Folna kiselina za trudnice i njen značaj tokom reproduktivnog perioda


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje


Početkom tridesetih godina prošlog veka naučnica Lusi Vilis u svom naučnom radu opisala je značaj ekstrakta kvasca u borbi protiv anemije. Tada je prvi put i zabeležena upotreba folne kiseline u prevenciji bolesti. Nakon više od pola veka, početkom 1991. godine naučno je dokazano da ovaj vitamin je značajan u sprečavanju oboljenja poznatog kao spina bifide. Tako je došlo do značajnog otkrića da kod trudnica koje su koristile folnu kiselinu dolazi do manjeg rizika oštećenja nervnog sistema ploda za čak 80%.

Takođe, opšte je poznato da države poput Velike Britanije i Amerike obogaćuju svoje žitarice folnom kiselinom na nivou stanovništa kako ne bi došlo do deficita ovog vitamina u organizmu jer su novija istraživanja pokazala da veliki broj populacije ima deficit folne kiseline sa simptomima poput umora i nesanice.


Funkcija folne kiseline za trudnice

Folna kiselina u trudnoći ostvaruje važnu ulogu u deobi DNA i RNA koji su neophodni za sintezu proteina u ćelijama. Zbog toga, plod tokom trudnoće ili ćelije koje se moraju brzo obnavljati imaju veliku potrebu za folnom kiselinom. Deficit folne kiseline značajno utiče na pojavu oštećenja nervnog sistema novorođenčeta, koje se javlja tokom prvih nedelja trudnoće.

Folna kiselina ima važnu funkciju i u formiranju određenih struktura fetusa zbog čega se budućim majkama preporučuje unos suplemenata pre nego što zatrudne.


Novija istraživanja o upotrebi folne kiseline za trudnice

Istraživanje koje je obuhvatilo 14000 trudnica u Mađarskoj, a objavljeno je u naučnom časopisu European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology pokazalo je da je upotreba folne kiselina važna i u poslednjem tromesečju trudnoće. Iako svi stručnjaci govore o važnosti folne kiseline tokom prvih meseci trudnoće, mađarski naučnici su dokazali da svakodnevno uzimanje ovog vitamina smanjuje rizik od prevremenog porođaja za čak 7%.


Namirnice bogate folnom kiselinom

Najveći izvor folne kiseline imaju sledeće namirnice: teleća jetra, pšenica, spanać, tikvice, banane, avokado, celer, kupus, paprika, zelena salata, klice, brokoli, grašak. Folnu kiselinu trudnice mogu nadoknaditi i ispijanjem soka od kivija.

Važno je napomenuti da je folna kiselina vitamin koji je osetljiv na termičku obradu, svetlost, vazduh i vodu te spada u grupu nestabilnih vitamina. Stoga je neophodno voditi računa tokom pripreme namirnica koje su bogate folnom kiselinom. Najbolje je ih spremiti na pari kako ne bi izgubile svoje učinkovito svojstvo. U prodavnicama možete pronaći i žitarice i peciva obogaćene ovim vitaminom.

Takođe, povedite računa o boravku na suncu jer novija istraživanja ukazuju da duži boravak napolju može uticati na smanjenje folne kiseline, a naročito kod ljudi svetlijeg tena.


Da li se javljaju neželjena dejstva tokom upotrebe folne kiseline za trudnice?

Preporučuje se da se folna kiselina kombinuje sa drugim suplementima jer može doći do neravnoteže vitamina B u organizmu. Zbog toga stručnjaci savetuju mešanje ova dva suplementa tokom trudnoće.

Neželjena dejstva folne kiseline su svedena na minimum osim ukoliko se ne koriste veoma visoke doze. Nuspojave su mučnina, alergijske reakcije na koži, stomačni problemi, nesanica i uznemirenost.

Na kraju, ukoliko se dvoumite oko količine koju treba da pijete tokom trudnoće, savet je da konsultujete vašeg lekara koji će vam preporučiti koliko često treba da uzimate i koju dozu folne kiseline.






Srodni tekstovi:


Sve što bi trebalo da znate o prvom mesecu trudnoće

Jedini period trudnoće kada se ne osećaju nikakve promene u organizmu i kada se ništa ne de&s...

Detaljnije

Kako pržena hrana utiče na naše zdravlje?

Prženje hrane u dubokom ulju je uobičajena metoda pripremanja hrane širom sveta. Zapravo, pre...

Detaljnije

Do malog oglasa brzo i lako slanjem SMS poruke

Mali oglasi su svuda oko nas. Gde god da pogledate, gde god da se okrenete, videćete da je neko ogla...

Detaljnije

Zona komfora: zašto da izađete iz nje i kako

Zona komfora predstavlja prostor u kome se osoba oseća sigurno, prijatno i bez stresa. To je mesto n...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS