Kada je potreban ultrazvuk srca?Za simptome kao što su otežano disanje, lupanje srca ili bol u grudima, lekar može da zatraži ultrazvuk srca kako bi vam pomogao da pronađete uzrok tih simptoma. Takođe poznat kao ehokardiogram ili ECHO, ova vrsta medicinskog snimanja koristi pretvarač u obliku štapića ili sondu koja emituje visokofrekventne zvučne talase kako bi stvorila sliku vašeg srca. Vaša slika će prikazati oblik i kretanje vaših srčanih ventila, kao i veličinu vaših srčanih komora i koliko dobro one rade. Može da vam pomogne da istražite vaše kliničke simptome, kao i da procenite srčana stanja, poput šumova ili oštećenja srca usled prethodnog srčanog udara ili infekcije.


Ultrazvuk srca i test opterećenja

Ultrazvuk srca je neinvazivan način da se pogleda koliko dobro srce radi. Može se koristiti samostalno ili u kombinaciji sa testom opterećenja. Tokom testa opterećenja povezani ste sa monitorom i tokom vežbanja na traci za trčanje posmatraju se krvni pritisak i puls. Praćenjem i evidentiranjem promena srčane frekvencije i krvnog pritiska, ovaj test može da ukaže na to da li delovi srca imaju neadekvatno snabdevanje krvlju i proceni koliko dobro vaše srce radi pod stresom, što je važan pokazatelj zdravlja srca.

Ovaj pregled se takođe može naručiti zajedno sa slikanjem perfuzijske miokarda (MPI) ili nuklearnim stres testom, u kojem se intravenozno ubrizgava radioaktivni materijal (radiofarmaceutik) i nadgleda se kako bi ga dobro utvrdio vaš srčani mišić. teče kroz srčane arterije u mirovanju i tokom vežbanja.


Kada se prepisuje ultrazvuk srca

Ehokardiogram se najčešće naručuje u slučajevima sa simptomima, posebno ako imate porodičnu istoriju srčanih bolesti ili drugih faktora visokog rizika za srčane bolesti. Ako imate porodičnu istoriju srčanih bolesti, važno je da razgovarate sa svojim lekarom o zdravlju vašeg srca, uključujući kako da ga nadgledate ili da se pozabavite bilo kojim drugim faktorima rizika koji se mogu promeniti.


Šta se dešava tokom ehokardiograma?

Tokom ehokardiograma područje vašeg grudnog koša mora da bude golo, pa ćete biti zamoljeni da se presvučete i da legnete na krevet za pregled. Potom će lekar ili sestra na vaše grudi naneti male flastere za elektrokardiograf i bezalergijski, hipoalergenski ultrazvučni gel.

Zatim će premestiti pretvarač preko vaših grudi, a računar će pretvoriti odjeke zvučnih talasa u slike vašeg srca na ekran. Od vas će biti zatraženo da promenite položaj sa leđa na bok da biste gledali srce iz različitih uglova, a sonda će možda doživeti i pritisak kako biste optimizovali slike.

Tokom ispitivanja ćete čuti zvukove koji mogu da zvuče poput otkucaja vašeg srca, iako nećete čuti kako kuca vaše srce. Ovaj Doplerov zvuk procenjuje kretanje krvi kroz srčane komore i ventile.

Nakon završetka ultrazvuka, radiolog će protumačiti vaše rezultate, a vaš lekar će dobiti sveobuhvatan izveštaj u roku od nekoliko dana od vašeg pregleda. Tada će vaš lekar moći da pregleda vaše rezultate sa vama, zajedno sa rezultatima bilo kog drugog testa koji ste možda podvrgli, i da odredi sledeće korake u vašem planu lečenja.
Srodni tekstovi:


Xiaomi beleži rekordne rezultate dok su promet i profit za Q1 2021. na najvišem istorijskom nivou

Strategija „Smartphone × AIoT“ poboljšava performanse svih segmenata poslov...

Detaljnije

Koliko je bitna higijena u zdravstvenim ustanovama?

Kada idete kod lekara ono što sigurno ne želite da vidite jeste priljavštinu, mrlje i ...

Detaljnije

Zašto treba promeniti barem tri peškira dnevno?

Budući da naša zemlja prolazi kroz krizu izazvanu virusom korona, moramo samo da se trudimo ...

Detaljnije

Spremite se za lekarski pregled za vozačku dozvolu

Ukoliko i vas muči ovo pitanje šta uključuje lekarski pregled za vozačku dozvolu, onda evo i ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS