Kada ljubomora postaje bolest?


Psiha

Ljubomora nije baš tako prijatno stanje, čak i kod osoba koja je doživljavaju povremeno. Osobe ne mogu baš da biraju da li će biti ljubomorne ili ne. To je prosto osećanje koje se javlja. Međutim, osobe koje su previše ljubomorne treba da prepoznaju kada njihova ljubomora prevazilazi okvire normalnog i treba da se jave, odnosno treba da potraže pomoć. Najteži korak je priznati sebi da ste ljubmorni da ta vaša ljubomora nije samo stavka nebitna u vašem životu, već je nešto što vas koči. Ljubomora zaista može da preraste u bolest i psihički poremećaj, koji je kasnije potrebno lečiti.

Evo koji signali ukazuju na to da je možda ljubomora prešla granice prihvatljivog:

Potreba za konstantnom kontrolom

Konstantna kotrola je odlika svih onih posesivno ljubomornih. Znači, posesivno ljubomorna osoba želi u svakom trenutku da zna gde ste, šta radite, kako se ponašate, sa kim ste, na kraju krajeva to ide u potpunu jednu krajnost, gde osoba želi da zna šta jedete, gde ćete posle, o čemu pričate sa tom osobom, kada ćete kući da krente. Onda se nudi da dođe po vas, kako bi bio siguran ili bila sigurna da ćete doći kući. Takođe, želi uvek da zna sa kim razgovarate, sa kim se dopisujete, ko vam šalje poruke. Onda će provaravati koga pratite na društvenim mrežama, koga imate u imeniku, ko vam lajkuje slike, kome vi lajkujete slike. Sve je to način da vas u potpunosti kotroliše do te mere, da ćete u jednom trenutku osetiti da vas sve to guši. Ne treba tome da se prepustite, već na vreme treba sa partnerom otvoreno da razgovarate kako biste se uverili da će on potražiti stručnu pomoć i kako biste se na vreme uverili da će sve to proći najbolje po vas.

Ljubomorne scene i često iniciranje svađe

Ukoliko se čak i vše puta dnevno svađate oko nekih sitnica, partner vas napada konstatno, praveći pritom ljubomorne scene na svakom koraku, onda je to već neki gori oblik ljubomore. Dakle, njemu nije baš stalo do vas,  do vaših osećanja, vaš ljubomorni parnter je nesiguran i ne želi da bude odbačen i ostavljen, ne želi da bude nasamaren. To je strah i anksioznost koji ne mogu da se opišu, ali svakako da mogu da se leče. Parnter tada stalno želi da se svađa, jer sumnja, a ne postoji čak ni najmanji razlog za to. Onda je to već bolest, koju morate pre svega da razumete, a ne da učestvujete tako što ćete se stalno pravdati.

Prisluškivanje u ekstremnim slučajevima

U ekstremnim slučajevima osoba koja je posesivno ljubomorna počinje da koristi i druge tehnike, jer osobi više ne veruje. Zato postavlja prisluškivače, trudi se da je prati na svakom koraku. Prisluškivači se danas mogu postaviti bilo gde i bilo ko ih može kupiti i koristiti. I nije stvar u tome što ih svako može koristiti, već je stvar u tome zašto neko želi da koristi prisluškivače. Svakako da će neko ko koristi prisluškivače, saznati neke informacije koje nije baš znao i koje mogu da posluže kao reper za dalje pravljenje ljubomornih scena. Takođe, koristeći prisluškivače osoba može da sazna i neke lepe stvari, pa će je to smiriti. Međutim, kada su slučajevi patološke ljubomore u pitanju, to i nije baš tako često, jer će osoba i pored toga što je čula koristeći prisluškivače, nastaviti da traga za lošim stvarima.





Srodni tekstovi:


Povrede ekstremiteta

Povrede ekstremiteta obuhvataju širok spektar trauma koje utiču na ruke, noge, šake i ...

Detaljnije

Glavni principi organske poljoprivrede: negovanje održive budućnosti

U svetu koji se suočava sa brojnim izazovima kao što su klimatske promene, degradacija zemlji...

Detaljnije

Ispričajte se sa endokrinologom: Briga o vašim hormonima

Hormoni su tihi, ali moćni dirigenti našeg tela. Iako ih ne vidimo, osećamo njihovu prisutnos...

Detaljnije

Režanj operacija – bezbolna intervencija koja spašava ugroženi zub od ispadanja!

Parodontopatija je bolest tkiva koji čini potpornu strukturu korena zuba. Reč je o progresivnoj upal...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS