Zanimljivosti o hirurgiji koje niste znali


Ostalo Ostalo


HirurgijaHirurgija predstavlja bitan mediciniski element uspešnog lečenja mnogih problema i bolesti kod ljudi. Bez nje ne bi imalo operativnih zahvata, niti mogućnosti za otklanjanje mnogih tegoba. Ostvaruje svoje efekte uz kombinaciju medicinskog znanja i iskustva stručnih hirurga i dostupnih operativnih instrumenata. 

Još od davnog 18. veka pre nove ere i Hamurabijevog zakonika nižu se uspeh i napredak u ovoj oblasti medicine. Razvoj tehnike i tehnologije doveo je do neverovatno obimnog unapređivanja zahvata i instrumenata hirurgije. U ovom tekstu navodimo neke od zanimljivih činjenica u oblasti hirurgije. 

Karakteristike savremene hirurgije

Od nekadašnjeg pojma vađenja zuba koji je spadao u domen medicinske hirurgije, do današnje operacije vena, hemoroida i plastičnih, estetskih zahvata prošao je dug vremenski period. Osnovne oblasti hirurgije su rekonstruktivna, fiziološka, reparacija rana i ekstirpacija obolelih delova. Napredak nauke razvio je više desetina podoblasti hirurgije, među kojima su sledeće: opšta, vaskularna, očna, oralna, grudna, plastična, maksiofacijalna, dečija hirurgija, neurohirurgija i mnoge druge. Svaka od njih predstavlja potpuno odvojenu disciplinu za koju je potrebno veliko znanje i moderni hirurški instrumenti. Hirurška bolnica u Beogradu upravo izvodi uspešno sve ove zahvate na osnovu stručnosti, iskustva i savremene opreme kojom raspolaže. Neki od najnovijih i najsavremenijih hirurških zahvata jesu operacija vena i estetske korekcije.

Operacija vena – inovativno rešenje 

Problem sa venama godinama se rešavao jednostavnijim zahvatima – lečenjem kremama, „čupanjem“ i odstranjivanjem obolelih delova vena i slično. Za razliku od „čupanja“ i sličnih bolnih metoda koje nameću dug period oporavka, savremene metode koje su verovatno manje poznate, daju potpuno bezbolno rešenje. Tako, operacija vena vodenom parom je jedno od najinovativnijih rešenja, koje se vrši tako što se ubrizgava vodena para baš na bolno mesto. Zatim se ovi delovi sužavaju i skraćuju, vraćajući se u prvobitnu formu. Pored ovog metoda, operacija vena laserom je nešto poznatija, ali takođe metod koji je novijeg datuma. Uz pomoć uređaja se prati stanje u venama, pronalazi problematična regija i uz svetlosni i toplotni snop povezuju oštećena mesta. Oporavak nakon ovih savremenih metoda traje vrlo kratko – svega nekoliko dana. I sama operacija vena inovativnim tehnikama traje oko 30 minuta, što je veliko unapređenje i otkriće u vaskularnoj podoblasti hirurgije. 

Plastična hirurgija – estetske korekcije

Iako deluje da je estetska hirurgija novijeg datuma, zapravo korene ima u istoriji dalekoj više od 4.000 godina. Od davnina su se koristili instrumenti za korigovanje izgleda lica, saniranje povreda i poboljšanje estetike. Ono što je sigurno nepoznanica, jeste da presađivanje kože, promena izgleda lica i druge korekcije datiraju još više od osam vekova pre nove ere, od drevne Indije. Nagli napredak u oblasti estetskih korekcija počinje sa 20. vekom, ratovima i vojnim tehnikama za saniranje rana, koje su obuhvatale i upotrebu anestezije. Danas, plastična hirurgija je u „jeku slave“, s obzirom da je uzela maha korekcija kod oba pola, i to ne samo lica, već i drugih delova tela. Posmatrajući estetska ulepšavanja kao način za poboljšanje samopouzdanja i kvaliteta života, ne čudi činjenica da je broj estetskih operacija rastao u proseku godišnje za više od 20 procenata. 

Mnogo je različitih zanimljivosti u oblasti hirurgije, i nižu se novim otkrićima i pronalascima. Bilo da je u pitanju operacija vena, hemoroida, estetska, opšta hirurgija ili neka druga oblast, drastično je povećan broj intervencija, kao način za poboljšanje zdravlja ljudi, ili estetska ulepšavanja. 

 




Srodni tekstovi:


Beta HCG - da li sam trudna?

Beta HCG je hormon (human chorionic gonadotropin) koji proizvodi placenta nekoliko dana nakon začeća...

Detaljnije

Šta je ušni vosak i kako reagovati kad dođe do začepljenja uha

Ušni vosak, poznat i kao cerumen, je prirodna supstanca koju proizvode žlezde u spolja&scaron...

Detaljnije

Sve što treba da znate o fiksnoj protezi

Verovatno su mnogi u toku svog života pomislili da treba da stave fiksnu protezu, kako bi ispravili ...

Detaljnije

Matične ćelije - budućnost lečenja

Matične ćelije su nazrele ćelije koje imaju sposobnost da proizvode druge matične ćelije odnosno krv...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS