Deca i psi


Roditeljstvo Roditeljstvo

Većina vlasnika kućnih ljubimaca zna koje su to neposredne radosti koje im donosi deljenje njihovih života sa njihovim psima. Međutim, mnogi od nas i dalje nisu svesni koristi za fizičko i mentalno zdravlja koje takođe mogu pratiti zadovoljstvo stiskanja uz krznenog prijatelja. Tek su nedavno studije počele da naučno istražuju blagodati veze između čoveka i životinje.

Kućni ljubimci su evoluirali te postali izuzetno prilagođeni ljudima i našem ponašanju i osećanjima. Na primer, psi mogu da razumeju mnoge reči koje koristimo, ali još su bolji u tumačenju našeg tona glasa, govora tela i gesta. I poput svakog dobrog ljudskog prijatelja, lojalni pas će vam pogledati u oči kako bi procenio vaše emocionalno stanje i pokušao da razume šta mislite i osećate (i da utvrdi kada će možda doći sledeća šetnja ili poslastica).

Osim stvaranja sjajnih uspomena, imati kućnog ljubimca u kući zapravo ima i prilično neverovatne benefite kada je u pitanju emocionalni razvoj, pa čak i fizičko zdravlje - dece. Naravno, kod odabira pasa treba da vdite brigu oko toga kakav pas bi najviše odgovarao vašoj porodici te kakav pas vam se najviše sviđa. Postoje aktivni psi za aktivne porodice, psi koji su kućni ljubimci i kojima odgovara život u stanu i psi koji mogu da budu raznih veličina i raznih boja.

Mislimo da bi svako dete trebalo da ima kućnog ljubimca i evo pet razloga zašto.


  1. Briga o kućnim ljubimcima uči odgovornosti.

Uključivanje dece u poslove vezane za kućne ljubimce je sjajan način da se decu nauči lekcija odgovornosti. Dodelivši zadatke prilagođene uzrastu, kao što su igranje sa psom ili hranjenje psa, deca uče koliko je važno slediti svoje dužnosti. Uostalom, određeni četvoronožni krzneni prijatelji računaju na njih! 


  1. Deca se uče poštovanju i empatiji prema drugima

Životinje su osećajna, misaona bića sa fizičkim i emocionalnim potrebama. Decu treba podsetiti da se pažljivo odnose prema kućnim ljubimcima, nežno se igraju s njima i poštuju njihove potrebe za slobodnim prostorom. Kada roditelji nauče decu da kućnim ljubimcima pristupaju sa ljubaznošću, ljubavlju i saosećanjem, to se lako prevede i kod tretiranja drugih ljudi.


  1. Deca sa kućnim ljubimcima mogu biti zdravija

Zdravstvene koristi vlasnika kućnih ljubimaca je toliko da se jedva nabroje. Ljudi sa kućnim ljubimcima imaju niži krvni pritisak, manji rizik od srčanih bolesti, niži holesterol i fizički su aktivniji. A te iste pogodnosti važe i za decu! Pored toga, istraživanje je pokazalo da deca koja imaju kućnog ljubimca tokom prve godine života imaju manje šanse da razviju astmu.


  1. Životinje podižu samopoštovanje

Odrastanje je teško! Ali imati kućnog ljubimca ga olakšava. Kućni ljubimci nikada ne osuđuju, nikada ne odaju svoje tajne i uvek vas gledaju kao da ste najpametnija, najvažnija osoba na planeti. Stoga ne bi trebalo da bude iznenađenje da deca sa kućnim ljubimcima imaju manje šanse da pate od anksioznosti i imaju više samopouzdanja od dece koja ih nemaju.


  1. Kućni ljubimci okupljaju porodicu

U ovom užurbanom svetu može biti teško izdvojiti vreme koje ćete provesti zajedno kao porodica. Ali kućni ljubimac zapravo mogu zbližiti roditelje i decu ako se okupljaju oko nege svog četvoronožnog člana porodice. Sve aktivnosti koje se vrte oko Žuće ili Pahuljice - od vežbanja do nege i hranjenja - zahtevaju timski rad i saradnju. Čak i nešto tako jednostavno kao što je zajedničko izvođenje psa ili šaljiva priča o vašoj mački može pomoći u izgradnji i jačanju porodične veze.




Srodni tekstovi:


Zbog čega se najčešće javlja zamagljen vid

Zamagljen vid je veoma neugodan i iritirajući. Najčešće je u pitanju uobičajeno stanje koje p...

Detaljnije

Korišćenje NLP-a u koučingu | Zašto koristiti NLP kao kouč

Ako ste kouči ne koristite NLP u koučingu, nedostaje vam jedan značajan trik. U ovom tekstu pisaćem...

Detaljnije

Lepota i zdravlje se čuvaju u dermatološkim ordinacijama

Nega kože nije samo stvar estetike, već i brige o svom zdravlju. Prva asocijacija na dermatolo&scaro...

Detaljnije

Saveti kako da kvalitetno provedemo raspust

Letnji raspust je asocijacija za odmor, putovanja, izlete, kupanje, lenčarenje... To je vreme koje p...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS