Bakterije koje su česti uzročnici infekcija i oboljevanja



Bakterije su čest posetilac naših organizama, pa tako nekada budu u njemu i ne naprave nikakav problem, ali kada dođe do njihovog prekomernog razmnožavanja dolazi do pojave određenih neželjenih efekata, simptoma i bolesti i infekcija. Osim toga, brojne bakterije se u organizmu nalaze uvek, jer bez njih, kako  bez onih dobrih, tako i loših, ne bi postojao balans potreban za normalno funkcionisanje organizma tokom svakog dana. Uglavnom bakterije koje se već nalaze u ljudskom telu mogu da učine da dođe do oboljevanja, ali ne zato što su one u crevima, na primer, jer tu i treba da budu, već zato što se na neki od brojnih načina unesu u organizam, najčešće nepažnjom, nakon čega nastaju zdravstvene smetnje.


Heliko bakterija

Brojne gastrointestinalne bolesti nastaju kao odogovor na heliko bakteriju koja može jako dugo da bude neotkrivena. Činjenica da ju je teško otkriti nije teško dokaziva, jer se sve do 2005. godine nije znalo da postoji bakterija u želucu koja nesmetano može da preživi i pored kiseline u njemu, te da obitava u sluzokoži. Tada je otkriveno i dokazano da je heliko bakterija odgovorna za brojne zdravstvene probleme, kao što su gastritis, čir na želucu, čir na dvanaestopalačnom crevu, čir na donjem delu jednjaka. Procene govore o tome da preko pola stanovništva sveta u svom želucu ima smeštenu heliko bakteriju, ali da tek jedan deo ima probleme koji se manifestuju simptomima poput grčeva u stomaku, mučnine, povraćanja, bola u želucu i drugih koji su karakteristični za njeno prepoznavanje koje uslovljava njeno dalje otkrivanje. Pored ovih, simptomi koji mogu ukazati na nju jesu gorušica, loš zadah, konstantan osećaj sitosti, nadimanje, bol u crevima i slično.


Stafilokoke

Stafilokoke su čest uzrok borjnih infekcija i zdravstvenih stanja, a podjednako se mogu naći u organizmu dece i odraslih osoba. U najvećoj meri, do zaražavanja dolazi u bolničkim uslovima, plasiranjem stranog tela u organizam, kao što su kateter, brounila, ali i korišćenjem igle prilikom davanja injekcije. Naravno, sve ovo se dovodi u vezu sa upotrebom materijala koji nije u potpunosti sterilan, pa samim tim nije ni čist. Osim toga, često dolazi do zaražavanja beba, posebno u prvih nekoliko nedelja života. Stafilokoke mogu dovesti do pojave brojnih neželjenih simptoma, kao što je izrazito suva koža koja se ljušti, do stvaranja kožnih apcesa, ali i do razvoja ozbiljnih oboljenja poput meningitisa, endokarditisa, pneumonije i drugih.


Ešerihija koli

Kontaminirana hrana, upotreba nečistih predmeta, proveđenje vremena u nehigijenskim uslovima, sve su načini da se ešerihija unese u organizam. Ovo je bakterija koja živi u ljudskom telu, u crevima, i pomaže pri normalno funkcionisanju probavnog trakta, međutim, kada se unese u organizam kroz ishranu ili na neki drugi način, dovodi do pojave određenih simptoma i narušavanja dobrog opšteg zdravstvenog stanja. Zaraženost ovom bakterijom najčešće se manifestuje zamorom, mučninama, nekad povišenom telesnom temperaturom, dijarejom, ali i krvlju u stolici. Svi ovi simptomi zapravo ukazuju na postojanje određene infekcije  urniarnog, ali i orinogenitalnog trakta. Najvažnije je jesti nekontaminiranu hranu, na primer, nedovoljno termički obrađeno meso može biti opasno, ali i izbegavanjem korišćenja toaleta čija je higijena upitna.




Srodni tekstovi:


Sačuvajte zdravlje respiratornog sistema preventivnim delovanjem

Tokom raznih vremenskih prilika od kojih se posebno ističe period ranog proleća, jeseni i zime, najč...

Detaljnije

Pravilna Upotreba i Tačnost Testova za Trudnoću: Šta Treba Znati

Testovi za trudnoću su nezamenljivi alati koji omogućavaju ženama da saznaju da li su trudne. Međuti...

Detaljnije

Svi benefiti marakuje – moćnog i egzotičnog voća

Marakuja pripada grupi egzotičnih voćki puput kivija, ananasa i grejpfruta. Poreklo vodi iz Južne Am...

Detaljnije

Novi kralj srednjeg ranga telefona, Redmi Note 10 5G, stiže u Srbiju od 10. juna

Redmi Note 10 5G je dugo očekivani model iz Note serije koji nastavlja da redefiniše srednji ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS