Čemu služi dekorativni malč?


Ostalo


Malč od tvrdog drveta je potencijalno veoma povoljan. Budući da se u osnovi sastoji od otpada nastalog od obrezivanja drveća i starih drvenih predmeta, pronalaženje materijala usitnjenog u malč može biti jednostavno.

U vrtovima i drugim situacijama pri uređenju okoliša, iverica se može koristiti oko biljaka koje ne zahtevaju puno kiseline, jer se nakon nekog vremena razgrađuje u alkalni oblik. Biljke kojima je potrebno više kiseline u tom slučaju mogu zahtevati posebno đubrivo za povećanje kiseline.

Kao nedostatak upotrebe malča od tvrdog drveta ističe se način na koji se malč menja tokom godina. Posle nekog vremena postaje siv i tom trenutku ga treba podići i okrenuti. To takođe znači da ga treba promeniti nakon samo nekoliko godina. Ukoliko se malč od tvrdog drveta koristi kao dekorativni malč, onda ga treba i češće menjati.

Povrh svega, iverica čini odličan švedski sto za termite, pa malč od tvrdog drveta u vrtu koje graniči s vašom kućom uopće nije preporučljio.

Prednosti malča od tvrdog drveta koji se koristi kao dekorativni malč:

 • Dobar je za biljke koje vole alkalnu sredinu;
 • Povoljan je.

Nedostaci malča od tvrdog drveta:

 • Traje samo do dve godine;
 • Dobra hrana za termite;
 • Loše za biljke koje vole kiseline.

Dekorativni malč od lišća

Moguće je i zapravo nije loša ideja, koristiti lišće koje je otpalo sa drveća kao malč. Ovo vas ne košta apsolutno ništa, ne oduzima puno posla i izgleda prilično lepo. Međutim, morate imati na umu nekoliko upozorenja kada koristite lišće kao dekorativni malč.

Jednom kada je priroda učinila svoje i kada lišće padne s drveća, uzmite i skupite lišće. Pre nego što ih upotrebite kao malč, morate prvo iseckati lišće. Ovo se može uraditi pomoću seckalice, kosilice za malčiranje ili duvaljke lišća sa funkcijom usisavanja.

Korišćenje sloja lišća koji je previše debeo može imati neželjene negativne efekte na vaše tlo, kao što je sprečavanje ulaska vazduha i vode u njega. U isto vreme, lišće takođe može zadržati previše vlage, što omogućava potencijalne probleme sa truležom i gljivicama.

Prvo možete naneti tanak sloj celog lišća, a ostatak iseckajte pre nego što ga položite na tlo što će omogućiti bolji prolaz vazduha i vode, a vaše zemljište ostaće zdravo koliko je potrebno kako bi vaše biljke uspevale . Svi listovi koje ne koristite mogu se koristiti kao kompost za vrtlarske projekte.


Prednosti malča od lišća:

 • Besplatno je;
 • Zadržava vlagu;
 • Razlaže se na hranljive materije.

Nedostavi malča od lišća:

 • Prvo je potrebno usitniti;
 • Može zadržati previše vlage;
 • Može blokirati previše vazduha i vode.

Stakleni malč

Da li ste znali da se staklo može koristiti kao malč? Gotovo isključivo stakleni dekorativni malč sastoji se od recikliranog stakla koje je prevrnuto kako bi se uklonile oštre ivice. Može se postaviti skoro svuda gde se koristi kamenje ili šljunak, ali ima jedinstven efekat i veoma je lep. Obično se sastoji od stakla svih vrsta boja, stvarajući izgled koji je zaista neuporediv.

Sigurno je skuplji od bilo kog organskog malča. Korišćenje staklenog malča za biljke zahteva biljke koje mogu da obrađuju kamenito tlo, a između stakla i tla mora postojati malo pejzažne tkanine ili plastike kako se malč ne bi previše duboko udubio.Srodni tekstovi:


Zbog čega bismo trebali prioritet dati kupovini domaćih proizvoda u odnosu na proizvode iz supermarketa?

Danas po supermarketima možete pronaći robu koja se uvozi iz najrazličitijih delova sveta, pa je sam...

Detaljnije

Otkrijte tajne ćevapa! Između gastronomije i zdravlja!

Ćevapi, srce balkanske kuhinje, su više od običnog jela – oni su simbol tradicije, zaje...

Detaljnije

Kako da odabrane naočare za vid budu izbor koji će upotpuniti izgled

Nakon 30. godine, a posebno deceniju kasnije, pojavljuju se prvi znaci da će biti potrebne naočare z...

Detaljnije

Uloga ultrazvuka u evaluaciji i praćenju tumora jetre

Tumori jetre predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem širom svijeta i često zahtijevaju pre...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS