Zašto je bitno da se deci obezbede anatomski rančevi?


Roditeljstvo Roditeljstvo


Postoji često jedno mišljenje, koje je veoma pogrešno, a to je da se anatomski rančevi traže kada dete polazi u školsu, tj. u prvi razred. To je odličan postupak, svakako, zbog mnogo razloga o kojima ćemo već govoriti, ali ni raniji periodi ne bi trebalo da prolaze uz korišćenje nekog običnog ranca.

Šta dovodi do ove zabune? Kada krene u školu, dete nosi sveske, knjige, raznovrstan pribor, što sve zajedno predstavlja ozbiljan teret. Kako bi se teret rasporedio pravilno, potrebno je da se poseduje ranac sa antomskim ojačanjima, zbog čega se tada i kupuje. S druge strane, teret koji se stavlja u ranac tokom vrtića, obdaništa i predškolskog, jednostavno je neznatan i mali, pa je nevažno koji je ranac u upotrebi. U tome je zamka. Taj teret odraslim osobama je neosetan, kao što su recimo sobarice, nekad neki duksić, maramice, možda voda. Međutim, za dečiju kičmu je taj teret ozbiljne težine, pa je anatomsko ojačanje i te kako potrebno. Bez obzira na uzrast, kada dete počne da nosi ranac, bitno je da on bude odgovarajući i da pruža podršku telu, bez obzira na uzrast deteta i na to kakvim se čini teret koji se u rancu nosi. A šta tačno anatomski rančevi „rade“?


Podrška urednom rastu i razvoju

Najvažniji razlog posedovanja anatomskog ranca jeste to što on omogućava neomatan rast i razvoj svakog deteta, bez obzira na to koliko se i sa kojim teretom nosi.

Anatomski rančevi imaju leđa sa antomskim uloškom koji dozvoljava da se ranac prilagodi samoj konstrukciji deteta. To znači da ništa iz ranca ne navaljuje na kičmu, ne bode, ne žulja, pa je ujedno i lakše i jednostavnije nositi knjige i pribor, patike u njemu ili bilo šta drugo. Anatomski uložak se nalazi i na kaiševima koji idu na ramena, tako da ni taj deo ranca ne žulja, već je prijatan za nošenje. Sami materijali koji idu do tela, uz anatomske uloške, dozvoljavaju koži da „diše“, poput ventilacije, tako da ni u tom pogledu nema nikakvih problema.

Već sam po sebi, ovakav ranac raspoređuje teret podjednako, a to se poboljšava postojanjem kaiševa koji se kopčaju na predelu grudi i stomaka, čime teret potpuno jednako biva raspoređen na ramena i celokupna leđa. To čini da dete može ispravno da hoda, bez povijanja napred ili nazad ili u neku stranu, što bi negativno uticalo na razvoj kičme i tela. I tek kada se koriste anatomski rančevi možete biti sigurni da ste za svoje dete u tom segmentu uradili sve najbolje da mu obezbedite dobro zdravlje.


Kako se biraju anatomski rančevi?

Kao i svaki drugi, tako se i anatomski rančevi biraju naspram uzrasta i konstitucije deteta. Iako postoje oni koji se univerzalno preporučuju određenom uzrastu, bilo da je obdanište u pitanju, predškolski ili školski uzrast, najvažnija je konstitucija vašeg deteta, njegova visina, jer te podrazumevajuće veličine mogu da ne odgovaraju ako vam je dete sitnije građe ili značajno više od svojih vršnjaka. Pored toga, uvek vodite računa o tome da postoje dodatni kaiševi za raspoređivanje tereta, dovoljno pregrada za potrpštine i da, naravno, ranac bude u bojama i dezenima koje vaše dete želi.


Srodni tekstovi:


Zašto je bitno da za očuvanje zdravlja koristimo prirodni omekšivač za veš ?

U današnje vreme, sve je više žena koje uz prašak za veš i to obično ona...

Detaljnije

Univerzum šapuće - tajne koje tvoj um krije!

Svako od nas nosi unutar sebe duboku, nepreglednu univerzalnost. To je svet skrivenih poruka, suptil...

Detaljnije

Šta je alergija na kravlje mleko i koji su njeni simptomi

Alergija na proteine kravljeg mleka sve je češća pojava kako kod dece, tako i kod odraslih. O...

Detaljnije

9 ženskih odevnih kombinacija za vrele letnje dane

Kod odabira dobre letnje garderobe nije potrebno samo obratiti pažnju na izgled, već je veoma značaj...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS