Da li znate šta su zubni implanti?


Ostalo

Kada dođe trenutak da zubi kod nekoga počnu više da se kvare i da ispadaju, pravi je momenat zatražiti pomoć i savet stručnjaka o tome da li je potrebno da budu ugrađene samo krunice za zube ili pak zubni implanti. 

Budite sasvim sigurni da će vaš stomatolog na osnovu procene stanja vaših zuba i desni, odlučiti koja je opcija najbolja. 

Jedino pomagalo koje može da na najbolji mogući način zameni izgubljeni zub jesu zubni implanti, prema mišljenju mnogih stručnjaka. 

Najčešće se u praksi oni koriste kada je potrebno da bude nadoknađen jedan ili više zuba, a opet sve na osnovu procene stomatologa. 

Najbolja zamena za izgubljeni zub

Mnogi stomatolozi smatraju da su upravo zubni implanti najbolja opcija za pacijente, kod kojih je došlo do gubitka jednog zuba, ali i više njih. 

U svakom slučaju postoje indikacije za ugradnju ovakvih pomagala. Zato jeste važno da stručnjak, odnosno ovlašćeni stomatolog proceni da li kod pacijenta može da bude izvršena ugradnja implanta, koji će kasnije da se koristi kao nosači zubnih mostova. 

Takođe treba znati i da ako pacijent nema apsolutno nijedan zub, kod njega mogu biti ugrađeni zubni implanti, koji će biti postavljeni tako da kasnije na njih mogu da budu oslonjene zubne proteze ili zubni mostovi. 

Poznato je da proces gubitka kosti jedino mogu takozvani dentalni ili zubni implanti da omoguće, ali je tom procesu vrlo važno pristupiti na adekvatan način. 

Ako neko bude odlučio da na ovaj način nadomesti gubitak jednog ili više zuba, trebalo bi da zna da će tako biti očuvani i okolni zubi, ali i da će se smanjiti resorpcija kosti vilice. 

Kako se ugrađuju zubni implanti?

Trebalo bi pacijenti da znaju i to da se zubni implanti i prirodni zubi vrlo slično ponašaju, pa je upravo to razlog zbog koga se implant smatra najboljom opcijom kod pacijenata kod kojih je dijagnostikovan gubitak zuba. 

Procedura je duža, ali i te kako korisna. 

Najpre je važno da nadležni stručnjak izvrši pregled pacijenta, ali i da mu on dostavi odgovarajuće snimke. Zatim će hirurg implantolog da primeni odgovarajuću hiruršku proceduru ugradnje implantata, a posle toga je potrebno sačekati period od tri do šest meseci, kako bi proces osteointegracije bio završen. Proces osteointegracije je zapravo srastanje zubnog implanta sa okolnom kosti. 

A pošto taj proces bude bio završen, piće izrađene krunice za zube, odnosno mostovi, a pre toga će stručnjak da uzme odgovarajući otisak. 

Završna faza postavljanja zubnih implantata je usmerena na postavljanje krunice ili mostova, što sve zavisi od odluke stomatologa. 

Mora se priznati da su značajne prednosti postavljanja ovih pomagala. Na prvom mestu zubni implanti su važni u estetskom smislu, a odmah zatim i zato što se na taj način čuvaju preostali zubi. 

Zubni implanti - cena

Nije moguće dati jedinstven odgovor na pitanje koliko koštaju zubni implanti, jer cena varira od ordinacije do ordinacije, odnosno u zavisnosti od toga da li će pacijentu posle toga biti ugrađena krunica ili most. 

Isto tako se mogu naći u praksi i zubni implanti različitih proizvođača, pa to takođe utiče i na njihovu cenu. 

U principu, svi stomatolozi se trude da ponude klijentima opciju da ugradnja implanta bude povoljnija, ukoliko ugrađuju više od jednog. 

Cena jednog zubnog implanta varira u rasponu od 450 do 700 evra, a tome svemu treba dodati i cenu krunica.

Srodni tekstovi:


Čaj od koprive leči mnoge boljke

Kopriva je od davnih vremena poznata kao biljka koja ima raznovrsna blagotvorna dejstva u domenu zdr...

Detaljnije

Beta HCG - da li sam trudna?

Beta HCG je hormon (human chorionic gonadotropin) koji proizvodi placenta nekoliko dana nakon začeća...

Detaljnije

Folna kiselina za trudnice i njen značaj tokom reproduktivnog perioda

Početkom tridesetih godina prošlog veka naučnica Lusi Vilis u svom naučnom radu opisala je zn...

Detaljnije

Kako noćni život pomaže našem mentalnom zdravlju?

Prezauzetost raznim obavezama ne ostavlja vam puno vremena za sebe. Jedan od načina da se izborite s...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS