Cene stanova I šta utiče na njihovo formiranje na primeru prodaje stanova u Novom Sadu


Ostalo Ostalo


Kada se u nekom momentu stvori takva klima na tržištu nekretnina da kupac ima osećaj da stanova nema dovoljno, da se atraktivne lokacije brzo rasprodaju i da je potrebno što brže delovati kako se ne bi propustile odlične prilike za kupovinu stana, tada se stvara neka vrsta pristiska i tenzije pa kupci odlučuju da daju i više novca samo da bi došli do željene nekretnine. Na taj način se stanovi često kupuju za značajno veću cenu nego što je realna. Te razlike mogu da dostižu i do 20% realne tržišne cene. 

Sa druge strane, ukoliko imate vremena da čekate, ne tražite previše, skromni ste i strpljivi i nije vam toliko bitno da budete u atraktivnim delovima grada možete pronaći stanove po pristupačnim cenama. Sve zavisi od toga koliko ste vešti u trgovini. Po pravilu, odnosno po neki iskustvima sa terena, prodavac uvek traži više od onoga koliko stan vredi. Razlog tome je da ima više prostora za dogovor, pa ukoliko ste skloni pregovaranju i cenkanju moguće je da značajno umanjite konačnu cenu u odnosu na početnu. Uzmimo za primer Novi Sad. 

Prodaja stanova  Novi Sad

U Novom Sadu je u poslednjih par godina tržište prodaje stanova u stalnom rastu. Kada je u pitanju prodaja stanova Novi Sad. Za samo 3 godine, zabeležena je izgradnja preko 12 000 stanova, što je brojka koja se tiče samo novogradnje, što znači da je realna ponuda stanova za prodaju bila veča za minimum 30%. Prirodno bi povećana ponuda trebalo da za sobom povuče i bolju tržišnu cenu, ali je ovde u velikoj meri prisutan faktor potražnje, što znači, da sve što se izgradi, brzo se i rasproda. Razlog povećanom faktoru potražnje je veliki broj novodoseljenih Novosađana, kao i jačanja IT scene u Novom Sadu koja sa sobom donosi i veću platnu moć. Sa druge strane, sve je više onih koji su u novonastaloj situaciji videli šansu za zaradu, pa je sve više novosađana koji se odlučuju za kupovinu nekretnine kako bi istu izdavali za mesečnu rentu ili u vidu izdavanja stana na dan. 


Cene stanova za prodaju i izdavanje u Novom Sadu

Kada je u pitanju izdavanje stanova, u Novom Sadu je moguće pronaći garsonjeru ili jednosoban stan po ceni mesečne rente i do 150 eura. Ukoliko se isti stan izdaje kao stan na dan, zarada može biti petostruka u odnosu na klasično izdavanje. Kada je u pitanju prodaja stanova u Novom Sadu, cena kvadrata kreće se od 1000 eura za periferiju do 2000 eura i više za ekskluzivne stanove i kvartove koji su traženiji. 


Najpovoljnije cene stanova odnose se na naselja Adice, Veternik i Veternička rampa. Prosečna cena od 1300 eura po kvadratu važi za Telep, Petrovaradin i Novo Naselje koja spadaju u najtraženija naselja u Novom Sadu zbog pogodne lokacije i dobre uređenosti naselja. U nešto skuplju kategoriju ubrajaju se naselja Podbara i Detelinara gde se cena po kvadratu kreće oko 1500 eura, dok se cena luksuznih stanova kreće i do 2400 eura po kvadratu.  


Zaključak: ukoliko želite da dođete do stana na lokaciji gde je cena nešto veća od one koju ste planirali, savetujemo vam da ne žurite i da probate da dobro ispregovarate cenu. Uvek vam je na raspolaganju opcija da uzmete stan koji je u nešto lošijem stanu koji ćete renovirati. Na vama je da se preračunate. 




Srodni tekstovi:


Kako da izaberete mleko za bebe?

Svima nam je poznato koliko su bebe i mala deca aktivna. Oni stalno pomeraju rukice i nogice, okreću...

Detaljnije

Razlika između astme i bronhitisa i kako se prirodno leče

Bolest koju karakterišu napadi kašlja kao i otežanog takozvanog čujnog disanja kao &sc...

Detaljnije

Kada je napetost normalno stanje

 Sigurno je da danas možemo reći da ne postoji osoba koja povremeno ne oseti  tesobu, stre...

Detaljnije

Kako čajevi mogu da pomognu, kada je regulisanje šećera u krvi u pitanju?

Čajevi su popularan i prirodan način za održavanje opšteg zdravlja i blagostanja. Pored toga,...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS