornja granica kada je u pitanju postavljanje fiksne proteze, ali što ranija primena može da donese što bolje rezultate u ispravljanju položaja gornje ili donje vilice.

Ako je pozicija zuba nepravilna, bilo da je reč o obe vilice, jednoj ili samo jednom delu, ortodontalni aparat je jedino pravo sredstvo koje će doneti najbolje rezultate i ništa drugo neće učiniti da se zubi pravilno pozicioniraju nekada kasnije. 

Zato, mnoge odrasle osobe, ispravljaju propuste iz mladosti i rešavaju da nose fiksnu protezu da bi, iako kasnije, ispravili položaj zuba.


Kako se postavlja fiksni aparat?


Nakon što stomatolog klasičnim pregledom utvrdi da je položaj nepravilan, položaj zuba će proveriti i rendgenskim snimkom i tako otkriti njihovu poziciju u desnima.

Posle definitivne odluke sledi izbor vrste proteze i koliko god pacijenti imali svoje želje, stomatolog donosi konačnu odluku o vrsti proteze i načinu postavljanja.

Nakon prvog zatezanja kontrole se vrše na mesečnom nivou kada se žica dodatno zateže sve dok se ne dobije željeni rezultat.

Najčešće se proteza nosi oko 2 godine, a najčešće minimum 18 meseci jer se samo postupno zubi pomeraju za šta je potrebno vreme. Jednom postavljena, protetički aparat se ne skida sve dok to ne uradi stomatolog, a za svo to vreme pacijent mora da održava zube detaljnije i bolje baš zbog ovog dodatka na zubima.

Dečije proteze su mobilne i nose se samo par sati dnevno, najčešće minimum 4 sata, a potom ih skidaju jer se zubi još razvijaju pa se ne mora nositi fiksni aparat koji se ne skida, a svi ostali kasnije moraju imati adekvatnu protezu.

Važno je naglasiti i da se nakon skidanja proteze moraju nositi retentivne folije za zube koje se nose noću i pomažu da zubi ostanu na svojim novim položajima.


Zašto je važno ispraviti poziciju zuba?


Estetski može biti jako važno da se promeni položaj zuba jer se nepravilan niz zuba itekako vidi i uočljiv je vizuelno.

Nekada je pozicija zuba iskošena, nekad su pojedini zubi iskrivljeni oko svoje ose, a nekada previše razmaknuti ili primaknuti pa smetaju položaju jedan drugom. U svakom slučaju je mnogo lepše kada su svi zubi u pravilnom nizu.

Pravilan zubni niz osigurava i pravilno usitnjavanje hrane što donosi normalno varenje i pravilnu ishranu što je jako važno za normalno funkcionisanje svih organa.

Pravilan zubni niz se i lakše održava, zubi su zdraviji, a ako se položaj ispravi ranije onda će oni i da se razviju na pravi način i imaće lepši oblik.

Stomatologija nosi puno opcija za korigovanje stomatoloških problema. Jedan takav slučaj je i sa zubima koji su porasli na nepravilnim položajima. Tehnika ispravljanja podrazumeva postepenu promenu položaja svakog zuba pojedinačno što dugoročno donosi najbolje rezultate.

Poboljšajte i svoje zdravlje i rešite estetski problem ako imate krive zube. Ne pristajte na ništa manje od savršenog osmeha i posetite stomatologa da bi dobili najbolje rezultate makar se do njih dolazilo i više godina. 


Srodni tekstovi:


Zašto su stanovi na Novom Beogradu toliko traženi?

Naša prestonica važi za investicioni centar nekretnina u jugoistočnoj Evropi. Nalazi se na is...

Detaljnije

Spasite zdravlje i očistite nameštaj

Da li vam je u domu mirisno i čisto zavisi od celokupne čištoće enterijera. Šta to zna...

Detaljnije

Značaj i primena 3D štampe u medicini

Primena digitalne štampe zasniva se na kreiranju digitalnih modela odnosno stvaranju trodimen...

Detaljnije

Zašto se treba rešiti burme i vereničkog prstena nakon razvoda?

Koliko se brzo vezujete za ljude i da li ste od onih koji se ne vezuju lako, ali onda kada se vežu t...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS