Boli vas vrat ujutru kad ustanete? Možda imate spondilozu?!


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

fizikalna terapija i rehabilitacija

Nakon buđenja ujutru, često se dešava da nam je vrat ukočen pa ne možemo da ga pomerimo u stranu. Ako se pri tom javi bol, reč je o okoštavanju koje danas ima skoro svaki drugi čovek na planeti. Misli se na spondilozu - degenerativno oboljenje koje sve više pogađa mlađu populaciju.

Iako ne spada u ozbiljniji zdravstveni problem, ako se na vreme otkrije, može se sprečiti nastanak težih oblika ove bolesti.  Ako sumnjate da spadate u ovu kategoriju ljudi, za početak možete da zakažete snimanje vratnog dela kičme – rendgenom ili magnetnom rezonancom. Tako ćete praktično znati da li imate neki oblik okoštavanja ili ne.

Fizikalnu terapiju i rehabilitaciju će vam predložiti fizijatar

Sa očitanim snimkom možete se konsultovati sa odabranim fizijatrom i ukazati mu na to kakvu bol i nelagodnost osećate u cervikalnom delu kičme. U zavisnosti od toga, dobićete uput za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju u nekoj obližnjoj zdravstvenoj ustanovi koja se bavi fizikalnom medicinom. 

Mnoge banje, kao i pojedini centri nude baš ovakav tip usluga. Važno je na vreme krenuti sa terapijama, biti disciplinovan i slušati savete stručnih lica. Ako je neophodno, fizijatar pacijentu može prepisati i odgovarajuću terapiju lekovima ili korišćenje suplemenata za obnavljanje hrskavice. Razni gelovi koji greju ili hlade isto tako mogu biti od pomoći za ublažavanje nelagodnosti u predelu vrata. 

Koji su glavni uzroci spondiloze?

Ima ih nekoliko. Genetika je na prvom mestu. Zatim, tu su i nepravilno sedenje, nedovoljna fizička aktivnost, izloženost stresu, konzumiranje cigareta i sl. 

Savremen način života direktno je povezan sa mnogim oboljenjima, između ostalih i sa spondilozom. Dugotrajno sedenje za kompjuterom uz nepravilan položaj leđa upravo dovodi do ovakvih degenerativnih promena. Zabrinjava činjenica što se danas sve više mladih žali na bolove, trnjenje u nekom predelu kičme, bilo da se radi o lumbalnom ili cervikalnom delu. 

Savet plus: potrebno je na svakih sat vremena ustati u toku radnog vremena i napraviti kratku pauzu. 

Lečenje spondiloze fizikalnim terapijama

Kako biste se osećali bolje, trebalo bi određeni period da idete na fizikalne terapije koje vam je prepisao lekar specijalista. Elektro, magnetna, radna ili kinezi terapija direktno deluju na otklanjanje bola i mogu pomoći pacijentu da se vrati svakodnevnim aktivnosti uz promenu načina života. Naime, osobe koje imaju ovu dijagnozu trebalo bi svaki dan da rade vežbe koje im je pokazao fizioterapeut. Čitavih desetak minuta dnevno je dovoljno da odvojite kako biste odradili sve potrebne vežbe za vratni deo. 

Samo treba da budete uporni i da mislite na svoje zdravlje. Jedino tako se spondiloza može držati pod kontrolom. 

I joga može biti od pomoći

Istezanje mišića se takođe preporučuje, a ako planirate da krenete na neku rekreaciju - joga je idealna za vas. Na časovima joge radićete vežbe istezanja i bićete oslobođeni nagomilanog stresa u toku dana. Poznato je da ova drevna metoda koja vodi poreklo iz Indije ima mnogobrojne zdravstvene koristi kako za naše telo tako i za um.

Promenite jastuk

Možda imate nedovoljno dobar jastuk pa se zbog toga ujutru budite sa bolom u leđima. Birajte jastuke sa memorijskom penom kako biste tokom noći spavali u pravilnom položaju.  




Srodni tekstovi:


Theta healing - osnovne stvari koje treba da znate o ovoj tehnici

U poslednje vreme vrlo često se spominju različite tehnike koje nam mogu pomoći da prebrodimo stresn...

Detaljnije

Ekcem izaziva nelagodnost kod dece. Evo kako možete da im olakšate

Ekcem kod dece se obično javlja u prvoj godini života i zna da stvara poprilične probleme mali&scaro...

Detaljnije

Kada je poželjna poseta neurologu?

Neurologija je jedna od grana medicine koja je poslednjih godina značajno zastupljena. Ona ispituje ...

Detaljnije

Pet saveta korisnih za očuvanje zdravlja očiju i vida

Bez obzira na to koliko imate godina života tema zdravja je ona o kojoj bi trebalo svakodnevno da ra...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS