Da li neadekvatno auto sedišta može škoditi zdravlju deteta


Prevencija i lečenje Roditeljstvo


Pošto brzo živimo i uvek negde kasnimo, sve češće se krećemo, isključivo kolima. Pored toga što je ogroman broj vozila konstantno uključen u saobraćaj, veliki je problem i sama bezbednost. U tom pogledu najzahtevniji je poduhvat priuštiti deci udobnu i sigurnu vožnju.

Čim se beba rodi, već iz porodilišta je vozimo automobilom. Naša deca „se rađaju i rastu u kolima“. Gde god da idemo, u posetu baki i deki, kod rođaka, kod prijatelja, na more, do hiper marketa, do škole, na trening itd, uvek idemo kolima. Toliko nam je to prešlo u naviku da, prosto, tražimo razloge ili izgovore da ne gubimo vreme šetajući – hladno je, pretoplo je, daleko je, lakše je, brže je, ...

Zašto je potrebno imati auto sedište?

U našoj državi važi zakon koji propisuje obavezno posedovanje auto sedišta za decu, od kad se rode, pa do 12 godine. Ne samo da će ono omogućiti vašem detetu sigurnu i udobnu vožnju, već je dokazano da se u saobraćajnim nesrećama, broj smrtnih ishoda, sa posedovanjem auto sedišta, smanjuje  za 71%.

Kako to nije neka stvar koja se često kupuje, nužno se javljaju razne nedoumice. Teško vas i prijatelji mogu savetovati, jer je samo svrha auto sedišta ista, a sve drugo se prilagođava. Na tržištu je mnogo modela i tipova, koji vam samo mogu stvoriti dodatnu pometnju ako se na vreme ne informišete. Nije stvar u obliku, nije stvar u ceni... na šta bi onda trebalo obratiti pažnju?

Vrste auto sedišta za decu

Najjednostavnije gledano, postoje tri tipa auto sedišta: sinteze ili „jaje“ za novorođenčad, klasična auto sedišta za mališane i buster varijante za stariju decu. Vrsta se određuje prema težini, visini  i uzrastu deteta. Standardne dimenzije za sve tipove lako možete naći u propisanim tabelama i voditi se time. Ono što vam još može pomoći pri odabiru su specifikacije vašeg automobila vezanih za način montaže auto sedišta. Proverite njegove karakteristike kao što su tip pojasa vozila, ISOFIX sistem ili Top tether pojas. Sve ostalo ćete primetiti i sami  - položaj naslona za leđa (ukoliko je u pitanju beba koja ne može da sedi još uvek, sedište mora da se stavi u ležeći položaj), rotacija sedište (čini ga praktičnijim), bočni sigurnosni sistem,…

3 koraka za proveru bezbednosti

1. Stabilnost – montirano auto sedište ne sme da se pomera više od 2 cm u bilo kom smeru (napred, nazad, u stranu). Ukoliko dođe do pomeranja, proverite još jednom uputstvo za montiranje ili kontaktirajte prodavca.

2. Visina deteta – kada mu glava prelazi preko gornjeg dela naslona za leđa, to je znak da je preraslo auto sedište i da mu je potrebno novo, za veću decu.

3. Visina sigurnosnih pojaseva – odnosi se samo na sinteze. Zapravo, kada je auto sedište montirano suprotno od pravca kretanja automobila, pojasevi treba da stoje u visini deteta ili za nijansu niže u odnosu na visinu ramena bebe. Ali kada je montirano u pravcu kretanja automobila pojasevi treba da budu u visini ramena deteta ili za nijansu iznad visine ramena ( da kopča na grudima, ukoliko postoji bude u visini bebinog pazuha).






Srodni tekstovi:


Prednosti kuvanja kod kuće i planiranje zdravih obroka

U današnjem ubrzanom svetu, gde je sve dostupno na dlanu, često zaboravljamo osnovne stvari koje čin...

Detaljnije

UTICAJ STRESA NA ASTMU

Astma je hronično respiratorno oboljenje i postoji nekoliko faktora koji je mogu dosta otežati. Emoc...

Detaljnije

Čemu služi dekorativni malč?

Malč od tvrdog drveta je potencijalno veoma povoljan. Budući da se u osnovi sastoji od otpada nasta...

Detaljnije

Neuhranjenost kod dece i odraslih – kako regulisati?

Malnutricija je stanje pothranjenosti organizma koje nastaje usled smanjenog i neadekvatnog unosa vi...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS