7 razloga zašto beba plače i kako pomoći vašoj bebi


Roditeljstvo Roditeljstvo

Vaša beba plače, a vi ne znate zašto, a ni kako da joj pomognete? Ne brinite. Evo nekoliko razloga zašto beba može da plače i načini kako da pružite pomoć vašoj bebi. 


1. Bebi je pretoplo

Kada postanete nov roditelj uglavnom ste u strahu da je vašoj bebi hladno i da je potrebno da je oblačite mnogo više nego sebe. To nije tačno i može čak biti i opasno po bebu, većina beba ne voli da ima previše stvari na sebi i vrlo se brzo unervozi zbog toplote.

Evo kako da pomognete vašoj bebi: kada je bebi pretoplo njeni obrazi će uglavnom biti crveni, a da biste sprečili to, svoju bebu slobodno oblačite onako kako oblačite sebe. Vaša beba će vam biti zahvalna i srećna.


2. Bebu muči stomak

Ako vidite da se beba grči ili nervozno plače, moguć razlog tome jesu grčevi koji su normalni i dešavaju se većini beba. 

Sprečavanje grčeva nažalost još uvek nije u potpunosti usavršeno, ali možete da pokušate nekoliko stvari kako biste bar malo pomogli svojoj bebi. Stavljanje tople pelene na bebin stomak, mazanje stopala uljem, davanjem kapi ili čajeva koji ublažavaju grčeve ili ljuljuškanje mogu da budu jedni od načina kako da pomognete vašoj bebi da se oseća bolje. Svakako imajte na umu da grčevi ne traju večno i da oni uglavnom nestaju oko trećeg meseca bebinog života. 


3. Puna pelena

Ako beba plače, jedno od osnovnih stvari koje proveravate jeste da li je možda napunila pelenu.

Rešavanje ovog problema verovatno i sami znate, brisanje, mazanje i stavljanje u novu i suvu pelenu.

Ako primetite crvenilo na bebinoj guzi, ne paničite, namažite joj preparat protiv crvenila i ubrzo će i to nestati.


4.Beba je gladna

Beba plače, a jela je pre sat vremena. Vi mislite da nije gladna, ali ne budite tako sigurni. Beba ima trenutke u svom rastu kada joj je potrebno više mleka. To se uglavnom dešava oko druge i šeste nedelje i traje oko dva dana. Ali nijedna beba nije ista tako da ovakvi momenti se mogu desiti bilo kada.

Rešenje za ovo je poprilično jednostavno: dajte bebi mleka i biće zadovoljna!


5. Beba želi u ljuljašku za bebe

Ako ste roditelj koji je vašu bebu navikao na ljuljašku za bebe moguće je da će ona plakati zato što traži da je spustite u nju kada joj se spava ili je nervozna.

Slobodno vaše dete stavljajte u ljuljašku. Ljuljaška za bebe će vrteti igračke, puštati melodije i vrlo brzo smiriti ili uspavati vašu nervoznu bebu.


6. Beba se razboljeva

Ako ste proverili sve razloge zašto beba plače, a ona i dalje plače onda je moguće da će se uskoro razboleti. Nervoza i plakanje su uglavnom prvi znaci da će se dete razboleti. Ona može da bude takva nekoliko sati ili nekoliko dana.

U tom slučaju bebu vodite kod lekara, da je njen pedijatar pregleda i da vam instrukcije šta treba da radite.


7. Bebi rastu zubi

Ako beba plače, nervozna je i stavlja sve u usta, moguće je da će je počeo proces nicanja zuba

U toj situaciji možete bebi da date glodalice koje ste prethodno ohladili u frižideru ili da mažete neke kreme koje vam je prethodno preporučio lekar ili farmaceut.


Kada beba plače vrlo je bitno da roditelji ostanu mirni i da razmišljaju trezveno. Što ste smireniji to ćete pre saznati uzrok nervoze kod vaše bebe. 


Srodni tekstovi:


Ovo su najbolje tablete za mršavljenje

Iako je sezona kupaćih kostima prošla, to ne znači da je prošla naša želja da i...

Detaljnije

Kako smršati na Zlatiboru?

Problem gojaznosti u moderno vreme sve je izraženiji, a čak i kod nas sve veći broj ljudi se odlučuj...

Detaljnije

Koje sve aktivnosti podstiču razvoj dečijeg mozga?

Biti roditelj nije ni malo lak posao. Većina njih brine da li će biti dovoljno snalažljivi kada je v...

Detaljnije

Kako vaspitati i odgajati dete

Kako vaspitati dete, da li ga držati pod staklenim zvonom, odabir društa, kada je opšt...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS